Az apa hiánya vagy meggyengült jelenléte meghatározó lehet abban, hogy egy fiatal szélsőségessé váljon és terrorista szervezetekhez csatlakozzon – jelentette ki egy klinikai szakpszichológus az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

Rendes Kriszta véleménye szerint a hagyományos családmodellben az apa erőt sugároz, véd és korlátoz. Azok a fiatalok, akik ezeket a szabályokat nem tapasztalják meg, a családon kívül kezdik keresni őket. Hozzátette: ilyen szociális háttér mellett fordulhat elő az, hogy egy Franciaországban vagy Angliában nevelkedett fiatal kiképzésre megy Szíriába, majd terrorista harcosként tér vissza a szülőföldjére.

A klinikai szakpszichológus hangsúlyozta, hogy ezek a fiatalok sok frusztrációt éltek át (például a bőrszínük miatt), és gyakran gettókban nevelkedtek. Ezt a dühöt jól meg tudják lovagolni a terrorista szervezetek, amelyek azt ígérik nekik, hogy a saját kezükbe vehetik az irányítást és igazságot tehetnek.

A gyermekhadseregekről Rendes Kriszta azt mondta: azok még veszélyesebbek lehetnek, mert ott gyakorlatilag "robotokká" változtatják a katonákat, akik között háromévesek is vannak. A gyerekek valószínűleg nem is tudják, mi történik velük, és azzá válnak, amivé nevelni akarják őket.

A szélsőségessé vált gyermekek és fiatalok számára nincs igazán visszaút a társadalomba – fogalmazott a klinikai szakpszichológus. Hozzátette ugyanakkor, hogy vannak olyan szervezetek, amelyek kísérleteznek a "deradikalizálással". Ez azonban nagyon összetett folyamat, a gyógyszeres kezeléstől a szociális munkáig sok mindent magában foglal, tulajdonképpen hasonlít egy kábítószeres elvonókúrához, hiszen a résztvevőket teljesen elszigetelik a külvilágtól – mondta.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
...ja...szóval a terroristapalántákat a gólya hozza ?
karma1
Tulajdonkeppen igaza van Rendesnek, de azert megsem torvenyszeru, hogy aki csonka csaladban nevelkedik, akkor egyenes utja vezet az ISIS-ig...
Ha nem szuntettek volna meg a kotelezo katonai kikepzest, akkor sok minden nem fordulhatott volna elo, mert a fiatalok a kello eletkorban megismerhettek volna a hataraikat, es azt, hogy mit tehetnek meg buntetlenul, es hol kezdodik a masik ember respektalasa
human
Ennek valóban fontos szerepe van abban, hogy valaki úgy döntsön, embereket öl. Az IÁ ugyanis azzal csábítja magához a fiatalokat, hogy új családot kapnak akik szeretni, tisztelni fogják őket.
human
Itt egy könyv a témában:
www.libri.hu/konyv/anna_erelle.a-dzsihad-jegyese.html
"Az Iszlám Államot 2014 nyarán kiáltotta ki egy dzsihádista csoport azzal a céllal, hogy a világ összes muszlimja fölött közvetlen politikai és vallási befolyást szerezzen. A magát kalifátusnak tekintő terrorszervezet sem területi, sem ideológiai terjeszkedése során nem válogat az eszközeiben: előszeretettel szervez be soraiba harmadik generációs, európai születésű muzulmánokat köztük egyre több nőt is.
Az Anna Erelle álnéven publikáló fiatal francia újságíró könyvében annak próbál utánajárni, hogyan zajlik a toborzás a virtuális térben, vagyis a közösségi portálokon. A dzsihád jegyese több hónapos oknyomozó munkájának feszült és lebilincselő krónikája, amely idő alatt a szerző az Iszlám Állam belső köreihez tartozó egyik terroristavezér jegyeseként egyre közelebbről vehette szemügyre a szervezetet működése közben.
A nemzetközi bestseller, amelynek megjelenése óta Anna Erelle állandó rendőri felügyeletet kap, nem csupán izgalmas, valós történet, de annak megértésben is segíti az olvasót, hogy miért olyan vonzók a szélsőséges nézetek sokak számára, és miként csábítja magához, manipulálja és formálja át az Iszlám Állam a sebezhető fiatal nőket."
human
A cím lemaradt:
Anna Erelle: A dzsihád jegyese - Toboroz az iszlám állam
papa.49
@karma1: Ennek azért bőven ellent mond a hírhedt terrorcselekmények főszereplői túlnyomó részt teljes családban nőttek fel...Ebben se lehet általánosítani, bár ugye találunk egy bűnbakot, oszt. jónapot
Szókrakész
Ahogy eddig olvashattuk, az apa nélküli gyerekek válnak langyossá.
Akkor a langyosok terroristák?
Szókrakész
És ezt Freudra alapozzák, arra a Freudra aki a saját rokonával...?
Vagy más alapokra építkeznek a ...analízisben?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.