Új korszak kezdődik Magyarország és Irán kapcsolataiban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Teheránban, miután megbeszélést folytatott Esak Dzsahangiri iráni első alelnökkel, a két ország miniszterei pedig több kétoldalú megállapodást is aláírtak, például a kettős adóztatás elkerüléséről és a befektetések ösztönzéséről.

A kormányfőt katonai tiszteletadással fogadták az iráni fővárosban, ahová keddig tartó hivatalos látogatásra érkezett. A magyar küldöttségnek tagja több kormánytag, és a politikai egyeztetésekkel párhuzamosan egy magyar üzletemberekből álló csoport is tárgyal Teheránban.

Orbán megdicsérte Iránt

Az iráni első alelnökkel folytatott délelőtti megbeszélés után Orbán Viktor sajtónyilatkozatában örömét fejezte ki, hogy Irán "átvészelte" a szankciós időszakot, és visszatér a világgazdaság és a világpolitika vérkeringésébe.

"Nekünk, magyaroknak különleges élmény itt lennünk Teheránban. Egy nagy civilizáció központjában lehetünk" – mondta a kormányfő, és utalt arra, hogy a magyarok történetének első írásos emlékei perzsa és arab források.

"A tisztelet kultúrájának nevében érkeztünk. Magyarország a nemzeti szuverenitás politikájának talaján áll. Biztosak vagyunk abban, hogy Irán nélkül ennek a régiónak a nagyon bonyolult ügyei nem rendezhetőek, a térség nem stabilizálható" – fejtette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor megjegyezte, hogy jelenleg 1116 iráni diák tanul Magyarországon, szavai szerint ők lesznek a jövő iráni-magyar kapcsolatainak meghatározó szereplői. Azt ajánlotta iráni tárgyalópartnerének, mélyítsék ezt az együttműködést.

Orbán megdicsérte Iránt

Esak Dzsahangiri alelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ország gazdasági kapcsolatai az elmúlt években jelentősen visszaestek, de biztos benne, hogy a mostani miniszterelnöki látogatás erősíteni fogja a gazdasági együttműködést, amelyben nagyon sok lehetőség rejlik. Példaként említette az energetika és a mezőgazdaság területét, valamint a kulturális és tudományos együttműködést. Hangsúlyozta: Irán üdvözli azokat a magyar cégeket, amelyek befektetési szándékkal érkeznek az országba.

A sajtónyilatkozatok előtt a két ország miniszterei több egyezményt is aláírtak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a külügyminisztériumok közötti együttműködésről szóló megállapodást, majd gazdasági együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá iráni kollégáival. Varga Mihály, a nemzetgazdasági tárca vezetője a kettős adóztatás elkerüléséről és befektetésösztönzésről állapodott meg iráni partnerével, majd örökségvédelemmel és turizmussal kapcsolatos egyezményt kötött a teheráni kormány szakminiszterével. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és az iráni fél tudományos és oktatási megállapodást, valamint orvosi és egészségügyi egyetértési nyilatkozatot látott el kézjegyével. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter pedig a kommunikációs innováció területén írt alá megállapodást.

Orbán Viktor programja folytatásaként délután előadást tart az iráni-magyar üzleti fórumon.

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vadnarancs
Most meg az iszlamistáknak nyal a vezír? Ezt hogy élik meg a narancsködösök? Most akkor mit kell bégetni a birkáknak?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bakegya
Útba esik menet-jövet!!!-Meghivatta saját magát a teknős Iránba,mert Teheránt még nem látta.Fogadtatták egy "első alelnökkel".Közölte vele, hogy rokonyok...és minden szart aláíratott a lakájaival a magyarok nevében.Szánt vet majd a LŐRINC OTT IS-VAGY NÉHÁNY STADIONT IS ELAD OTT???Menjen a francba,ne ott fektessetek be,hanem itthon,TERMELŐ TEVÉKENYSÉGGEL.
Papuska1
Valamit nem szabad elfelejteni. Vallásbeli különbségeink figyelembevétele nélkül az egyik jelentős magyar népcsoport, aki ráadásul fennmaradása mellett eléggé komoly életerővel rendelkezőnek nevezhető, és szerepe igen komoly, bizonyíthatóan iráni származású, a ma az ott vezető szerepet kapó iráni törzs legközelebbi rokona. Talán az is szempont kell, hogy legyen, hogy az eredeti nemzetalkotó népeink közül igazi még meglévő országa, akihez valahogy kötődni lehet, csak nekik van. Gondolom mindenki tudja, hogy a Jászokról és a belőlük is kialakult Hajduk egy részéről van szó! A többi egykori honfoglaló, vagy azt követően befogadott népeink többsége is kötődhet lazább szálakkal az iráni ősök egy-egy csoportjához. A nem türk eredetű nemzetalkotó népek egy része ilyen. A vérrokonság az vérrokonság, és ezek a népek bizonyíthatóan fennmaradtak a magyarságon belül. Ha így közelítünk nem is mondhat mást Orbán! Vagy hogy kellene közelíteni?
F_Viktor
"Egy nagy civilizáció központjában lehetünk" – mondta a kormányfő..."

