A Fidesz vitát kezdeményez az Országgyűlés igazságügyi bizottságában az igazságszolgáltatásról a Hagyó-ügyben és a vörösiszap-katasztrófa ügyében született ítéletekkel kapcsolatban – jelentette be Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus azt mondta: az emberek többségét joggal háborítja fel a tíz halálos áldozattal járó vörösiszap-katasztrófa ügyében hozott felmentés, csakúgy mint a fővárost 2010 előtt "irányító maffia főnöke", Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes ügyében a felfüggesztett szabadságvesztés.

Németh Szilárd emlékeztetett arra, hogy a Hagyó-perben az ügyész törvénysértőnek minősítette az ítéletet, amely az ügyész szerint félreértelmezte a vádat.

Az emberek joggal kérdezhetik: "Merre van az igazság!?" – jegyezte meg Németh Szilárd.

A kormánypárti politikus szóvá tette azt is, hogy egyes bírák nem akarják alkalmazni a megszigorított törvényeket a népvándorlásszerű migrációs hullámmal szemben. E helyett külföldre szaladgálnak, és ott kérik ezeknek az egyértelműen sikeres jogszabályoknak a megváltoztatását.

A Fidesz az igazságszolgáltatással kapcsolatban tiszteletben tartja "a bírói függetlenség liberális követelményét", de az átláthatóság és elszámoltathatóság demokratikus követelményeinek is érvényt kíván szerezni. Azért szükséges a parlament illetékes bizottságában a vita, párbeszéd, hogy tisztázzák: mi történik a magyar igazságszolgáltatásban? Hogy úszhatja meg a "korrupt szocialista politikus" és miért nincs felelőse a 10 halálos áldozattal járó katasztrófának – fejtette ki Németh Szilárd.

A Fidesz jövő heti frakcióülésén megvitatja a felmerült kérdéseket, és utána az igazságügyi bizottság elé kerülhet az ügy – mondta Németh Szilárd.

Kérdésre válaszolva hozzátette: ha szükséges, a parlamenti bizottságban lefolytatandó vitára meghívják az igazságszolgáltatás vezetőit, Darák Pétert, a Kúria és Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét is, erről majd a bizottság elnöke fog dönteni.

