A külgazdasági és külügyminiszter szerint elfogadhatatlan lenne, ha a bevándorlási válság kezelésével kapcsolatos véleménykülönbség miatt bosszúból el akarnák venni a Magyarországnak szabály szerint járó, az országot megillető uniós forrásokat.

Szijjártó Péter ezt arra reagálva közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy Werner Faymann osztrák kancellár a Die Welt című lapban megjelent interjúban kiemelte: "a szolidaritás nem egyirányú utca", és aki több pénzt kap az uniós költségvetésből, mint amennyit befizet, nem teheti meg, hogy "egyszerűen lapít", amikor a menekültek "méltányos elosztásáról" van szó. Aki mégis vonakodik, az "megkérdőjelezi" az uniós költségvetés finanszírozását, és a nettó befizetőknek, köztük Ausztriának "nagyon megnehezíti, hogy továbbra is ilyen sok pénzt fizessenek be" a közös kasszába – tette hozzá. A politikus arra a felvetésre, hogy már megszületett a döntés a 2014 és 2020 közötti többéves pénzügyi keretről, azt mondta: a keretet jövőre felülvizsgálják, és akkor majd "nagyon alaposan megnézzük", hogy "a menekültkérdésben" mely tagországok zárkóztak el a szolidaritástól.

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "ha van európai értékekkel és a közös szabályokkal ellentétes álláspont, akkor ez biztosan az". Az osztrák kancellár félreérti a helyzetet: az uniós források "nem könyöradományok vagy humanitárius támogatások", hanem járnak a tagállamoknak, köztük a közép-európaiaknak – magyarázta.

Emlékeztetett: Magyarország megnyitotta piacát a nemzetközi – alapvetően nyugat-európai – gazdasági szereplők előtt, akik így nagyon sok profitra tehettek szert. Így a régebbi EU-tagállamok is legalább annyit profitálnak a közép-európai országok uniós tagságából, mint ők maguk – mutatott rá.

A külügyminiszter szerint ezért elfogadhatatlan, hogy a bevándorlási válság kezelését illető véleménykülönbség miatt bosszúból el akarnák venni a Magyarországot megillető uniós forrásokat.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Captain Blood
Persze hogy jár!!! Neked is a pofád!
Oszt nehogy úgy járjatok mint az új brácsás a bándában: ...hát nekem ném jár??? Há járni jár csak nem jut!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Captain Blood
Persze hogy jár!!! Neked is a pofád!
Oszt nehogy úgy járjatok mint az új brácsás a bándában: ...hát nekem ném jár??? Há járni jár csak nem jut!!!
verum
Egy munka alapú társadalomban miért is járna idegen pénz munka nélkül?
nevemnick
Ej, ej de durcás vagy kisgyerek... a pénz nem játék, attól függetlenül, hogy ti annak gondoljátok. Menjetek putyin apóhoz, oszt remélem megtapasztaljátok, hogy a medve sem az.
1magyar
Ez így van! Nyilván vannak szerződések, melyek alapján lefektették ki mit kap. Nehogy már durciból ne fizessen az unió!
Miközben az uniós vezetők kötelességüknek érzik a nem uniós állampolgárok teljes ellátását az uniós államok befizetéseiből.
zöldszem
kepkezelo.com/images/jf12itrlcv0u6em89oh7.jpg
Orbánék reggel acsarkodnak Brüsszel ellen, délután megnézik a számlákat megjöttek-e az Uniós kifizetések!
kutyahűség
Tévedni tetszik: nem jár. Az óra az, ami jár.
Ha sorozatosan megszegjük az EU-s köteleztettségeinket, akkor nemhogy nem jár, de nem is jut. Tessen újraolvasni a nemzetközi szerződéseket és az EU-s alapokmányt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.