jobbereket figyelmeztetem, Irán is muzulmán ország, lehet ugyanazokat a büdös bogár jelzőket mondani rájuk, mint pl. a szírekre!
Papuska1
@bakegya: Itthon már befektetett a nyugat, és ha megpróbáljuk az óriási nyereségüket adó vállalkozásaikat kiváltani, az UNIO fegyvereivel (Uniós bíróság, Tanács) ütnek vissza. Csak a dolgozók étkezési kafetériájából akkor haszna volt Francia országnak, amiből évi 100 ezer gyereket és 25 ezer idős embert lehet üdültetni. Az energiaszolgáltatóik bevételével 30%-al lehetett csökkenteni több közeli gazdag országban az energiaszámlákat! Évi ezermilliárdos elmaradt haszonért perelnek a nyugati kiszorított energiaszolgáltatók. Vagy erről nem tudsz, vagy nem akarsz tudni? Hogy a nyugati cégek egy részének azt jelenti a "verseny" hogy minden versenytársat felszámolnak, majd korlátlan hasznot számítva otthon fordítják szociális kiadásokra a nálunk beszedett pénzt. Vagy ez sem igaz (pl.: EON Szuez stb.)? akkor hogy fektessünk be itthon?
vadnarancs
Most meg az iszlamistáknak nyal a vezír? Ezt hogy élik meg a narancsködösök? Most akkor mit kell bégetni a birkáknak?
volvós
@Papuska1: Nem értem, hogy lettél ilyen magyarellenes !
Vagy kezdödö hazaáruló akarsz lenni ??? Rossz úton jársz !!!
mariaberta
Képzelem, milyen öröm érte Iránt. Egy kicsi ország, óriási vezére megdicsérte őket. Fenomenális!!!
Papuska1
@volvós: Ezt most nem értem. A Jászok és a Hajduk származása nehezen vitatható. Persze a vallás miatt fejlődésük más lett Iránban és más nálunk. De attól még vérrokonok, vagy nem? Az ország helyzetének szkeptikus szemlélése esetleg a véleményed alapja. Sajnos a tények, azok tények. Ha nem tudunk saját "gyarmatainkon" megerősödni, elvesztünk, ha igen, talán néha valóban piaci és nem protekcionista piacokon, itthon is lesz reményünk. Az utóbbi napok Uniós lépései egyre inkább megmutatják az Unió valós lényegét, a jelentős anyagi érdekeltségünk mellett (támogatások) bizony nagyon sokat vissza is kell fizetnünk, és a hangosan hirdetett szabad piac, pont az Unióban nem az! Ráadásul azt is látom, hogy akit megfogott, azt nem ereszti. Mint már többször írtam, a Nyugat-Európai természet és valóság a migráns válsággal került felszínre, addig csak sejtettünk valamit.
eszegfu
@Papuska1: 12:27 Tiszteletben tartom a véleményedet! Sőt el is hiszem a magyarok őseinek "levezetését"! De engedelmet kérek: mi a bánatnak ment oda?! Hivták?! És akkor nem is kormányfői szinten folytak a "megbeszélések", csupán az egyik "alelnökkel"! Szerinted kell ez nekünk?! És pont most?! Meg többek között aláirnak egy ugyancsak semmi "orvosi, egészségügyi egyetértési" nyilatkozatot! Mit jelent ez szerinted? Miben értünk egyet... talán, hogy a vakbél helyett ne a mandulát vegyék ki?! Meg a kettős adóztatás elkerülésére... na ne nevettesenek már?! Komolyan kérlek, olvasd el még 1x miket is irtak alá...
Papuska1
@eszegfu: Azt hiszem, hogy sokan nem értik, hogy miért van szükségünk kapcsolatokra, és mikor, miért és kivel. Az olaj és még számos nyersanyag és az ebből származó bevételek vitathatatlanul a Közel-kelet országaiból jön. Vannak olyan "termékek" amikre Ők a vevők. Például orvost képezni, ha nem elhappolják őket, hanem fizetnek érte igen jó üzlet. A szocialista időszakban szinte a teljes Afrika és a Közel-kelet orvosait, orvostovábbképzőit mi képeztük. Sokan közülük karriert futottak be. (Egy csomó afrikai ország elnöke más mellett magyarul is beszél!). Ezt ki lehet használni. Azután pedig a víz és a víztisztítás technológiái megmaradtak magyar tudományos sikerágazatnak. Nem hiszed el, hogy egy helyi barátom szerint, a Tv-ben rengeteg magyar rajz és mesefilm megy, mert az belefér az ottani elvárásokba. Hihetetlen, de szeretik a nálunk Szabolcsban termelt alma ízét. Persze nem nyersen visszük ki, hanem sűrítve vagy porítva, és ott tovább feldolgozva. Irán ma az USA egyik igen erős ellenfele, de az egyik iszlám vallás központja is. Nem az iszlámmal van gond, hanem, ha ide jönnek és itt akarnak iszlám államot csinálni! Egyébként erről és az ezzel kapcsolatos terveikről is sok mindent elárulhatnak nekünk. Előbb tudtunk a később bekövetkező invázióról, és meggyőződésem, hogy most is többet tudunk róla, mint Európa többsége, persze megfelelő szinten. Egyébként pedig a területben és lélekszámban megkurtított országok életben maradásának kulcsa, pláne, ha rokonaink sincsenek a közelben a sokrétű és átfogó, több irányú külpolitika, és főként ennek azon bizalmas pontjai, amik esetenként aduként szolgálhatnak, ha elő kell húzni őket. A politika nem az elvhúség, hanem a jó lavírozás tudománya bizonyos szinteken. Ha valakihez túl közel kerülünk bekebelez, ha távolra elpusztít, és ha nincs információnk, hamar a szakadékban találjuk magunkat!
