A jelenlegi gazdaságpolitika soha nem fogja a magyar béreket, jövedelmeket felzárkóztatni az európai uniós átlaghoz – jelentette ki Schiffer András, a Lehet Más a Politika társelnök-frakcióvezetője szombaton Budakeszin, Szél Bernadett társelnökkel tartott közös évértékelő sajtótájékoztatóján. 

Schiffer András szerint emellett olyan hűbéri rendszer épül ki, amelynek gerince a közfoglalkoztatás.

Kitört a bandaháború

Úgy látja, nagyon sok fiatalnak külföldön kell szerencsét próbálnia. "Ha valaki nem összeszerelő üzemben akarja leélni az életét, akkor a kivándorlás és a közmunka között választhat." Véleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök "a német nagytőke cselédjévé" teszi az országot, mesterségesen alacsonyan tartják a béreket.

Az ellenzéki politikus azt mondta: a hűbéri rendszer átalakulóban van, "kitört a bandaháború" a Fideszen belül, újraosztják a lapokat: újraosztják a földeket, az állami megrendeléseket.

Az LMP-nek az a feladata – hangsúlyozta a Schiffer -, hogy 2018-ra világosan felmutassa egy megújuló Magyarország képét: a politikát az oligarchák kezéből vissza kell adni az embereknek, az új Országgyűlésnek pedig világos antikorrupciós szabályokat kell elfogadnia.

Andy Vajna és tettestársai

Azt mondta, ki kell seprűzni azokat az offshore-lovagokat – "Andy Vajnát és tettestársait" –, akik ma elszívják a magyar nemzetgazdaság életerejét, és olyan pályára kell állítani a magyar gazdaságot, ahol a hajtóerő a tudás, a kutatás-fejlesztés.

Schiffer András kitért arra is: az LMP úgy várja majd a következő választást, hogy "eltolja azt az üvegplafont, amelyet a szervezeti hiányosságok jelentettek 2014 előtt".

A migráció kérdésével kapcsolatban újságírói kérdésre Schiffer András közölte: "arra mutatott rá a krízis, hogy amennyiben a globális nagyvállalatok átveszik az irányítást a demokratikus kormányok felett, egyre szörnyűbb globális válságokkal kell Európának is szembenéznie".

Létminimum alatt a háztartások harmada

Szél Bernadett azt mondta: 2015 vesztesei a dolgozó emberek voltak, az adózók fele a létminimum alatt keres, a háztartások több mint harmada a létminimum alatti jövedelemből él.

Az LMP szerint a kivándorlók a lábukkal üzennek Orbán Viktornak, és a demográfiai válság egyre súlyosabb lesz a következő időszakban.

Az LMP társelnöke az utóbbi hetek egyik legsúlyosabb eseményének nevezte, hogy az Orbán-kormány "bevallotta, mit gondol a magyar nőkről (...) , szakítottak a nemi esélyegyenlőségnek még a gondolatával is". Egyenlő munkáért egyenlő bér jár, és ki kell állni egy olyan vízió mellett, ahol a nemek közötti bérkülönbség nem nő, hanem csökken – hangoztatta.

Véleménye szerint 2015-ben újabb és újabb korrupciós botrányok törtek ki, "ami nyilvánvalóan nem független attól, hogy az Orbán-kormány elvesztette korábbi oligarchabázisát".

