Az apa hiánya vagy meggyengült jelenléte meghatározó lehet abban, hogy egy fiatal szélsőségessé váljon és terrorista szervezetekhez csatlakozzon – jelentette ki egy klinikai szakpszichológus az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

Rendes Kriszta véleménye szerint a hagyományos családmodellben az apa erőt sugároz, véd és korlátoz. Azok a fiatalok, akik ezeket a szabályokat nem tapasztalják meg, a családon kívül kezdik keresni őket. Hozzátette: ilyen szociális háttér mellett fordulhat elő az, hogy egy Franciaországban vagy Angliában nevelkedett fiatal kiképzésre megy Szíriába, majd terrorista harcosként tér vissza a szülőföldjére.

A klinikai szakpszichológus hangsúlyozta, hogy ezek a fiatalok sok frusztrációt éltek át (például a bőrszínük miatt), és gyakran gettókban nevelkedtek. Ezt a dühöt jól meg tudják lovagolni a terrorista szervezetek, amelyek azt ígérik nekik, hogy a saját kezükbe vehetik az irányítást és igazságot tehetnek.

A gyermekhadseregekről Rendes Kriszta azt mondta: azok még veszélyesebbek lehetnek, mert ott gyakorlatilag "robotokká" változtatják a katonákat, akik között háromévesek is vannak. A gyerekek valószínűleg nem is tudják, mi történik velük, és azzá válnak, amivé nevelni akarják őket.

A szélsőségessé vált gyermekek és fiatalok számára nincs igazán visszaút a társadalomba – fogalmazott a klinikai szakpszichológus. Hozzátette ugyanakkor, hogy vannak olyan szervezetek, amelyek kísérleteznek a "deradikalizálással". Ez azonban nagyon összetett folyamat, a gyógyszeres kezeléstől a szociális munkáig sok mindent magában foglal, tulajdonképpen hasonlít egy kábítószeres elvonókúrához, hiszen a résztvevőket teljesen elszigetelik a külvilágtól – mondta.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
Ennek valóban fontos szerepe van abban, hogy valaki úgy döntsön, embereket öl. Az IÁ ugyanis azzal csábítja magához a fiatalokat, hogy új családot kapnak akik szeretni, tisztelni fogják őket.
human
Itt egy könyv a témában:
www.libri.hu/konyv/anna_erelle.a-dzsihad-jegyese.html
"Az Iszlám Államot 2014 nyarán kiáltotta ki egy dzsihádista csoport azzal a céllal, hogy a világ összes muszlimja fölött közvetlen politikai és vallási befolyást szerezzen. A magát kalifátusnak tekintő terrorszervezet sem területi, sem ideológiai terjeszkedése során nem válogat az eszközeiben: előszeretettel szervez be soraiba harmadik generációs, európai születésű muzulmánokat köztük egyre több nőt is.
Az Anna Erelle álnéven publikáló fiatal francia újságíró könyvében annak próbál utánajárni, hogyan zajlik a toborzás a virtuális térben, vagyis a közösségi portálokon. A dzsihád jegyese több hónapos oknyomozó munkájának feszült és lebilincselő krónikája, amely idő alatt a szerző az Iszlám Állam belső köreihez tartozó egyik terroristavezér jegyeseként egyre közelebbről vehette szemügyre a szervezetet működése közben.
A nemzetközi bestseller, amelynek megjelenése óta Anna Erelle állandó rendőri felügyeletet kap, nem csupán izgalmas, valós történet, de annak megértésben is segíti az olvasót, hogy miért olyan vonzók a szélsőséges nézetek sokak számára, és miként csábítja magához, manipulálja és formálja át az Iszlám Állam a sebezhető fiatal nőket."
human
A cím lemaradt:
Anna Erelle: A dzsihád jegyese - Toboroz az iszlám állam
papa.49
@karma1: Ennek azért bőven ellent mond a hírhedt terrorcselekmények főszereplői túlnyomó részt teljes családban nőttek fel...Ebben se lehet általánosítani, bár ugye találunk egy bűnbakot, oszt. jónapot
Szókrakész
Ahogy eddig olvashattuk, az apa nélküli gyerekek válnak langyossá.
Akkor a langyosok terroristák?
Szókrakész
És ezt Freudra alapozzák, arra a Freudra aki a saját rokonával...?
Vagy más alapokra építkeznek a ...analízisben?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.