Dr. Felipe
Aztán azt tudják ott Teheránban hogy itthon a muszlimok ellen uszít a g..i?
Toby
Ez a "fiatal demokrata(?) orbánc, alányalna a III. Birodalomnak is, ha létezne ! A stadionok már nem is tűrik a gerincet ?
sentinel216
@Toby: A III. Birodalom is nyalt a japánoknak, pedig milyen messze vannak az árja fajtól.
bakegya
@eszegfu: itt egy újabb ó-koska-azt hiszem majd ha kipróbálna egy kórházi ágyat-megvilágosodna-de ha mondjuk egy itthon készült kerekes széket tolna egy svéd segédeszköz helyett...de hát tök felesleges az ilyet agitálni,megteszi ezt helyettünk a narancsködben.
eszegfu
@bakegya: 18:45 Sajnos igazad van... egy közeli ismerősöm Svédországban van kb. 3 hónapja szemmütétje miatt. Itthon minden szemész más mondott, végülis nem vállalták. Szinte napi levelezésben vagyok vele és tényleg mondhatom -- és nem azért, mert a "szomszéd rétje mindig zöldebb! -- már a bánásmód is más... gondold el "embernek" nézik! És akkor a mütétet megelőző, majd magát a mütétet és az "utógondozást" már nem is merem leirni, akkora a különbség! Ezeket az ember csak akkor fogja fel, ha saját magával, vagy közvetlen hozzátartozóival történik! Addig tényleg nem hiszik el és nem mindig a "narancsköd" miatt, hanem talán ők egy "kiemeltebb" ellátásban részesülnek, akár meg tudják fizetni, akár a poziciójuknak szóló rang miatt. Pontosan tudom, hogy anyukám szemmütétje miatt egyszerüen kivetkőztem magamból, ocsmányul viselkedtem, trágárul beszéltem, botrány-botrány hátán, már anyukám is szégyelt, és csak igy értem el azt, ami jár neki is, mint minden embernek. Engem sem töltött el örömmel, hidd el!:(
Desischado
@Dr. Felipe: Hova gondolsz, Felipe? Ezt elfelejtette a főhazug elmondani!
eugen4402
Orbán hatalmas nagy zsugás! Irán volt a Jobbik utolsó ütőlapja, Viktor most azt is elnyerte...! Vona Moszkva után Teheránt is elbukta...
eszegfu
@nyanya001: 5:59 Emlékeim szerint pontosan a nukleáris programjuk miatt volt ellenük gazdasági szankció, nemzetközi bizottság ellenőrizte, hogy "leálltak" vele, vagy sem... most meg mi adunk hozzá szakembereket?! Talán nem kellene...
nyanya001
@eszegfu: Ezek nagyon húzogatják az oroszlán bajszát.
eszegfu
@Eriksson: 14:34 Teljesen igaz, amit a belinkelt térképen láthatunk! Csak elvileg...1) ha nekünk van tőkénk, akkor miért adunk minden külföldi gyárnak, kereskedelmi egységnek, stb. adókedvezményt, miért kötünk velük "együttmüködési" megállapodást?! Nyilván mégsincs pénzünk fejleszteni, szükségünk van országon kivüli befektetőkre. 2) Márpedig, ha "tőkeszegény" M.o., akkor milyen tőkét fektet be külföldön?!
kutyahűség
Nyílván Iránnak csak erre volt már szüksége. Enélkül mélyrepül az önbizalma.
eszegfu
@nyanya001: Lehet, hogy @eugen4402: -nek van igaza... csak Vonának "tett be"... Ugyan nem tudhatjuk a megállapodások pontosan mire is vonatkoznak, de én itt az "aláirt" dokumentumok között csak olyan "nesze semmi, fogdd meg jól" látok. Gondolom ez olyan mint amikor megjelenik egy törvény, majd utána a végrehajtási utasitás: hogyan is kell a törvényt betartani. Vagyis a megállapodásokat majd konkrét szerződéseknek kell követnie, ha aktuális lesz... lehet, hogy O.V. csak ezt szeretné, ezt magyarázza be nekünk magyaroknak... nem tudom.
nyanya001
@eszegfu: Ha nem tartja be a megállapodást Irán nem lesz elnéző
nem fogja baráti gesztusnak tekinteni.
Ha meg igen, akkor szembemegy minden józan politikával.
Ne legyen igazam de Irán nem nyugszik, amíg nem lesz atomfegyvere
és innentől kezdve Magyarország megvádolható lesz mint cinkostárs.
eszegfu
@nyanya001: Ne legyen igazad! Bár tartok tőle, hogy amennyi pénzt ebbe a programba beletett, nem hagyhatja "parlagon" heverni...:(
eugen4402
@eszegfu: Ja, és lehetséges egy másik oka is ennek a hirtelen támadt közeledésnek, persze csak feltevés. Múlt héten, úgy emlékszem francia részről felvetődött, hogy az IS-elleni hadviselésbe ajánlatos lenne bevonni Irakot, akár a hallgatólagos beleegyezésüket megnyerni kezdetben. Esetleg ennek a folyamatnak az előkészítésével bízták meg Orbánt...? Mondom, feltevés, semmi bizonyíték nincs rá.
bakegya
@nyanya001: ugyan már...aztán egyetlen mondattal le lesz rendezve...AKINEK NEM TETSZIK MENJEN BÍRÓSÁGRA-már csakkk egyetlen kérdÉsem van,MELYIKRE???
