Kövér László szerint az Európai Unió meg tudná oldani a migráció problémáját, ha akarná. Az Országgyűlés elnöke pénteken a Szolnok Televízió Fórum című műsorában azt is mondta, hogy nem érez ellentmondást a befogadástól való elzárkózás és a keresztény elvek között.

A házelnök, a Fidesz választmányi elnöke a Tisza-parti városban tett látogatásakor adott, felvételről sugárzott interjúban a migrációval kapcsolatban úgy fogalmazott: ha az Európai Unió akarná, meg tudná oldani ezt a problémát, "ha nem tudja látszólag megoldani, az azt jelenti, hogy nem akarja".

Kövér László beszélt arról, hogy az Európai Unió – elsősorban Görögország és kisebb részben Olaszország – területére elsősorban tengeri úton érkezik a migránsok tömege, és "mi sem lenne egyszerűbb, mint blokkolni a tengeri útvonalakat".

Felidézte, hogy a görög hajóskapitányok sztrájkja idején csökkent a migránshullám, de hozzátette, hogy csupán ettől a probléma nem oldódna meg. A menekülthullámot minden lehetséges eszközt felhasználva, az emberiesség korlátait figyelembe véve minél gyorsabban meg kell állítani – hangsúlyozta, megjegyezve: minél hosszabb ideig "mutatja magáról Európa a tehetetlenség képét", annál inkább küld egyfajta informális meghívót a bevándorlóknak. A tavasz közeledtével elhárulnak a migránshullámot némileg csökkentő időjárási nehézségek – figyelmeztetett.

Kitért arra: segíteni kell azokat az államokat, például Törökországot és Jordániát, amelyek felfogják a közvetlen szomszédságukból áramló valóságos menekültáradatot. Az emberek jelentős része valóban az életét mentve vagy azért menekül, mert lerombolták a lakóhelyét – fűzte hozzá.

kérdésre válaszolva azt mondta: nem érez ellenmondást a befogadástól való elzárkózás és a keresztény elvek között. A keresztény erkölcsi tanítások életszerűek, pontosan azért, hogy azokat a hétköznapi emberek is be tudják tartani – közölte, hozzátéve: minden problémát elsősorban ott kell megoldani, ahol keletkezett.

Véleménye szerint a keresztény elvek sem kívánnak többet, mint a létező humanitárius elvek alapján megfogalmazott egyezmények betartását. Konkretizálva: Törökországban kell – ahol az emberek már biztonságban tudhatják magukat – emberhez méltó életfeltételeket teremteni ideiglenesen a menekültek számára – mondta. Ezen túl Kövér László szerint semmilyen más kötelezettség nem terheli az Európai Uniót vagy Magyarországot a keresztény elvek alapján sem.

Megjegyezte, meglepő módon azok a baloldali politikusok hivatkoznak a keresztény alapelvekre, akik a menekülthullámot is arra használják fel, hogy "Európa keresztény civilizációs alapjait szétrombolják".

Kövér László kijelentette: Magyarország vitatott, de jogszerű és hatékony eszközökkel teljesítette uniós vállalásait, kötelezettségeit, megvédte a schengeni határokat, miközben nem sértette meg a menekültügyi egyezményeket. A Magyarországot folyamatosan bíráló országok vagy maguk sértették meg azokat az egyezményeket, normákat, amelyeket vállaltak, vagy tétlenül nézték, hogy például Görögország mindenféle elvárás nélkül "engedje rá Európára" a migránsok százezreit – közölte.

Szerint Európa ezen a vizsgán elbukott. Hozzátette: a mai napig nem látja a szavakon túlmenő erőfeszítéseket a jelenlegi helyzet megváltoztatása érdekében.

Kövér László az interjúban elmondta: az uniós tagállamok egy része a migrációhoz "felemás módon áll hozzá", ennek oka a vészesen fogyó népességük is. Utalt arra, hogy Magyarországon körülbelül 1980 óta születik kevesebb ember, mint amennyi meghal.

A nők szerepéről nemrég mondott, sokat bírált mondatának legvitatottabb részét a pontosság kedvéért idézte: "azt szeretnénk, ha a lányaink az önmegvalósítás legmagasabb rendű formáját abban éreznék, ha unokákat szülhetnének nekünk". Ez egyfajta kívánság – hangsúlyozta, hozzátéve: a népességcsökkenés megállítása nem lehetséges csak gazdasági, kormányzati, politikai eszközökkel, a gondolkodásmódot is meg kell megváltoztatni. E nélkül minden erőfeszítés, legyen szó a lakástámogatás ösztönzéséről vagy gyermekek után járó adókedvezményről, hiábavaló erőfeszítés marad.