Szél Bernadett az MTI-nek elmondta: a paksi bővítés az év "egyik legsúlyosabb ügye", szerinte a 3 ezer milliárd forintot csekély kontroll mellett készül elkölteni a magyar kormány. Hozzátette: az LMP eddig is azon az állásponton volt, hogy a káros paksi bővítésre nincs szükség, most azonban már "teljes felelőtlenségről beszélhetünk". Úgy költik az adófizetők pénzét, hogy talán soha nem lesz erőmű, viszont a pénzt zavartalanul lehet "kilapátolni" – jelentette ki.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Fradigege
Nem érdekük, hogy normális bértáblát lőjenek be. Nem érdekük, hogy felpörgessék a gazdaságot. A köznépnek kuss van. Egyébként ebből szoktak kialakulni a polgárháborúk és a forradalmak. Egyelőre birkák vagyunk. Arra bazíroznak, hogy generációkon keresztül altatnak. Hogy nézne ki, ha közelebb kerülni a proli keresete az övékhez. A szakadékot fenn kell tartani. Így irányíthatóbbak vagyunk.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Fradigege
Nem érdekük, hogy normális bértáblát lőjenek be. Nem érdekük, hogy felpörgessék a gazdaságot. A köznépnek kuss van. Egyébként ebből szoktak kialakulni a polgárháborúk és a forradalmak. Egyelőre birkák vagyunk. Arra bazíroznak, hogy generációkon keresztül altatnak. Hogy nézne ki, ha közelebb kerülni a proli keresete az övékhez. A szakadékot fenn kell tartani. Így irányíthatóbbak vagyunk.
Toby
Bandika ! Nem offshore-lovagok ezek, hanem simán bűntársak, nevezzük nevén a skacot, " a krompli leves, legyen krompli leves " ( by Kádár János )
human
@Fradigege: A nagyobb kereset jobb létet jelent. A jobb lét csökkenti a függést. Márpedig, ha nincs függés és szabadideje is lesz az embernek, akkor kezelhetetlenné válnak.
papa.49
@human: Nekem ez valahogy visszaköszön a múltól...
human
@papa.49: Erre gondolt Viktor, mikor félázsiai félének nevezte a magyarokat és jól láthatóan úgy is kezel minket.
emerencia
@papa.49: Nekem is. Mióta felnőttként dolgozom (1977) mindig is ez a mentalitás uralkodott. Ha véletlenül hozzánk vágtak néhány üveggolyót, illett nagyon hálásnak lenni érte a régi elvtársaknál és a mai nagy nyugati multinál egyaránt. A különbség "csak" annyi, hogy az átkosban ha dolgozott az ember, nem kellett tartania az ellehetetlenüléstől. Manapság viszont seccperc alatt összeomolhat az életünk... Aki már nem életerős és fiatal, nem érdemli az emberi életet akkor sem, ha tisztességgel végiggürizett 30-40 évtizedet. Az ifjúság nagy része pedig csak idegen földön tud boldogulni. Mintha csúszna ki a lábunk alól a hazánk. :-(
nezelodo
Istenem, hova lett az igazságérzete a dakoták futballszurkolóinak akik a kis biztatásra ilyesmiért gyújtották fel a TV székházat? Na ezért lettek nálam futballhuligánok mert egy hatalommániás eszközévé váltak, most semmi bajuk az ország kifosztásával, és a tettesekkel.
papa.49
@emerencia: Én 1966. ban kezdtem dolgozni, mint szakmunkás, én mindig azt hallottam a vezetőktől, hogy ,,majd jövőre már jobb lesz, többet fogunk keresni,, aztán maradt minden a régiben...De ha csak nem csináltál valami nagy galibát nem küldtek el senkit, most meg ha nem szépen nézel, már kint is vagy a cégtől...Nincs biztonságba a dolgozó...
emerencia
@papa.49: Anno is kirúgtak, ha valami rosszat követett el valaki. (pl.lopás, lógás, stb.) Aki nem tette oda magát a munkában akkoriban sem számíthatott semmi jóra. Ezt az én mostani munkahelyemen tovább fejlesztették úgy, hogy vagy minden alap nélkül rossz munkával vádolnak meg vagy kijelentik, hogy a munkáddal, viselkedéseddel nincs semmi baj de mégis büntetésben részesülsz. Amikor pedig ezen "modern" vezetői módszereknek látható következményei vannak (pl.fluktuáció, az új emberek pedig egyre komolytalanabbak) jön a cukiságkampány, céges bulizás és némi + pénzecske. Aztán egy idő múlva kezdődik minden elölről. A lényeg, hogy soha ne érezze magát az ember biztonságban, hiszen ki van szolgáltatva a hatalmi önkénynek.
papa.49
@emerencia: Én már 6 éve nyugdíjas vagyok, de még 1997. ben történt, hogy a fiamat odaakartam vinni dolgozni ahol én voltam, egy kft. hez, és bár velem tökéletesen elégedett volt az ügyvezető, mégis úgy vette csak fel próbaidőre a fiam, hogy ha nem felel meg engem is elküld...Hát persze én tudtam hogy a fiam megfog felelni, úgy is lett, nem kellett egy év és már ő is az első 5. ben volt...
kerekkocka
Szeretem ezt a szép magyaros nevű Bűbájosmegmondóembet!!! Ha nem lenne, hiányozna mint sz@r a zsebemből!!!
wagabund
ez a nemmagyarnevű megmondóember még Orbán ügyvédjeként szorgosan tette a dolgát..ha most is úgy tenne, akkor az offsor-lovagokról nem csak beszélne, hanem minden nap feljelentene néhányat..de rászóltak, hogy öcsiasajt, nyughass...
...gy marad a szócséplés..azt még megengedik neki. Bezzeg Gyurcsányt feljelentette nagy büszkén...azóta sem ég le a bőr...pedig lenne miért..

talán 2018-ban be sem jut a parlamentbe.
papa.49
@wagabund: A látnok szólhatna belőled...
human
@nezelodo: Ó hát a 2006-os forradalmárok ki lettek fizetve a stadionokkal. Nekik egy diktatúrát megér, hogy kijutott a túlfizetett falábú csapatuk a bajnokságra. Ennyire futja észből nekik.
wagabund
@papa.49: akár nagy tétet is tennék ellenük...persze, ha csodát tesznek, akkor esetleg van esélyük...de ahhoz ellenzékből kellene megszüntetni a szegénységet, rendbetenni az egészségügyet...stb...stb...és főleg nem marakodni.
mint tudjuk erre remény sincs..

(sajnos)
papa.49
@wagabund: Mint sok mindenben ebben is egyetértünk...Ez az ,,ellenzék,, nudli!!!
Ahogy a héten már leírtam, a pénzük meg van, felelősség nincs, kicsit ágálnak hol ezért, hol azért, oszt elvannak mint a lekvár a spájzban!!!
wagabund
@papa.49: hogy még tetézzem...ez az ellnzék már nem tud felállni a padlóról..kiszámolták őket, csak a hordágyra várnak...
ha tetszik az embereknek, ha nem, Orbán ördögien ügyes...csak szégyelljük elismerni..pedig még Gyurcsány is elismerte, hogy Orbán bizony tud..az pedig nagy szó...
papa.49
@wagabund: Na de ha látjuk a problémát, akkor a megoldáson kéne törnünk a fejünket, de itt csak az egymás elleni ágálás megy, közben meg a ,,dicső fütyisz,, lerabolja az országot!!!
kamazuka
@wagabund: @papa.49: Tisztelettel!Megoldás van.Mindent nem lehet,nem szabad a kormánytól ,rá várva várni.Vannak újszerű dolgok,melyeket egy új vonulat képes, tud életre kelteni.a jelenlegi mellett.Amúgy egyetértek az okfejtésetekkel!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.