A diktatúrát ki kell építeni azhoz,hogy diktálhasson-ezt teszi-veszi állampénzen a nép nevében...@eszegfu: ez a g...mindent vinni akar,de nem a saját hátán-azon páncél van.Az is világos mivel táplálkozik.A fenti véleményösszevetésetekkel kimerítettétek mindazt amivel az egész szemét redszer operál,sajnos hosszú évtizedek óta teheti.
bakegya
@eszegfu: fényt etetni ott biztos lehet...gyermekmunkát szervezni,mélyen szántani,csőszervizelni-olajozottan stb-csakkk úgy mint itthon is -atombiztos üzlet a pereputtynak,feketén-fehéren.
pistapapa
Ezt is lenyúlja a népszerűség érdekében a Jobbiktól ez a gátlástalan lény?
eszegfu
@eugen4402: 8:24 Akár a Te tipped is belefér... Ez már nekem igen "magas" politika, vagyis érthetetlen... Mondhatni az egész világon elitélték őket a nukleáris anyag előállitása miatt, gazdasági szankciókat vezettek be ellenük... mi O.V.-val az élen szinte már mindenben szembemegyünk az unióval... és akkor esetleg mi lennénk olyan "közvetitő" félék... ez elég mocskos dolog, de van erre is esély!
eszegfu
@Papuska1: 14:11 Nehogy azt gondold nem értem azt a törekvést, hogy olyan megállapodásokat kössünk, amelyekre a későbbiekben támaszkodhatunk, de jelenleg értelmetlennek tünik! Az is világos, amit irsz! Kérlek arra válaszoljál inkább: most, amikor "testületileg" utáljuk az iszlám vallásuakat, akkor most miért "közeledünk" Irán felé? Miért ajánljuk fel most még csak elvileg az atomkutatással és a nukleáris energia létesitésével kapcsolatos szakembereket? Elfelejtettük, hogy gazdasági szankciók voltak életben pont ezek miatt? És ennek akarunk a részesei lenni? Szerinted?!
verőce21
Elég büdösek az irániak is, akármerről szagolgatni őket. Jellegzetes sz@rszagúak, mint az arabok általában, csupasz balkezükkel törlik a feneküket.
Eriksson
@eszegfu: Jó kérdés. :))) Ez a globalizáció. Mindenki ott boldogul, ahol tud. (?)
Magyarország már foglalt, új piacokat kell szerezni a magyar termékeknek, technológiáknak, piacnak.
volvós
@verőce21: 10:25
Nocsak...ezt honnan tudod ? :-))))))
eszegfu
@Eriksson: Csak annyit füznék hozzá, hogy sajnálatos módon NINCS magyar termék, aminek piacot kellene keresni... legalábbis én nem tudom, hogy lenne egyáltalán üzem, ahol valódi termelés zajlik. Azt nem vitatom, hogy nincsenek kis vállalkozások max. 5 fővel, akik nyilván itthon találtak piacra, mivel nincs kapacitásuk nagyobb volumennel külföldi piacra kijutni. Csak, ha azt nézem, hogy a Budafoki és a Fehérvári uton egymás mellett számtalan valódi üzem volt... ezek helyén ma már szinte üres - bérlők nélküli -- irodaházak, parkolók és üres telkek vannak. Természetesen, ha ezek megmaradtak volna, már réges-régen elavult gépekkel u.ugy versenyképtelenek lennénk. De, ha megnézed akár a zöldség, vagy a husfeldolgozó gyárakat... egymás után "menti" meg a kormány, folyamatosan csődközelben vannak, vagy már ezeket is bezárták. Pedig, ha valami, akkor a "feldolgozó" ágazatból lehetne igazán exportra termelnünk! Szerintem csak abból a szempontból vagyunk "foglaltak", hogy talán még ötletünk sem lenne mit kellene gyártanunk és külföldi piacot szereznünk ezeknek! És természetesen tőkénk sincs hidd el, sem itthoni, sem külföldi befektetésekre!
Eriksson
Miután feloldották az Irán elleni gazdasági embargót, hatalmas lehetősége nyílt a nyugati befektetőknek akik sorban is állnak, sőt tülekednek a kapuknál. S tudjuk, az elsők között vannak a sikeresek, utolsóknak már csak a csont jut.
Óriási megtiszteltetés és lehetőség Magyarországnak, hogy Irán első alelnöke személyesen fogadta Orbán Viktort.
keresztapa
Kedd reggel megszületett a történelmi megállapodás arról, hogy Irán visszafogja atomprogramját. Ha ez teljesül, a nagyhatalmak 2016-tól feloldják az iszlám köztársaság elleni szankciókat, bár a fegyver- és a rakétaszállítási embargó még évekig fennmarad. Az ellenőrök felkereshetik az iráni atomlétesítményeket, de nem korlát nélkül. Izraelben a kormány és az ellenzék egyaránt hevesen bírálta a megállapodást, az iráni elnök szerint viszont új távlatokat nyit az egyezmény. Róháni meglebegtette, hogy esetleg beszállnának az Iszlám Állam elleni harcba. Innen kellene kiindulni a könnyebb megérthetőségtől.
Eriksson
@eszegfu: Ilyen kategorikus kijelentéseket nem tennék, mert ha valamiről nem is tudunk, attól még létezhet.
F_Viktor
@eugen4402: Írod:
"Orbán hatalmas nagy zsugás! Irán volt a Jobbik utolsó ütőlapja, Viktor most azt is elnyerte...! Vona Moszkva után Teheránt is elbukta..."

