A Fidesz vitát kezdeményez az Országgyűlés igazságügyi bizottságában az igazságszolgáltatásról a Hagyó-ügyben és a vörösiszap-katasztrófa ügyében született ítéletekkel kapcsolatban – jelentette be Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus azt mondta: az emberek többségét joggal háborítja fel a tíz halálos áldozattal járó vörösiszap-katasztrófa ügyében hozott felmentés, csakúgy mint a fővárost 2010 előtt "irányító maffia főnöke", Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes ügyében a felfüggesztett szabadságvesztés.

Németh Szilárd emlékeztetett arra, hogy a Hagyó-perben az ügyész törvénysértőnek minősítette az ítéletet, amely az ügyész szerint félreértelmezte a vádat.

Az emberek joggal kérdezhetik: "Merre van az igazság!?" – jegyezte meg Németh Szilárd.

A kormánypárti politikus szóvá tette azt is, hogy egyes bírák nem akarják alkalmazni a megszigorított törvényeket a népvándorlásszerű migrációs hullámmal szemben. E helyett külföldre szaladgálnak, és ott kérik ezeknek az egyértelműen sikeres jogszabályoknak a megváltoztatását.

A Fidesz az igazságszolgáltatással kapcsolatban tiszteletben tartja "a bírói függetlenség liberális követelményét", de az átláthatóság és elszámoltathatóság demokratikus követelményeinek is érvényt kíván szerezni. Azért szükséges a parlament illetékes bizottságában a vita, párbeszéd, hogy tisztázzák: mi történik a magyar igazságszolgáltatásban? Hogy úszhatja meg a "korrupt szocialista politikus" és miért nincs felelőse a 10 halálos áldozattal járó katasztrófának – fejtette ki Németh Szilárd.

A Fidesz jövő heti frakcióülésén megvitatja a felmerült kérdéseket, és utána az igazságügyi bizottság elé kerülhet az ügy – mondta Németh Szilárd.

Kérdésre válaszolva hozzátette: ha szükséges, a parlamenti bizottságban lefolytatandó vitára meghívják az igazságszolgáltatás vezetőit, Darák Pétert, a Kúria és Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét is, erről majd a bizottság elnöke fog dönteni.

A problémákról pedig őszintén kell beszélni! Nemcsak jogszolgáltatásra, de igazságszolgáltatásra is szükség van, és ha a vizsgálatok után ez indokolt, törvénymódosításra is sor kerülhet – fejtette ki Németh Szilárd.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lajosbácsi
Egyszerűbb lenne az élet, ha a fidesz megbízná németh elvtársat, hogy ezentúl minden ügyben ő hozzon ítéletet.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
hetöndöe
@nezelodo: Nekem meg van egy olyan érzésem,hogy nem azokat fogták perbe,akiket kellett volna.Ugyanis a bíróság csak olyanokat tud elítélni.akiknek a felelősségét a hatóságok firtatják,illetve be is bizonyítják.Annak idején ugye kiderült,hogy az iszaptározót a katasztrófa előtt ellenőrizték pár héttel a környezetvédelmi szakhatóságok,akik ugyi a qrmány emberei vala,akkor ott sem merül fel a felelősség kérdése?
Talán nem Gyurcsányozni kellett volna első körben fitymaszéknak,hanem megkeresni a valódi felelősöket.Így már csak arra tellett nekik,hogy a saját zembereiket megvédjék ebben az ügyben...is.
human
@hetöndöe: 2010 +- 30 évig minden a Gyurcsány hibája.
human
@kkalman: A példádnál maradva itt kicsit másról van szó. Tegyük fel, hogy törvény írja elő, hogy minden évben ellenőriztesd, hogy a cserepek megfelelően rögzítve vannak-e a tetőre. Ezt egy szakhatóság végzi. Ezért te fizetsz is. És ezek után leesik egy cserép és meghal valaki. Ha kiderül, hogy már a szakhatósági ellenőrzés során felderíthető lett volna a hiba, akkor ott a szakhatóság a ludas szerintem, hisz a tulajdonos nem érthet ehhez a területhez.
reseva
A hatalom székéből nekimenni a bíróknak. Na, és ki lesz az erősebb?
human
@reseva: Pereljék be a bíróságot!
kukac50
Az állami vizsgálatok, felügyeletek elmaradása lehet az oka annak,hogy annyi vörös iszapot engedtek a tározóba amit már nem bírt el-.
A kormányt is hibáztatom az ügyben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok