"Szemantikai zsonglőrködés" várható Orbán Viktor és David Cameron mai találkozóján, miután Nagy-Britanniában előszeretettel használják a "migráns" szót az ott dolgozó külföldiekre, így a magyarokra is – írta a Financial Times.

Budapesti tisztségviselők arról nyilatkoztak: jobban szeretnék, ha Cameron inkább az „uniós állampolgár” vagy a „vendégmunkás” szavakat javasolják. Mert hát ugye Magyarországon a "migráns"szónak rossz jelentése van.

A lap ezt azzal magyarázza: Orbán gyakran figyelmeztetett, hogy a bevándorlás növeli a bűnözés veszélyét, és hogy a magyar miniszterelnök szerint minden terrorista migráns. Sőt, a kormányfő december 18-án Brüsszelben egy Cameronnal közös sajtótájékoztatón azt mondta, hogy fáj a szívünk, ha Nagy-Britanniában a magyarokat migránsoknak tekintik

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Ugyan mar, az aki a nyakunkon marad, az nem vendegmunkas - mondhatja ezt majd Cameron...
Azert kivanacsi vagyok a "nagy osszeborulasra", merthogy Cameron nagyon hajaz orban menekultpolitikajara...

Es igenis, a magyarok gazdasagi bevandorlok, hiszen nem haboru elol (max. csak orban allando szabadsagharca elol) menekultek el...:o((
A francba, orban, ne nyelveszkedj, ne matekozz, egyikben sem vagy jo! Papirhuszar, aki azt is nehezen olvassa fel, amit ele tesznek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Ugyan mar, az aki a nyakunkon marad, az nem vendegmunkas - mondhatja ezt majd Cameron...
Azert kivanacsi vagyok a "nagy osszeborulasra", merthogy Cameron nagyon hajaz orban menekultpolitikajara...