A problémákról pedig őszintén kell beszélni! Nemcsak jogszolgáltatásra, de igazságszolgáltatásra is szükség van, és ha a vizsgálatok után ez indokolt, törvénymódosításra is sor kerülhet – fejtette ki Németh Szilárd.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lajosbácsi
Egyszerűbb lenne az élet, ha a fidesz megbízná németh elvtársat, hogy ezentúl minden ügyben ő hozzon ítéletet.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Na ide még a szocializmusban sem jutottak el! =))
lajosbácsi
Egyszerűbb lenne az élet, ha a fidesz megbízná németh elvtársat, hogy ezentúl minden ügyben ő hozzon ítéletet.
Grafix69
Ezek úgy kormányoznak ,hogy ha valakikre nyomást tudnak gyakorolni persze csak a saját érdekükben ( mert mi a néppel vagyunk ) akkor megteszik és azonnal azt mondja az utca embere na ez igen Viktor nagyon rendes ember ,aztán még azt is el tudom képzelni ,hogy első fokon ők rendelték meg a felmentést ,hogy másodfokon hős Orbán Viktor a nép jótevője és az igazság osztója pózban tetszelegjen . Egyszerűbben fogalmazva ,hogy mennyi az idő? Nos majd Viktor megmondja mennyi legyen az idő:)))
papa.49
Tovább megyek a nekik nem tetsző jogerős ítéleteket se hajtják végre, mert nekik lehet!!! Kérdés MEDDIG???
Hofipisti
A független igazságszolgáltatás jegyében! Pedig a terror-törvényt még be sem nyújtották. Mi lesz, ha azt is leboltolják?
human
Következő fokozatba lépett a diktatúra. Orbán innentől kezdve felül fogja bírálni a bírósági ítéleteket? Csak kérdem, hogy nem inkább az ügyészséget kellene felelősségre vonni, hogy szarul dolgoztak, hisz nem tudtak perdöntő bizonyítékokat, felelősöket felkutatni? Persze, együtt érzünk a családokkal, akik eddig arra vártak, hogy lesz felelős, de ott vége a jogállamnak ahol a bíróság a politikai elvárásoknak megfelelően dönt.
Még egyszer mondom, ha egy ügyben az ügyészség nem tud (vagy nem akar) perdöntő bizonyítékokat felmutatni, ott a bíróság már nem tehet semmit, mint a meglévő bizonyítékok alapján ítélkezik.
human
Ha a fidesz átveri a terrortörvényt és feljogosítja magát a bírósági ítéletek felülbírálására, akkor végképp megszűnt a jogállam.
Toby
Az lesz, hogy a független bíráknak kötelező lesz valamilyen ítéletet hozni, elvárás szerint a vádiratnak megfelelően !
Így ultra-szuper lesz az ügyészségi váderedményesség, lesz vagy 110 %-os, az eddigi 97-98 %-os helyett,az elítélt is magába roskad és szánja bűneit és a bíró is megkönnyebbül, hisz kötelező jelleggel kellett alkalmaznia a pártelvárását ! " ...s a Haza fényre derül..." - Vagy nem !
zöldszem
Ebben az országban az úgy nevezett demokratikus jogrend, már régen csirájában el van taposva, minden alárendelve egy önös diktatórikus rendszernek!
human
@Toby: Lázár most csökkenti a köztisztviselők számát. Majd kirúgják a bírókat, mert ezek után úgysem lesz rájuk szükség.
Toby
@human: Még jó ügyvédek lehetnek a kirúgott bírák ! Még a Kúriában kéne rendet vágni, ahhoz viszont nem nyulnak !
Toby
Ja és a szombathelyi kokós birka ügyét el sem engedték az ügyészségig, már a rendőri szakban megszüntet(te)tték és persze kábszeres dajcs is képviselő még " a választók bizalmából" !
Szóval ezek a döntések azért teccenek mi - gengszterkék ?
human
Rezsi Szilárd hozzátette, hogy a Fidesz az igazságszolgáltatással kapcsolatban tiszteletben tartja „a bírói függetlenség liberális követelményét”, de az átláthatóság és elszámoltathatóság demokratikus követelményeinek is érvényt kíván szerezni.
Ugye érzitek, hogy milyen szépen kihangsúlyozta, hogy a gonosz liberális bírói függetlenség miatt keletkezhetett ilyen ítélet. Ők pedig a demokráciára hivatkozva akarják megváltoztatni a bírói döntést. Ez úgy ahogy van a szezon keverése a fazonnal szándékosan és direkt megtévesztően.
hetöndöe
@Toby: Vajon mi lehet mostanság a valutázó fidelitaszos kis köcsöggel?
Nagy a csend ott is.
human
@hetöndöe: És még érdemes figyelni a Quaestor vezér és Farkas Flóri ügyének további alakulását. Lehet, hogy ultimátumot adtak Orbánnak, hogy beszélnek, ha sittre kell menniük. Ezért talán az új törekvés a bíróságkor felülbírálására?
Desischado
Persze, óbégatnak, és játsszák a jófiút! De érdekelne, amit human is szóvá tett, hogy például farkas flóri, meg a többi gengszter ügyében miért nem akarnak igazságot? szemfényvesztés az egész dumájuk! Ha volt is bizonyíték a vörösiszap ügyben, elsikáltatták! Nem bírom elhinni, hogy nem piszkáltak bele a bíróság munkájába, és hogy nincs részük abban, hogy milyen ítéletek szülessenek! Aztán meg tele szájjal ordibálnak, hogy nem hagyják annyiban ezeket a felmentő ítéleteket, és előadják az igazság bajnokait. Ki van ez találva emberesen! Csak a birkákat tudják megtéveszteni, értelmes embereket aligha!
kkalman
Ha a házamon meglazul egy cserép, és nem javítom ki a hibát, ha az a cserép később valamely okból leesik, és valakit fejbe ver, az meghal, ki a felelős? Természetes, hogy én, aki "üzemeltetem" a házat. Nem, aki tervezte, vagy építette, hanem az üzemeltető, azaz, a tulajdonos, vagy a bérlő.