Úgy fogalmazott: miközben Magyarország népessége fogy, a világé növekszik, és "lesznek jelentkezők, akik szívesen berendeznék a maguk új hazáját itt, a Kárpát-medencében, a mi helyünkön".

A családok otthonteremtési kedvezményét (csok) érintő kritikákkal kapcsolatban azt mondta, szerinte a baloldali ellenzék cselekedeteit nem az emberek jövője, jóléte motiválja, hanem a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök iránti mérhetetlen gyűlölet, ezért ösztönből támadják a kormány minden intézkedését.

A gyermekvállalás egyik legfontosabb akadályát, az önálló lakáshoz jutás nehézségeit, az ebből fakadó anyagi gondokat a kormány megpróbálja csökkenteni, és támogatja azokat, akik a családi boldogságuk érdekében vállalnak gyermeket és a közösség fenntartásáért is tesznek – közölte.

Szolnokon, a 6. választókerületben vasárnap időközi önkormányzati képviselő-választást tartanak. Kövér László ezzel kapcsolatban azt mondta, nagyon bízik abban, hogy a megyeszékhelyen minél többen támogatják a Fidesz-KDNP jelöltjét, mert rajta keresztül egy olyan kormányzati politikát is támogatnak, amely partnereknek tekinti az önkormányzatokat.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kutyahűség
@Szókrakész: Az EU nem Merkelből és Németországból áll. Nem az ő dolga "leállítani" az áradatot. Mégis, mit szeretnél, mit tegyen? Lője le a határon átlépő migránsokat, menekülteket és legyen hágai bűnös? A problémán dolgoznak, de igen jót tenne nekik, ha pl. a magyarok tudomásul vennék, hogy mi a dolguk az EU-n belül.

Fel nem foghatom, hogy miért nem képes Magyarország beállni a sorba, és támogatni az EU-t, holott annak a csöcsén él?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Törölt felhasználó
Mi is meg tudtuk volna oldani, ha nem kampányra kellett volna ez habonynak..
DR Eric CARTMEN
Beteg ember, ez nyilvánvaló. Láttam fiatalkori képeit, már ott is gyanakvóan összehúzott, apró malacszemekkel pislogott. Belezakkant, hogy csak másodhegedűs lehetett Orbán mögött, – nyilvánvalóan önmagát tartotta a legalkalmasabbnak a vezéri szerepre a fideszben ( életem bulija-mondotta volt) de ebben a beszédhibája megakadályozta. Hebeg is meg dadog is, így nem lehet kiállni szónokolni. Azonkívül tudjuk, hogy komcsi volt, ahogy a kedves mama és papa is. ( Nálam a “komcsi” pejoratív jelző. Csak abban az esetben használom, ha tudott valakiről, hogy csak a személyes boldogulása miatt lépett be egy politikai szervezetbe. A kommunizmus a legtisztább, legnemesebb eszme amit ez a nyomorult emberiség kétezer év alatt ki tudott izzadni magából. Rákosi, Sztálin, Lenin meg a többiek nem voltak kommunisták. Gazemberek voltak.) Tehát e kis kitérő után: beleőrült abba, hogy a nép nem annak látja, akinek ő szeretné láttatni magát. A nép pontosan látja és tudja, hogy egy nyomorult csinovnyik, egy szarházi. Megúszhatta volna, ha be tudja fogni a lepcsest és nem kezd kommunistázni…”Kommunista kutya…” emlékszik mindenki. Sajnos nem büntethető. Az elmeállapota ezt kizárja.
Szókrakész
@kutyahűség: Azért nem foghatod fel, mert IQ hiányban szenvedsz!
Ennnyíi!!!
teuton
@Szókrakész: Tipikus fidesz-stilus, a masik sertegetesen kivúl semmi masra nem telik... Meg okos gondolatokra, intelligens megnyilvanulasra sem...
libellle
Nem értem, hát mindenhol azt orditja orbán és bandája imádóikkal együtt, hogy ök már minden megoldottak. Most én teljesen elbizonytalanodtam, hát mégsem igaz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.