Es igenis, a magyarok gazdasagi bevandorlok, hiszen nem haboru elol (max. csak orban allando szabadsagharca elol) menekultek el...:o((
A francba, orban, ne nyelveszkedj, ne matekozz, egyikben sem vagy jo! Papirhuszar, aki azt is nehezen olvassa fel, amit ele tesznek.
Aki Én
A migráns szó jelentése: bevándorló
Ahogy azt orbán is szokta mondani, ,,egy jobb élet reményében más országba (hazájából különböző okok miatt menekülő) bevándorló, letelepedni vágyó" ember.
Saját kommunikációjuk kívülről már nem is olyan kedves???
Mondjuk tipikusan azon szoktak felháborodni, amit maguk is többszörösen tesznek.
eugen4402
Nem gondolom, hogy Cameron-t érdekelné, mi tetszik, és mi nem a magyar kormánynak. Nem egy súlycsoportba tartozunk...Amíg mi a kerítésünkkel dicsekedtünk, addig ők elindították az ISIS ellen a HMS Defender-t, ami ha megtesz 20 tengeri mérföldet, az kb. annyiba kerül, mint amennyit mi oktatásra és eü.-re fordítunk egy évben.
Yoda69
Csak orban agyaban van negativ jelentese a migrans szonak, mert o mocskolta be, es aljas haszonszerzo politikara hasznalta fel.
Jozefina
Cameron rossz lóra tesz ha a orbánnal próbálkozik az EU ellen harcolni. Nem véletlen utazott ma orbán a lengyelekhez. Feltüzeli azokat is majd informálja Cameront, hogy mi legyen az álláspontjuk.
Tetü banda úgy ahogy van!!!
Pestilence
Én már előre rosszul vagyok ettől a találkozótól. Nem is tudom, hogy képes leszek-e majd nézni.
Majd amikor a nagyvezér előadja, hogy mi egy szinten vagyunk a britekkel, akkor fogok elsűllyedni. És ezt sajnos kint is nézni fogják.
Nem azt fogják gondolni, hogy 'na, a hülye Orbán', hanem azt, hogy 'milyen hülyék ezek a magyarok'. Cameron is egy idióta, de legalább volt gyerekszobája és nem akarja visszaállitani a feudalizmust.
Orbán pedig tudhatná, hogy a vendégmunkásnak sincs jobb hangzása, mint a migránsnak. Egyébként pedig pattoghat, mert minket a britek annak néznek a lengyelekkel és románokkal együtt. Tetszik, nem tetszik, ez van. Oszt jónapot.
Hellcat
Pedig aztán az angliai magyarok egyértelműen gazdasági bevándorlók...és azt is egyértelmű, hogy a okádék qrbáni kormányzás miatt nőtt meg a számuk.
Eriksson
Hogy melyik kormányzás alatt nőtt meg az angliai és más nyugat-európai országok megszállása munkaügyben, az vitatható. Többnyire 2010 előtti migránsokról beszélhetünk, akik haza sem akarnak már jönni, amíg nem konszolidálódik a helyzet. Az meg ugye, kicsit még odébb van. A Lengyelekkel ugyanez a helyzet.
Viszont jó hír és megnyugtató, az Egyesült Királyságban mindkét nemzet polgárait megbecsülik, megbízható, jó munkaerőnek tartják őket.
Cameron reformjaitól csak a lusta, dolgozni nem akaró megélhetésieknek kell tartaniuk.
karma1
@Eriksson: Na, ebben egy picit tevedsz. Eloszor is a migransok tulnyomo resze 2010-tol kezdett el kivandorolni, egyre gyorsabb es nagyobb mertekben. Elotte csak a szokasos kiaramlas volt, kerlek, ne probald bemagyarazni , hogy Gyurcsany politikaja miatt mentek el mar elobb is rengetegen/ Ez az egyik: a masik, ha Cameron bekemenyit, es a nepszerusegeert bealdozza a kulfoldi munkavallalok szocialis kedvezmenyeit, akkor lehet, hogy ideig-oraig nepszeru marad, de nem sokaig, hiszen hianyszakmakban dolgozo magyaroktol vonna meg a kedvezmenyeket, ami nem annyira sok, hogy az angol gazdasag belerenduljon, de ha a magyar orvosok, mernokok, informatikusok szedik a satorfajukat, akkor igencsak marhanagy adoveszteseg eri az angolokat, es ezt tudja Cameron is. Sokkal tobb adot fizetnek be a budzsebe a kulfoldi munkavallalok, mint amennyit szocialisan kapnak...
Eriksson
@karma1: Első kézből vannak az értesüléseim, nem imádott Gyurcsányunkat akartam zavarba hozni. Ha jól utánanézel, a tények engem igazolnak.
A magyarokat és lengyeleket igenis kedvelik arrafelé, mert dolgos, megbízható munkaerők a lusta, semmirekellő britekhez képest. Még azt sem túlzás kijelenteni, hogy azok szociális kiadásait is a közép-európaiak termelik ki.
Ha a magyar orvosok máshová mennének, nem annyira hiányoznának, mert eleve nem sokan vannak, ott a rengeteg ázsiai, akik szintén jól felkészültek és kevésbé problémásak.
Az utolsó mondatod viszont nagyon igaz.
karma1
@Eriksson: En az elso mondatoddal nem ertek egyet, de a tobbi nagyon igaz. Az utolso elottihez csak annyit, hogy az osszes orvos-ismerosom ANgliaba ment ki, csaladostul. Nagyon jok a keleti orvosok is. (nalunk is azok vannak itt tulnyomoreszt, indiaiak, kinaiak, az en korzeti orvosom peldaul afrikai neger fiu, es nagyon ugyes, kedves pali.)
Eriksson
@karma1: Pont erre gondoltam, hogy nagyon jók az ázsiaiak. Az a néhány magyar orvos meg elenyésző, ha az arányokat nézzük.
Az első mondatomat azért merészkedtem leírni, mert nekem az a tapasztalatom. Egyetlen ismerősöm van, aki 2010 után ment ki, az is Hollandiába. De van mikrobiológus házaspár ismerősöm az UK-ban, egyik egy szállodában mosogat, a másik szobaasszony.
enslaved
@karma1: @Aki Én: @Hellcat: @Yoda69: Vajon tudtok olyan csoportokról, akik Magyarországról mentek ki dolgozni, és mondjuk ezt művelték többek között?
www.atv.hu/belfold/20160107-leteptek-a-lanyokrol-a-nadragot-kitalalt-egy-rendor-a-molesztalo-migransokrol/hirkereso
Ezek nem dolgozni jönnek el otthonról a jobb élet reményében.
csa-csa
@Yoda69: a Te agyadban is az lesz amilyen ocsmány módon viselkednek pillanatnyilag!
Toby
@Eriksson: Nosza hawer, mutass egy cikket 2010 előttről, amelyben megélhetési kivándorlás van !

