Kilátásba helyezte az európai uniós támogatások csökkentését a menekültek tagállamok közötti elosztásától vonakodó országoknak az osztrák kancellár egy csütörtöki német lapinterjúban.

Werner Faymann a Die Welt című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy a "szolidaritás nem egyirányú utca", és aki több pénzt kap az uniós költségvetésből, mint amennyit befizet, nem teheti meg, hogy "egyszerűen lapít", amikor a menekültek "méltányos elosztásáról" van szó.

Aki mégis vonakodik, az "megkérdőjelezi" az uniós költségvetés finanszírozását, és a nettó befizetőknek, köztük Ausztriának "nagyon megnehezíti, hogy továbbra is ilyen sok pénzt fizessenek be" a közös kasszába – tette hozzá az osztrák kancellár.

A baloldali politikus arra a felvetésre, hogy már megszületett a döntés a 2014 és 2020 közötti többéves pénzügyi keretről, azt mondta, hogy a keretet jövőre felülvizsgálják, és akkor majd "nagyon alaposan megnézzük", hogy a "menekültkérdésben" mely tagországok zárkóztak el a szolidaritástól.

Hangsúlyozta, hogy a nagy kihívásokra "az egyetlen válasz valamennyi európai szolidáris és közös cselekvése", és "Európa végét" jelentené, ha kialakulna egy olyan EU, amelyben a tagok csak arra törekednének, hogy "kimazsolázzák" a számukra előnyös dolgokat.

Werner Faymann a csütörtöki brüsszeli uniós csúcs előtt az osztrák uniós állandó képviseleten rendezendő úgynevezett mini csúccsal – egy csoport tagország vezetője, az Európai Bizottság elnöke és Törökország miniszterelnöke megbeszélésével – kapcsolatban elmondta, hogy Törökországból 40-50 ezer menekültet lehetne áttelepíteni az Európai Unió területére, de csak akkor, ha leáll a menekültek tömeges, illegális beáramlása Törökország felől.

Amennyiben "a határvédelem Törökországgal úgy működik, hogy már csak nagyon kevés menekült érkezik onnan az EU területére, akkor az európaiaknak hajlandónak kellene lenniük arra, hogy behozzanak az EU-ba nagyjából 40-50 ezer embert, legális módon, szoros együttműködésben az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával" (UNHCR) – mondta az osztrák kancellár.

Ez csak egy ajánlat, amely akkor teljesíthető, ha a görög-török határon helyreáll a rend – húzta alá Werner Faymann.

Arról szó sem lehet, hogy tovább tart a Törökországból Európába irányuló menekülthullám, és az illegális úton érkező menedékkérőkön felül még át is telepítenek menekülteket – tette hozzá.

Kiemelte, hogy az UNHCR-rel szervezendő legális programhoz "valamennyi országnak csatlakoznia kellene".

"Elképzelhető olyan megoldás, hogy amennyiben egy uniós tagország hajlandó közvetlenül Törökországtól átvenni menekülteket, akkor ennek megfelelően kevesebb menekültet kellene átvennie Olaszországtól vagy Görögországtól" – vetette fel Werner Faymann, utalva a 160 ezer menekült uniós tagállamok közötti elosztásáról hozott korábbi döntésekre.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
Teljesen jogos.
Bár egyetértek azzal, hogy nem lehetne meghatározni egyetlen országnak sem, hogy hány menekültet kelljen (kelljen!) befogadni, azért az éremnek két oldala van.
Ha sokan helyeslik, hogy korlát nélkül kell befogadni a menekülteket, ne vegyék félvállról, hogy mi nem vagyunk célország. Ugyanis a célországoknak nagyságrendekkel nagyobb anyagi terhet jelent a befogadás és értelemszerűen nekünk majd kevesebb juttatás lesz.
Mert bár lehet a menekülteket korlát nélkül befogadni akarni, az anyagi lehetőség bizony korlátozott.
apoloes
Így néz ki az a hires, európai párbeszéd, amire annyira büszkék. Ha már nincs érv, akkor marad a zsarolás!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.