Jól "beszélsz", a jobbikot Irán és Moszkva pénzeli. Miközben Irán nyugat- és Amerika ellenessége okán puszi pajtások Putyinnal. Úgy néz ki, támogatást kapnak Európából is, méghozzá egy EU-s országból is.
Mintha Orbán eldöntötte volna hol az ország helye, mert amikor az EU szankciókat helyez kilátásba Magyarországgal szembe, éppen Iránba látogatni nem egészséges dolog.

De, hogy világosabban lássátok a Közel-Keleti helyzetet, bemásolom egy november 22.-i hozzászólásomat:
F_Viktor
Miért nem szívesen támogatja Európa és a USA a szír kormányt, Aszadot, viszont Putyin igen?
Aszad diktátor, pl. rendszeres bevételi forrása az emberrablásokból van, a váltságdíjak és közvetítői pénzek rendszeres jövedelemforrásnak számítanak. 2011 óta 65 ezer embert raboltak el...

Másik ok megértéséhez fel kell tenni azt a kérdést, kiknek a győzelmét hozná magával Irakban és Szíriában az IÁ bukása? A főszerep a jelenlegi szír, iraki (formailag az USA szövetségese, ezzel együtt, és egyre jelentősebb mértékben Irán szövetségese is), iráni kormányoknak jutna.
Vagyis az IÁ teljes bukása, és az Aszad-rezsim, valamint a jelenlegi iraki kormányzat győzelme Irakban és Szíriában egyaránt egy-egy, Iránnal szövetséges államhatalom konszolidációját jelentené.
Mit jelent ez?
Ránézve a térség térképére, látható, a három, egymással szomszédos ország koalíciója egy összefüggő tömb formájában egy olyan súlyú, Irán vezette hatalmi tömörülést jelentene, amely megkerülhetetlenné válna a Közel-Keleten. A három ország népessége összesen 137 millió fő. Ez messze meghaladja nem csak Törökország 78 milliós népességét, de a szorosan együttműködő Törökország-Azerbajdzsán páros összesen 87 milliós népességét is. A 137 milliós népesség többszörösen múlja felül az öböl-menti országok Szaúd-Arábia vezette tömbjének, a GGC-nek összesen 50 milliós népességét is.
Gazdaságilag is befolyásolhatják az egész világot (köztük a magyar gazdaságot is!), a három ország feltárt olajkészleteinek mennyisége háromszáz milliárd hordó!
Vagyis az IÁ bukása és a szíriai és iraki kormányok győzelme egy olyan, Irán vezette szövetségi blokk kialakulását jelentené, amely erőforrások tekintetében is messze felülmúlná a térség két másik legjelentősebb, szövetséges iszlám hatalmának, Törökországnak és Szaúd-Arábiának a szövetségi rendszerét.
eszegfu
@Eriksson: 11:24 Lehet, hogy "kategórikus" a kijelentésem, de sajnos cáfolni Te sem tudod. Ha "létezne" -- és most komolyan mondom -- nem gondolod, hogy már "büszkesége" lenne kormányunknak?! Esetleg netán-tán még a KSH is hozná egy soron?!
F_Viktor
folyt...
Emellett az Izrael és Irán közti viszonyt ismerve Izrael számára sem volna jó hír egy, Afganisztán és Pakisztán határától egészen a Földközi-tengerig és az izraeli határig terjedő, földrajzilag összefüggő, Irán vezette tömb létrejötte. De ennek mi Európaiak sem biztos, hogy örülnénk...

