Új korszak kezdődik Magyarország és Irán kapcsolataiban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Teheránban, miután megbeszélést folytatott Esak Dzsahangiri iráni első alelnökkel, a két ország miniszterei pedig több kétoldalú megállapodást is aláírtak, például a kettős adóztatás elkerüléséről és a befektetések ösztönzéséről.

A kormányfőt katonai tiszteletadással fogadták az iráni fővárosban, ahová keddig tartó hivatalos látogatásra érkezett. A magyar küldöttségnek tagja több kormánytag, és a politikai egyeztetésekkel párhuzamosan egy magyar üzletemberekből álló csoport is tárgyal Teheránban.

Orbán megdicsérte Iránt

Az iráni első alelnökkel folytatott délelőtti megbeszélés után Orbán Viktor sajtónyilatkozatában örömét fejezte ki, hogy Irán "átvészelte" a szankciós időszakot, és visszatér a világgazdaság és a világpolitika vérkeringésébe.

"Nekünk, magyaroknak különleges élmény itt lennünk Teheránban. Egy nagy civilizáció központjában lehetünk" – mondta a kormányfő, és utalt arra, hogy a magyarok történetének első írásos emlékei perzsa és arab források.

"A tisztelet kultúrájának nevében érkeztünk. Magyarország a nemzeti szuverenitás politikájának talaján áll. Biztosak vagyunk abban, hogy Irán nélkül ennek a régiónak a nagyon bonyolult ügyei nem rendezhetőek, a térség nem stabilizálható" – fejtette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor megjegyezte, hogy jelenleg 1116 iráni diák tanul Magyarországon, szavai szerint ők lesznek a jövő iráni-magyar kapcsolatainak meghatározó szereplői. Azt ajánlotta iráni tárgyalópartnerének, mélyítsék ezt az együttműködést.

Orbán megdicsérte Iránt

Esak Dzsahangiri alelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ország gazdasági kapcsolatai az elmúlt években jelentősen visszaestek, de biztos benne, hogy a mostani miniszterelnöki látogatás erősíteni fogja a gazdasági együttműködést, amelyben nagyon sok lehetőség rejlik. Példaként említette az energetika és a mezőgazdaság területét, valamint a kulturális és tudományos együttműködést. Hangsúlyozta: Irán üdvözli azokat a magyar cégeket, amelyek befektetési szándékkal érkeznek az országba.

A sajtónyilatkozatok előtt a két ország miniszterei több egyezményt is aláírtak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a külügyminisztériumok közötti együttműködésről szóló megállapodást, majd gazdasági együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá iráni kollégáival. Varga Mihály, a nemzetgazdasági tárca vezetője a kettős adóztatás elkerüléséről és befektetésösztönzésről állapodott meg iráni partnerével, majd örökségvédelemmel és turizmussal kapcsolatos egyezményt kötött a teheráni kormány szakminiszterével. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és az iráni fél tudományos és oktatási megállapodást, valamint orvosi és egészségügyi egyetértési nyilatkozatot látott el kézjegyével. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter pedig a kommunikációs innováció területén írt alá megállapodást.

Orbán Viktor programja folytatásaként délután előadást tart az iráni-magyar üzleti fórumon.

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vadnarancs
Most meg az iszlamistáknak nyal a vezír? Ezt hogy élik meg a narancsködösök? Most akkor mit kell bégetni a birkáknak?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
@eszegfu: Én csak arra gondoltam, hogy esetemben suszter maradjon a kaptafánál, az én véleményem édes-keveset nyomna a latba. S nem gondolom magamról, hogy mindenhez értek.
Bár így lenne. Akkor én lennék Orbán gazdasági tanácsadója és én kapnám a többmilliós tiszteletdíjat. :))
eszegfu
@Papuska1: 12:26 Érdekes, amiket irsz, de én bizony nem igy látom ... Te most szépen elmagyarázod nekem, hogy nem az iszlámot utáljuk, hanem ... nem akarom ujra leirni. Akkor kérdezem: miért is van ugy, hogy szinte minden egyes kormányzati, ill. fideszes megszólalás az "iszlámosodás" ellen van. Azért, mert ezt értik meg az emberek csak ennyire "lebutitva"... és innentől kevés ember választja szét a 2 dolgot.
És végül a "tiszta nyereség" hozadékában sem vagyok biztos, de ha ugy lesz, akkor is én erkölcstelennek tartom... egyrészt azért, mert eddig mi is köpködtünk rájuk, másrészt csak azért, hogy kiturja valamelyik pártot, hatalmának megtartása érdekében mindent megtesz. Véleményeltérésünk ellenére kösz. a beszélgetést!
eugen4402
@F_Viktor: Köszönöm, hogy még egyszer leírtad a nov. 22.-i hsz.-t, sajnos elsőre valahogy elkerültem. Tudtam, hogy közülünk Te ismered legjobban a közel-keleti erőviszonyokat, és így, ahogy felvázoltad a lehetséges kilátásokat, sok mindent világosabban látok én is.
Ezzel viszont még nehezebbé vált a mostani helyzet megoldása, mert ahogy írtad, ha létrejönne az Irak-Irán-Szíria összetételű "mumus", abból csak Putyinéknak származna haszna. Sőt, egy új erős, egységes olajhatalom akár az egész térség felett is átvehetné az irányítást, ami viszont már a Kreml érdekeit is sértené(?)... Nem szeretnék most országvezető lenni.
F_Viktor
@eugen4402: Örülök, hogy legalább Te már átlátod, hogy miért nem ugrott azonnal a NATO az IÁ ellen, miért jelent veszélyt az egész világra Aszad rezsime, az ENSZ BT 5 állandó tagú állama miért nem élt vétójogával (Oroszország).