A gengszterrezsim magával hozta a megélhetési gondokat, ergo: 2010 utánról beszélhetünk.

Várom a cikket !
Eriksson
@Toby: Keress magadnak, ebben te jobb vagy.
Toby
@Eriksson: Aha, nagy arccal hivatkozol valami blődségre, majd továbblépsz, mert nem tudnád alátámasztani !
Hol az über-magyar gerinc ?
Eriksson
@Toby: Keresd magadon előbb öcsi, mielőtt kötekedni kezdesz.
Toby
@Eriksson: Nagy pofával ideugatsz, de bizonyítani nem vagy képest - bukta van a nagy pofa mögött, hawer.
enslaved
@Toby: Már bocs, hogy közbeszólok, de a nyugati nyitás már a rendszerváltás után megkezdődött, és igen sokan mentek ki külföldre már akkor is, ha ezt neked bizonyítani kell, az elég nagy baj.
Toby
@enslaved: Persze koma, aztán vannak a túristák, aztán a tanulmányokat folytatók, aztán a rokonlátogatók...na ne magyarázd agyon magad !
Lepényleső
Ők is menekültek,azok meg migránsok. Azt viszont senki ne kérdezze miért menekültek?
Lehet,hogy nekik senki nem kínált fel 12 milliméteres szerződést úszásra?
karma1
@enslaved: Unatkozo fiatalok eszetlen csoportja mindenhol van. Raadasul szilveszter ejszakaja altalaban a fiatalokrol szol, akik bepialnak, , tomegben erosnek erzik magukat, es ugy viselkednek, mint a fentiekben..., En inkabb agyatlan ferfiak macso megnyilvanulasat latom ebben, nok ellen elkovetve, de hasonlo esetben ugyanez megtortenhet mashol is.
Azt nem ertem, hogy a rendorok akik 2 fopalyaudvart is lezartak, extra eros keszultsegben voltak, hogy a francba engedhettek meg a fiataloknak, hogy tomorulve ilyen akciot kovethessenek el nok ellen.
Valami miatt MUSZAJ volt az elfogottak listajat titkositani...
En borzaszto nagy ellentmondast erzek itt, ha nem haragszol...
(Itt a hirekben szilveszter elott minden oraban bemutattak, hogy a fobb pontokon milyen eros a katonai, rendori felkeszules BARMILYEN csoportos gyulekezes szetveresere, esetleges terrorakciok elkerulesere.)
Igazad van, az en ismeroseim MIND dolgozni mentek ki, nem ugyeskedni, bunozni.