Ki a tulajdonosa, üzemeltetője a vörösiszap tározóknak? Ha erre a kérdésre megvan a válasz, akkor megvan a felelős is. Ha véletlenül nem lenne válasz az előbbi kérdésre, akkor, mert a bíróság kimondta, hogy a laza talajszerkezet okolható a katasztrófáért, kérem a laza talajszerkezetet elítélni, és legkevesebb húsz évre rács mögé dugni.
kamazuka
@kkalman: Na Bácsi!Egy kis adalék.
Helyszín Pécs.Épületről leesik egy tetőcserép.És az ott parkoló autó oldala,mely bejárat alatt takarásban ált.Megsérűlt.
Szakértő megszakértette.Olyan szögben nem keletkezhet sérülés.Érkezik másik szakértő,az előzőét hatályon kívűl helyezi a tisztelt pártatlan ,és megállapítja,hogy a közel 20 méter magasról leeső 50 éves nap szítta esőverte cserép igenis ott takarásban,,,,,,,az egész házra ráverték a perköltséget,és a kártérítést.De a lényeg most jön.Kiderűl,hogy a mókuska akkora hátszéllel érkezett,hogy a passzát,gyenge lepkefing.Esély ilyennel szemben?A kispatkány még fenyegetőzik.Olyan meleg a lelkem,hogy a gyufa meggyullad,de ő a minta elvtárs!
Ezek fényében érthető,hogy az a 10 ember,áldozat miért járulékos veszteség.Miértek sora.
De ha megszakérti a kormány ezt újra,és hatályon helyezi az előzőt,akkor meg oda a pártatlan jogalkalmazás.eccccerű ez.csak izgatnak minket.Nekik lehet,ha te teszed?Közösség elleni izgatás.Komolyan mondom,mióta felnőttem egyre inkább csecsemőnek érzem magam.Kezd kialakúlni a szopóreflexem.Csak az a bibi,hogy nem a ciciket tolják elém!
nezelodo
@hetöndöe: Ilyen helyen nem kell az igazság, csak a macera van vele. Macerás a Flórit is elítélni, nehogy má' az Áder bocsásson meg még egyszer neki. A Mesterházy E. féle építkezés, is elfelejtetett a fiúknál, Nemzeti Park területén, közpénzen, engedély nélkül, Ybl díjas felügyelettel, (a Julis néni deszka tyúkólja ugyanott bezzeg nemzeti érdeket sért), de vak volt a pali, mint az osztrák nyugdíjas Felcsúton, és észre sem vette, vagy azt hitte Orbánnak épül újjá a végvár.
Szóval nagy lukak vannak az igazságszolgáltatásban, és a szakhatóságoknál, (hogy etetnék meg velük a miniszteri haver lépfenés büntetlenül kimért marhahúsát), de csak ott, ahol a dakotáknak jó, az ügyészük meg se lát se hall ha kell, szóval olajszőke lett az ország azon fele, ahol az az érdekük. Kolontáron nem értette meg a bíró a Nemzeti Érdeket, pedig Orbán személyesen (!) jelölte ki a szakértőjét a katasztrófa másnapján. Persze elfelejtette a kívánságát megismételni, hogy a hülyék is megértsék. Na most már kezdik kapiskálni, ki dönt itt?
kutyahűség
A bírói kar függelen. Orbán is tanulhatta annak idején. Csak ne menjenek neki senkinek, mert ez lesz az a pont, ahol nagyot csattan a bokájuk. Vagy rajta a bilincs.
papa.49
@kutyahűség: Mikor??? Már nagyon várom!!!
nezelodo
A rezsiharcos elfelejtette megemlíteni azt a gazságot is, hogy az ajkai polgi ellen indított 27 feljelentés és per közül csak abban a háromban voltak sikeresek, amelyben a vádlott körülírta a feljelentők jellemét, na nem olyan GFG-an, csak szolidan, a valóságnak megfelelően, a többit elbukták. Nyűszítik is azóta, "Fáj, nagyon fáj"... Egy okkal több, hogy személyesen ítélkezzen a rezsiszakértő tantóbácsi, Kolontárról, Hagyóról, vagy bármiről amiről a vezér úri kedve úgy hozza. Esetleg ebbe a nagy saját kézbe vett igazságszolgáltatásba, ha beleférne, jó lenne hallani, hova lett az az 1,6 milliárd, amit a jó szándékú emberek telefonáltak össze a károsultak javára, csak hogy kerek legyen az a patyolat tiszta állami szerepvállalás.
hetöndöe
@nezelodo: Nekem meg van egy olyan érzésem,hogy nem azokat fogták perbe,akiket kellett volna.Ugyanis a bíróság csak olyanokat tud elítélni.akiknek a felelősségét a hatóságok firtatják,illetve be is bizonyítják.Annak idején ugye kiderült,hogy az iszaptározót a katasztrófa előtt ellenőrizték pár héttel a környezetvédelmi szakhatóságok,akik ugyi a qrmány emberei vala,akkor ott sem merül fel a felelősség kérdése?
Talán nem Gyurcsányozni kellett volna első körben fitymaszéknak,hanem megkeresni a valódi felelősöket.Így már csak arra tellett nekik,hogy a saját zembereiket megvédjék ebben az ügyben...is.
human
@hetöndöe: 2010 +- 30 évig minden a Gyurcsány hibája.
human
@kkalman: A példádnál maradva itt kicsit másról van szó. Tegyük fel, hogy törvény írja elő, hogy minden évben ellenőriztesd, hogy a cserepek megfelelően rögzítve vannak-e a tetőre. Ezt egy szakhatóság végzi. Ezért te fizetsz is. És ezek után leesik egy cserép és meghal valaki. Ha kiderül, hogy már a szakhatósági ellenőrzés során felderíthető lett volna a hiba, akkor ott a szakhatóság a ludas szerintem, hisz a tulajdonos nem érthet ehhez a területhez.
reseva
A hatalom székéből nekimenni a bíróknak. Na, és ki lesz az erősebb?
human
@reseva: Pereljék be a bíróságot!
kukac50
Az állami vizsgálatok, felügyeletek elmaradása lehet az oka annak,hogy annyi vörös iszapot engedtek a tározóba amit már nem bírt el-.
A kormányt is hibáztatom az ügyben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.