A budapesti Teleki Blanka Gimnázium tanárjai után a diákok is besokalltak. Közleményt adtak ki, melyben kiállnak a Miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levele mellett és 12 pontban fogalmaznak meg kéréseket.

A diákok azt írták:

(...) mindannyiunknak össze kell fognia, hiszen csak egységben tudunk nyomást gyakorolni erre a fizikailag-lelkileg elnyomó rendszerre. (...) saját jövőnkért kell fellépnünk, és az utánunk következő generációk sikeres oktatásáért is. Ha most sikerül jelentős reformokat megvalósítanunk, azzal évtizedekre megalapoznánk a sikeres magyar oktatást.

Az alábbi 12 pont megvalósításában látják a megoldást:

1. Kívánjuk a kerettanterv szakmai bizottság által való átdolgozását, korszerűsítését. Emeljék be az élethez szükséges ismereteket ebbe a rendszerbe! (gazdasági alapfogalmak, hivatalos ügyek intézésének módjai… stb.)

 2. Kívánjuk, hogy a tanórákhoz biztosítva legyen a megfelelő felszerelés, mind minőségben mind mennyiségben! (Szemléltető eszközöket, krétát és táblát, jól ellenőrzött, NEM kísérleti tankönyveket.)

3. Kívánjuk a mindennapos testnevelés feltételeinek biztosítását.

4. Kívánjuk, hogy szüntessék meg a tankönyvcsomagok árának maximalizálását, állítsák vissza a szabad tankönyvválasztást!

5. Kívánjuk, hogy az egyetemeken több államilag finanszírozott hely legyen, továbbá a kormány több pénzt fektessen az oktatásba.

6. Kívánjuk a heti óraszám csökkentését, hiszen a diákok túlterheltek.

7. Kívánjuk, hogy nagyobb figyelmet fordítson a kormány a tanárképzésre, a tanári szakma szellemi megbecsülésére.

8. Kívánjuk, hogy 12. osztályban ugyanolyan érettségi követelményeknek kelljen megfelelnünk, mint amilyenek azok közoktatásba lépésünkkor voltak.

9. Kívánjuk tanáraink terheinek csökkentését, kiegyensúlyozottságuk érdekében. Állítsák vissza a programszervezői státuszt minden intézményben!

10. Továbbá szükségesnek érezzük, hogy minden tanításra szolgáló, köztulajdonban lévő intézmény épülete egy éves időkereten túl ne lehessen balesetveszélyes állapotban akár műemlékvédelem alatt áll, akár nem.

11. Kívánjuk az Országos Diákparlament három helyett évenkénti megrendezését, hogy a jogszabályok változása előtt mi is véleményezhessük azokat.

12. Kívánjuk, hogy az iskolák vezetőségének hatásköre bővüljön, hogy az intézmények irányítása hatékonyabbá váljon!

Végezetül azt írták, szeretnék felszólítani minden diáktársukat, hogy álljon ki a tanuláshoz való joga mellett. Ők pedig nyíltan kiállnak az egészségügyben dolgozók ügye, és az egyetemisták követelései mellett.

78 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Rosszul kezdodik a 12 pont: "Kivanjuk..." Egy nagy lof@szt! "AKARJUK", kulonben a budos eletben nem fog teljesulni semmi sem abbol, amit kitalaltak...Pedig a pontok , a cel jo...

Csak semmi "szeretnenk", "nem-e lehetne-e esetleg...", "az az ohajunk" "elkepzeleseink szerint"

Ezek ezen a szinten mar nem mukodnek, a kivansagmusor ideje lejart.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bundi
@Csizmás Kond: mondom most csak a gépekre kell figyelnem, úgyhogy van időm...
CHEWBACCA
13+1: gazdasági autonómiát az iskoláknak!
Csizmás Kond
@bundi: ...valami ilyesmire vártam...:)
megengeded hogy eláruljam a választ ?
bundi
@Csizmás Kond: most ezt nem azért írtam, hogy enyém legyen az utolsó szó...
tedd...áruld el...
bundi
@Csizmás Kond: OK...és a pi födémbe?...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.