Ezt az esetet nem ertem (es ezzel nemcsak en vagyok igy), ez bizony nagyon huzos magyarazatot igenyel.
karma1
@Eriksson:Viszont a mikrobiologus hazaspar ismerosod egy szallodai mosogatassal sokkal tobbet keres, mint itthon tette a sajat szakmajaban, amit valoszinuleg nagyon szeret.
Tudod, en a megelhetesert mikor ide kijottem, akkor birkanyirok mellett dolgoztam gyapjuleszedokent. 15 evvel ezelott kaptam 25 dollaros orabert, ha fel oraval tobbet kellett dolgozni (az egyebkent 8 oras muszak felett), akkor 40 dollarral fizettek ki, vagyis fel orara kaptam 20 dollart. Akkoriban 180 forint volt egy ujzelandi dollar, most kb. 205 forint. Akkor szamold ki, hogy melyik erte meg, mert akkor nekem AZONNAL kellett a szamlaimat fizetni, megelni, mindenfele segely nelkul. Most viszont mar felepitettem a belsoepitesz uzletemet, a szakmamban dolgozhatok.
Nem ertem, mi bajod van a tisztesseges munkaval? Azt hiszed, hogy a mosogatas, takaritas alantas dolog? Errefele MINDEN munka tisztessegesnek szamit, ha jol vegzed, itt nem neznek le akkor sem, ha egy etteremben mosogatsz.
Tudod, ez a tipikus magyar hozzaallas , pedig azok az emberek, akik csalodottan elhagytak Magyarorszagot - barmikor, 2010 elott vagy utan - nem akartak mast, csak tisztesseges munkaert tisztesseges bert. Ez volt az , amit sohasem kaptak meg itthon.
A 25 dollar 80 %-at kaptam kezhez, a 20 % tartalmazta az adot, TB-t, nyugdijjarulekot, balesetbiztositast. Vagyis 20 dollart atszamolsz, akkor az akkori oraberem volt 3600 forint, tisztan. Ez sajat tapasztalat, nem masok mondtak. Viszont megtanultam egy olyan szakmat, amit Ma.o-n ma tutira senki nem csinal.
Sanyi2015
@karma1: Persze nem említettél meg egy nagyon lényeges dolgot, mely szerint Ausztriában és Németországban csak 2011 május 1-től lehetett szabadon munkát vállalni a magyaroknak, ezért nőtt meg akkortól nagy mértékben a számuk
Sanyi2015
@Toby: Ugyanannyian mentek ki előtte is ahová lehetett. A szám azért ugrott meg mert 2011.05.01-én oldották fel a német és osztrák tilalmat, előtte ezekben az országokban nem lehetett szabadon munkát vállalni
Eriksson
@karma1: Félreértettél. Nem lenézésből írtam a mikrobiológusok esetét, hanem éppen azért, mert diplomájuk ellenére képesek voltak szakképesítést nem igénylő munkákat is felvállalni.
karma1
@Sanyi2015: Nagyon lelkesen lajkolt valaki teged, de ezek szerint egyikotok sem olvasta el a cikkelyt vegig. Gondolom, erre a rendeletre, tajekoztatora gondoltal:
www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/Munchen/hu/hu_Konzuliinfo/Magyar_allampolgarok_munkavallalasa_Nemetoban.htm

Felhivom a figyelmedet arra a reszre, amelyik azt mondja ki, hogy 2011. majus elseje utan NEM KELL KULON MUNKAVALLALASI ENGEDELY. Ami NEM azt jelenti, hogy nem dolgozhattak, hanem azt, hogy dolgozhattak, de engedely kellett hozza. Es eppen azert kell, hogy pontos adataik legyenek a vezirunknek, mert eddig a datumig minden egyes Nemetorszagban munkat keresot REGISZTRALTAK. Innentol kezdve pedig - mar majdnem 4 eve - sokkal jobban felgyorsult a kivandorlas, csak most mar nincsenek olyan pontos adataik a naluk dolgozokrol.
karma1
@Eriksson: Oke, akkor valoban felreertettelek, de azt tudnod kell, hogyha ilyen munkat csinalnak, akkor azt nem tuloraban teszik, hanem rendes munkaidoben, ami mellett eppen eleg idejuk jut arra, hogy megtalaljak a szakkepesitesuknek megfelelo munkat is, es amikor bejon majd az, akkor abbahagyjak a mosogatast, es teszik a dolgukat a szakmajukban, kb. 5-8-szoros penzert, plusz szemelyes elismeresert, mint amennyiert itthon tettek volna...