Tehát szép ez az egységesnek tűnő BT határozat, de belegondolva, Putyin politikai és gazdasági érdekeit szolgálja, szemben a humanitárius segítséggel.

E hozzászólásom után történt az orosz bombázó lelövése...
eszegfu
@Eriksson: 11:15 Nyilván kiderült Számodra is: nem kedvelem O.V-t. Ennek ellenére én egyáltalán nem vagyok büszke arra, hogy az egyik alelnök fogadta...sokkal jobban értékelném, ha maga az elnök fogadta volna, ez illetné meg bizony O.V-t is!!! Nekem ez "rangon alulinak" tünik O.V. szempontjából!
eszegfu
@Eriksson: Bocs. lemaradt... ha már nélkülözhetetlennek érezte ezt a látogatást.
Eriksson
@eszegfu: Várjuk ki a végét, ne ítéljünk elhamarkodottan. A tárgyalások még csak ez után lesznek (ha lesznek).
Eriksson
@eszegfu: Ez esetben szerintem nem Orbán Viktor személye a lényeg, hanem az országunk. Egy ekkora ország együttműködése csak hasznos lehet számunkra, bármilyen szinten is képviselteti magát a fogadóbizottság, de katonai tiszteletadás azért volt. :) Én nem gondolnám rangon alulinak.
www.google.hu/maps/vt/data=RfCSdfNZ0LFPrHSm0ublXdzhdrDFhtmHhN1u-gM,NhdgkzlzbRpeuxM2bbiaSsk97qtkIfAym6tDyktzkQzvHyxesY31-ALUkabLd2akaS5_XJyiB3BXfHOaqLLmzBXKz6gJpR-2KcUqB4YDts0PEpkzRS4PIB4i8CePVFCVQnc6I78U0w2Wrd2CdXzgkZiYIoOLDH3dSJFXc3S5k9FWQXsIIV3imwe4Pvs6KQs8Yrv_UuBTEOUyoi8
eszegfu
@Eriksson: De igenis! Teljesen független most a személytől, de bizony ő M.o. miniszterelnöke, vagyis az "első ember"! Tényleg nem a vita kedvéért, csakhogy próbáld megérteni az én álláspontomat is...
eszegfu
@Eriksson: Irigylésre méltó a türelmed!! Én jó pár éve várom melyik az a termék konkrétan, amelyik megállja a helyét a külföldi piacon. Ettől az iráni tárgyalásoktól még sem befektethető tőkénk, vagy eladható termékük nem lesz... sajnálom, de én igy látom.
Papuska1
@eszegfu: Kedves vitapartnerem. Jóhiszeműségedet eddig is, ezután is csodáltam és csodálom! Hagy jegyezzem azért meg, hogy már talán Te is észrevetted, hogy ami nálunk, vagy a "híresen szabad" nyugati sajtóból sugárzik, az nem mindig így van. Iránt legalább annyian szeretnék piaci partnerként megszerezni, mint vele szembeállni. A világ egyik igen jelentős méretú és lakosságú országa nagyon fejlett kultúrával. Az Iszlámot nem utáljuk. Én magam bizonyos mértékben egyes irányzatait ismerem és tisztelem is, ott ahol otthon van és működik. Amit utálunk az Iszlám fundamentalizmus. Az Iszlám igen sok színű. Ahogy a keresztények között is voltak fundamentalisták, akik embereket égettek máglyán és tömegesen gyilkoltak és van egy konszolidált katolikus egyház és vannak a protestánsok (reformátusok, evangélikusok, baptisták stb.) az Iszlám is legalább ilyen sokszínű. Ahogy a kereszténységben sem vállalunk közösséget a máglya gyújtogatókkal, úgy az Iszlámban sem a fundamentalistákkal. Gondolom, ez érthető magyarázat. Az arab világban a vallás különféle formái háborúznak egymással. A migránsok között sajnos tudható, hogy sok a fundamentalista (nem egyenlő a terroristával ez sem!) . Végül Irán tud, vagy majdnem tud atombombát készíteni. Ez többek között azt jelenti, hogy rendkívül magas technikai szinten van, és pénze is van bőven. Nem hiszem, hogy ez hátrány. Végül az, hogy eddig csak a Jobbiknak volt hivatalos kapcsolata Iránnal. Orbán akárki, akármit mond, zseniális politikus. Okosan szorítja ki pozícióiból a jobboldali ellenzékét. Ezt jól mutatják a népszerűségi adatok. Ez egy óriási bevitt ütés volt a jobbiknak. A legfontosabb bázisát nyúlta le Orbán! Azt hiszem a legvadabb nem jobboldali bírálójának is el kell ismernie, hogy ez minimum "nem rossz húzás volt"! Ha még egyéb gazdasági hozadéka is van az útnak, az meg tiszta nyereség! Talán így kimondva jobban érthető a dolog