De nézzük meg mi történt az elmúlt két hétben:
Többszöri orosz provokáció után a törökök lelövik az orosz bombázót, nyílt konfliktus a két ország között.
Oroszország Aszadot támogatja, fegyverekkel, önkéntes katonákkal.
USA, a NATO (köztük pl. Törökország, Magyarország is) az Aszad elleni felkelőket támogatja szintén fegyverekkel (Magyarország lőszerekkel), kiképzőkkel.

Veszélyes játék, mert hiába az IÁ, a közös ellenség, de bármikor harcba keveredhetnek a NATO és orosz csapatok.
Az IÁ legyőzése után létrejöhet egy olyan egységes, nagy, radikális iszlám szövetség, amely első körben veszélyt jelent Törökországra, Izraelre, s Európára is.
Oroszország és a NATO között pedig újabb fegyverkezési verseny jön létre.

További történet, hogy az EU megelégelve Orbán hintapolitikáját, döntést akar kicsikarni a magyar kormányból.
Befogadták az "Ébredj Európa" kezdeményezést, amely Magyarország szavazati jogának megvonásával járhat.
Valamint az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal is elkezdte az Orbán-maffia lenyúlásait is vizsgálni, amely a pénzcsapok elzárásával járhat.
Tehát elkezdődött Magyarország kiterelése az EU-ból, vagy Orbánnak fel kell hagynia EU ellenes politikájával.

Ezek után ment Orbán Iránba tárgyalni...

Szándékát nem értem... Kilépünk az EU-ból, szövetséget kötünk Putyinnal és a radikális iszlám szövetséggel? Beszállunk ezek oldalán a fegyverkezési versenybe? A GDP 25-30 százalékával? Miből? Vagy "behívjuk" újból az orosz és iszlám fegyvereseket, telepíthetnek rakétákat???

Számomra érthetetlen amit Orbán művel.
Papuska1
@eszegfu: Az elejét részben jól látod. Mindent nem lehet megmagyarázni mindenkinek. Ráadásul még nem ért véget az iszlám vallásháború sem, és a kimenetelét nehéz megjósolni. Másrészt sajnos bebizonyosodott, hogy kis népünk toleranciája sem magas. Harmadszor bizonyos kultúrák és vallások nehezen élnek meg egymás mellett, mint ahogy politikai nézetek sem. Sajnos az iszlám vallás jelenleg legelterjedtebb változata ilyen a keresztény identitással szemben. (Az identitáson nem vallásosságot, hanem kulturális alapokat értek.) Sajnos ez olyan, mint a hasadó anyag az atombombában. Bizonyos kritikus tömeget elérve az adott közegben robban. A nyereséggel kapcsolatban, mi soha nem szidtuk Iránt. Inkább csöndben maradtunk. Ennek egyik fontos oka, hogy népünk egy része iráni eredetű, és a kötődés ma is létezik. Ők a jászok. A Hajduk egy része is innen származik. Ez nem "magyarkodás", egyszerűen kényes a téma, tehát nem hangoskodtunk. A Jobbik pedig szorosan kötődött hozzájuk. Ha a Kormány "le tudta nyúlni" Őket, nem értem, mi lenne ebben erkölcstelen. Egyébként az USA-n kívül mindenki tart kapcsolatot Európában Iránnal. Őket nem zavarja?
eugen4402
@F_Viktor: Az túlzás lenne, ha azzal ámítanám magam, hogy átlátom ezt a Közel-Kelet fedőnevű dzsungelt, annyit biztosan állíthatok, hogy abban térségben igazi béke soha nem volt, ha ideig-óráig nyugodtak a fegyverek, az egy látszólagos status quo eredménye volt. Egy olyan rendszer az egész, melyben bárhol változik valami, rögtön fennáll az egyensúly megbomlásának veszélye. ...és ennek tudatában hol egyik, hol a másik nagyhatalom rendszeresen beavatkozik, kockáztatva a kényes egyensúly összedőlését. Baromi könnyelműség, de nem rajtam múlik.
Orbán rejtélyes lépéseit már én is kénytelen vagyok valami ostoba összeesküvés-teóriával fejtegetni, persze ez is csak feltevés. A Fidesz minden áron hatalmon akar maradni, és őszintén tényleg nem nagyon dúskálunk alternatívákban, tehát maradniuk kell, de Orbánt most teljesen amortizálják, eü. állapotára hivatkozva felmentik adandó alkalommal, és a mostani helyettesei viszik tovább a boltot. A külső- és belső ellenzék is jóllakik, és hatalom is megmarad. Mondom: hipotézis...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.