Ez nagyon szomoru, foleg az itthonmaradottakra nezve...:o((
karma1
Talan gondolkodjanak el a "migrans" es a "refuge" (bevandorlo es a menekult) kifejezesek tartalman, es akkor lehet beszelni masrol is, nemcsak a nyelveszkedessel lesznek elfoglalva...
Eriksson
@karma1: Sajnos a valóság mást mutat. Minél tovább vannak ott, annál inkább lemaradnak, nem tudják követni a szakmájukhoz elengedhetetlen folyamatos önképzést, a tudományos gyakorlatot.
Valójában elavul a tudásuk.
Gyuri Géderről
Magyarországra visszaüt az Orbáni migráns politika. Nem volt véletlen az Angol kormány fő látogatása.
Ő is nemzetállamba gondolkodik, union belül is mint Orbán.
A nemzetállam pedig maga dönti el "kiket fogadunk be"
Úgy néz ki, Angliába visszanyal a lekvár. Ha haza zavarják azt az ötszázezer honfitársunkat, nagyobb bajba leszünk, mind ha befogadtunk volna kétszázezer menekültet, akik nem is akartak itt maradni.
Mivel tudják, hogy innen még a magyarok is menekülnek.
karma1
@Eriksson:Nehogy azt hidd! A felzarkozas az igazi profiknak semmit sem jelent, mert olyan gyorsan meg tudjak oldani. A masik dolog: az ilyen emberek felvilagosultak, es az interneten keresztul nagyon jol tudjak napra keszen tartani a tudasukat...
Nem fognak eletuk vegeig mosogatni, ez egeszen biztos. Nem ismered a kulfoldi lehetosegeket. Ott a penzkeresetre forditott ido nem tolti ki az idod 80 %-at, mint itthon.
Eriksson
@karma1: Ehhez nem tudok mit szólni, úgy legyen.
karma1
@Eriksson: Nekem is volt (informatikus) ismerosom, aki eloszor valami egeszen mast csinalt (egy faiskolaban kezdett dolgozni, kerteszetben), de kb. 8 honap utan veglegesitette magat egy nemzetkozi cegnel.
Itthon O egy remenytelen holgy volt, aki a gyereket egyedul nevelte, es itthon az egyik rokonunknal lakott kb. fel evig a fiaval. Kiment Angliaba, es a 3. evben mar vendegul tudta latni a rokonunk lanyat Londonban. Ezzel akarta megkoszonni az ingyenes tamogatast, amit a rokonomtol kapott. Ez csak egy pelda, persze, mindenki maskepp eli meg a sajat tortenetet.
Eriksson
@karma1: Szerencsés volt az ismerősöd, hogy megtalálta a számítását, még ha segítséggel is. Vagy éppen azért. Jó dolog ha vannak támogatók, mert bizony nem mindenkinek jön be a migrálás. Hány esetet hallunk, hallottunk, hogy "munkaszervezők" lehúzzák a reménykedőket, s a végén még annyi pénzük se marad, hogy hazautazzanak. Maradhatnak rabszolgasorban, kenyéren és vízen.
kamazuka
Attól,hogy valaki ott él ,hol megszületett,még lehet migráns egy másik országban úgy,hogy szülőföldjét nem hagyja el,munkavégzés céljából.
A szemléletváltás meghozza gyümölcsét!
karma1
@Eriksson: Felreertettel! A vilagon senkije sem volt ANgliaban! Kiment egy kamasz fiuval, semmi penzzel, csak a szaktudasaval es a dolgozni akarasaval! Segiteni OTTHON, Ma.o.-n segitett neki a rokonom azzal, hogy egy fel evig adott nekik otthont, aramot, amikor a holgy csak tengodott valamifele szereny jovedelembol.

Azt huzzak le csak kulfoldon, aki nem ismeri a nyelvet, nincs szakmaja, tehat FUGG a munkakozvetitoktol, akik ott is az ugyeskedo magyarok kozul kerul ki. Engem a vilagban kizarolag magyarok akartak lehuzni, de nem sikerult nekik, mert kiszurtam a mesterkedeseiket. Nemelyik mar Magyarorszagon rekrutalja a munkaerot, azzal kecsegteteve, hogy fizetik a repjegyet ODA , es az angol nyelvtudas sem kotelezo... Ezeket az amerikas magyarokat ugy vagnam ki az orszagbol, hogy a labuk se erje a foldet.
Eriksson
@karma1: Lám vannak emberek ilyenek is, meg olyanok is. Még az is sorsfordító, hogy kit, milyennel hoz össze a jószerencséje. Azért én úgy gondolom, hogy nagyon észnél kell lenni, hogy kire-mire bízza a sorsát az ember. Mert amíg otthon van, mégsincs egyedül. De idegenben, főleg nyelvtudás nélkül, végtelenül kiszolgáltatott lesz.
karma1
@Eriksson: Igen, igy igaz, ezert mondom mindenkinek, ha nincs legalabb egy "konyhanyelvi" szintu nyelvismerete, akkor semmikepp se probalkozzon, mert kulhonban fog pofara esni...:o))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.