Eriksson
@eszegfu: Köszi az elismerést. Valahogy az ilyen problémáktól mentesen is el vagyok, a gazdaság bővítése legyen más gondja. :)
Bár nem tudom, milyen tőkehiányra gondolsz. Van itt kondíció, az üzleti ügyek meg ugye sose voltak publikusak menet közben. A paksi is csak azért, mert az unió belevau.
Eriksson
@Papuska1: Hogy alátámasszam az arabokról alkotott véleményed:
www.youtube.com/watch?v=vBLY9QM8dtQ&index=1&list=PLC_XjSpwy8XwEGroeIa9dx2wdBoUzBmWu
Ez csak 1 rész, de van még további 5. Igen érdekesen vezeti fel Frei Tamás a riportját, tekintve, hogy a dátum Jan 26, 2009.
eszegfu
@Eriksson: 12:45 Azt hiszem, már nem is szeretném megmagyarázni Neked sem a "gazdaság bővitését", sem a "tőkehiányt". Többszöri levélváltásunk közben emlitetted a magyar termékek külföldi piacát, ezt próbáltam kifejteni...erre most "leforrázol" azzal, hogy ez "legyen más gondja"... meg milyen "tőkehiányra" is gondolok... Elfogadom a véleményedet, de Te meg fogadd el: kizárólag érzelemből akár a "nagyobb" politikáról, akár csak országunkban történtekről nem lehet számok, a gazdaság nélkül beszélni, hiszen a politika valamilyen módon -- jól, rosszul -- tükröződik a gazdasági életben, sőt erőteljesen kihat az emberek életére -- adózást is értem ez alatt ... Sajnos azt kell gondoljam, Te "kivülre" helyezed Magad ettől, pedig ez is hozzá tartozik... Itt a vége, fuss el véle...
Eriksson
@eszegfu: Én csak arra gondoltam, hogy esetemben suszter maradjon a kaptafánál, az én véleményem édes-keveset nyomna a latba. S nem gondolom magamról, hogy mindenhez értek.
Bár így lenne. Akkor én lennék Orbán gazdasági tanácsadója és én kapnám a többmilliós tiszteletdíjat. :))
eszegfu
@Papuska1: 12:26 Érdekes, amiket irsz, de én bizony nem igy látom ... Te most szépen elmagyarázod nekem, hogy nem az iszlámot utáljuk, hanem ... nem akarom ujra leirni. Akkor kérdezem: miért is van ugy, hogy szinte minden egyes kormányzati, ill. fideszes megszólalás az "iszlámosodás" ellen van. Azért, mert ezt értik meg az emberek csak ennyire "lebutitva"... és innentől kevés ember választja szét a 2 dolgot.
És végül a "tiszta nyereség" hozadékában sem vagyok biztos, de ha ugy lesz, akkor is én erkölcstelennek tartom... egyrészt azért, mert eddig mi is köpködtünk rájuk, másrészt csak azért, hogy kiturja valamelyik pártot, hatalmának megtartása érdekében mindent megtesz. Véleményeltérésünk ellenére kösz. a beszélgetést!
eugen4402
@F_Viktor: Köszönöm, hogy még egyszer leírtad a nov. 22.-i hsz.-t, sajnos elsőre valahogy elkerültem. Tudtam, hogy közülünk Te ismered legjobban a közel-keleti erőviszonyokat, és így, ahogy felvázoltad a lehetséges kilátásokat, sok mindent világosabban látok én is.
Ezzel viszont még nehezebbé vált a mostani helyzet megoldása, mert ahogy írtad, ha létrejönne az Irak-Irán-Szíria összetételű "mumus", abból csak Putyinéknak származna haszna. Sőt, egy új erős, egységes olajhatalom akár az egész térség felett is átvehetné az irányítást, ami viszont már a Kreml érdekeit is sértené(?)... Nem szeretnék most országvezető lenni.
F_Viktor
@eugen4402: Örülök, hogy legalább Te már átlátod, hogy miért nem ugrott azonnal a NATO az IÁ ellen, miért jelent veszélyt az egész világra Aszad rezsime, az ENSZ BT 5 állandó tagú állama miért nem élt vétójogával (Oroszország).

De nézzük meg mi történt az elmúlt két hétben:
Többszöri orosz provokáció után a törökök lelövik az orosz bombázót, nyílt konfliktus a két ország között.
Oroszország Aszadot támogatja, fegyverekkel, önkéntes katonákkal.
USA, a NATO (köztük pl. Törökország, Magyarország is) az Aszad elleni felkelőket támogatja szintén fegyverekkel (Magyarország lőszerekkel), kiképzőkkel.

Veszélyes játék, mert hiába az IÁ, a közös ellenség, de bármikor harcba keveredhetnek a NATO és orosz csapatok.
Az IÁ legyőzése után létrejöhet egy olyan egységes, nagy, radikális iszlám szövetség, amely első körben veszélyt jelent Törökországra, Izraelre, s Európára is.
Oroszország és a NATO között pedig újabb fegyverkezési verseny jön létre.

További történet, hogy az EU megelégelve Orbán hintapolitikáját, döntést akar kicsikarni a magyar kormányból.
Befogadták az "Ébredj Európa" kezdeményezést, amely Magyarország szavazati jogának megvonásával járhat.
Valamint az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal is elkezdte az Orbán-maffia lenyúlásait is vizsgálni, amely a pénzcsapok elzárásával járhat.
Tehát elkezdődött Magyarország kiterelése az EU-ból, vagy Orbánnak fel kell hagynia EU ellenes politikájával.

Ezek után ment Orbán Iránba tárgyalni...

Szándékát nem értem... Kilépünk az EU-ból, szövetséget kötünk Putyinnal és a radikális iszlám szövetséggel? Beszállunk ezek oldalán a fegyverkezési versenybe? A GDP 25-30 százalékával? Miből? Vagy "behívjuk" újból az orosz és iszlám fegyvereseket, telepíthetnek rakétákat???

Számomra érthetetlen amit Orbán művel.
Papuska1
@eszegfu: Az elejét részben jól látod. Mindent nem lehet megmagyarázni mindenkinek. Ráadásul még nem ért véget az iszlám vallásháború sem, és a kimenetelét nehéz megjósolni. Másrészt sajnos bebizonyosodott, hogy kis népünk toleranciája sem magas. Harmadszor bizonyos kultúrák és vallások nehezen élnek meg egymás mellett, mint ahogy politikai nézetek sem. Sajnos az iszlám vallás jelenleg legelterjedtebb változata ilyen a keresztény identitással szemben. (Az identitáson nem vallásosságot, hanem kulturális alapokat értek.) Sajnos ez olyan, mint a hasadó anyag az atombombában. Bizonyos kritikus tömeget elérve az adott közegben robban. A nyereséggel kapcsolatban, mi soha nem szidtuk Iránt. Inkább csöndben maradtunk. Ennek egyik fontos oka, hogy népünk egy része iráni eredetű, és a kötődés ma is létezik. Ők a jászok. A Hajduk egy része is innen származik. Ez nem "magyarkodás", egyszerűen kényes a téma, tehát nem hangoskodtunk. A Jobbik pedig szorosan kötődött hozzájuk. Ha a Kormány "le tudta nyúlni" Őket, nem értem, mi lenne ebben erkölcstelen. Egyébként az USA-n kívül mindenki tart kapcsolatot Európában Iránnal. Őket nem zavarja?
eugen4402
@F_Viktor: Az túlzás lenne, ha azzal ámítanám magam, hogy átlátom ezt a Közel-Kelet fedőnevű dzsungelt, annyit biztosan állíthatok, hogy abban térségben igazi béke soha nem volt, ha ideig-óráig nyugodtak a fegyverek, az egy látszólagos status quo eredménye volt. Egy olyan rendszer az egész, melyben bárhol változik valami, rögtön fennáll az egyensúly megbomlásának veszélye. ...és ennek tudatában hol egyik, hol a másik nagyhatalom rendszeresen beavatkozik, kockáztatva a kényes egyensúly összedőlését. Baromi könnyelműség, de nem rajtam múlik.
Orbán rejtélyes lépéseit már én is kénytelen vagyok valami ostoba összeesküvés-teóriával fejtegetni, persze ez is csak feltevés. A Fidesz minden áron hatalmon akar maradni, és őszintén tényleg nem nagyon dúskálunk alternatívákban, tehát maradniuk kell, de Orbánt most teljesen amortizálják, eü. állapotára hivatkozva felmentik adandó alkalommal, és a mostani helyettesei viszik tovább a boltot. A külső- és belső ellenzék is jóllakik, és hatalom is megmarad. Mondom: hipotézis...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.