Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint érthetetlen a két legnagyobb szakszervezet által hirdetett bojkott, miközben a múlt héten még éppen ők követelték a köznevelési kerekasztal összehívását.

Rétvári Bence az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában azt mondta:

a kormány mindig kész a párbeszédre.

Az elmúlt időszakban már több mint száz iskolával sikerült konzultálni, és ezeknek számos tapasztalata volt – mondta az államtitkár, példaként említve, hogy problémaként felmerültek a dologi költségek és az órabeosztások is, de egyúttal számos megoldási javaslat is elhangzott a fórumokon.

Rétvári Bence felidézte, hogy az Emmi jövő hétre összehívja a köznevelési kerekasztalt, amelyre várják a szakszervezeteket, a pedagógusok, a szülők és a diákok képviselőit is, hogy közösen vitassák meg a helyzetet.

Hétfőn Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke bejelentette, hogy február 13-ára a fővárosba, országos tüntetést szervez a pedagógusok sztrájkbizottsága, a köznevelés és a pedagógusok helyzetének javítását követelve. Szintén hétfőn a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a közoktatás szervezeteihez intézett nyílt levélben szólított fel a köznevelési kerekasztal bojkottjára.

Rétvári Bence felidézte, hogy korábban éppen a szakszervezetek követelték a köznevelési kerekasztal összehívását, még a napirendi pontokat is megfogalmazták. Ezért nem érti, hogy az érdekképviseletek, amelyeknek a feladata pont az lenne, hogy ezen részt vegyenek, most miért nem akarnak párbeszédet.

Az eddig megfogalmazott követelésekről az államtitkár azt mondta: 18 éves koráig most is mindenki járhat iskolába. A tananyag mennyisége "régi nagy vita". Kifejtette: egyrészt azt várják, hogy a legmodernebb, legszélesebb körű tudást kapják a diákok, amely a munkaerőpiacon, illetve a továbbtanuláshoz szükséges, másrészt, hogy ne legyen nagy a diákok leterhelése az iskolában. Az arányosság figyelembevételével ennek két megoldása lehetséges – fejtette ki Rétvári Bence. Az egyik, hogy a mostani tartalmat csökkentik, a másik, hogy a tanulási időt növelve a diákoknak nem nyolc, hanem kilenc év alatt kelljen elsajátítaniuk a tananyagot.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Rétvári nem érti ?
A választók sem azt, hogy a képviselők nem azért lettek megválasztva, hogy ők
jól éljenek, és értetlenkedjenek, hanem azért, hogy a választók érdekeit, akaratát képviseljék !
Ha valamivel ennyien nem értenek egyet, akkor ott valami nagy baj van !
De ez úgy látszik, magas nekik mint majomnak a zongora !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@Desischado: Pontosan erre gondoltam en is! Hogy a "Fekete Nover" se egyedul kuzdjon - O sem csak a sajat igazaert harcol, megse allnak melle -, es van meg egy jopar reteg, akiket ellehetetlenitett ez a rendszer... Csak egyetlen egyszer kene hinniuk magukban az embereknek, es osszefogni, nem egymas ellen askalodni, vegre megerteni, hogy a tanar is lesz beteg, az orvosnak is elromlik a vizcsapja, es a kereskedonek is vannak iskolabajaro gyerekei, es - ha mindenkinek szerencseje van - mindenki meg is oregszik egyszer, es nem mindegy, hogy egy atdolgozott elet utan hogy fogja eltolteni azt a 20-30-40 hatralevo evet...

Ebbe kutyul bele egy dilettans, pokhendi, maffianal is rosszabb tarsasag jelenleg...

Ja, nevemnick baratunknak mondtam, hogy egy hetig az en gepem is lassu volt, na, ma este viszont a Propi menetkozben eltunt, a gepem is leallt, es amikor ujrainditottam, az oldalak egeszen mas formatumban jottek vissza. A betuim 125 %-ra nottek, mint a regi WIndows XP-n, es nem is tudom oket visszaallitani. Hmmmm...

Mi van, eftarsak, muxik mar a Huawei kemprogram, vagy masra szamitsak?
Csizi30
@magyarbakancs: Nagyon sajnálom, hogy ilyen tanárai voltak, nekem se volt szerencsém túl sok igazán jó tanárhoz!
A jelenlegi felhozatal tanárokból tényleg katasztrofális! Természetesen tisztelet a kivételnek!
Én agrármérnök vagyok, de ahova jártam, ott volt tanárképző is. Nem véletlenül hívtuk már ezelőtt 10 évvel a tanító képzőt gyurma szakkörnek!
Viszont hiába utálja a tanárokat, ha összefognak az egészségügyisek, tanárok, ha mázlijuk van akkor akkor a volánosok és mávosok is, akkor talán lehet valamit kezdeni a helyzettel!
Hát iskolákban is vannak érdekes dolgok... Ott is megy a fenyegetőzés, sokszor rendőrt kell hívni, stb. Én az egészségügyiseknek alapból veszélyességi pótlékot adnék, de lassan a tanároknak is.
Desischado
@human: Szerintem is itt van a kutya elásva!
magyarbakancs
@Csizi30: Látod kevés mindenhol az igazi szakember.
Én intenzíven ápoló voltam.
Az legmagasabb végzettségem .
Dolgoztam drogos ,alkoholista,TBC-s betegekkel.
Csizi30
@magyarbakancs: Nem is állítottam soha, hogy minden pedagógus "normális".

Engem személy szerint soha nem érdekelt kinek milyen végzettsége van, ha tisztességesen és megbízhatóan elvégzi a munkáját felőlem a hegesztő is dolgozhat ügyvédként.

Nem irigylem a munkája miatt, sajnos az utóbbi pár éveben elég sokat jártam különböző egészségügyi intézményekben (főleg nem saját magam miatt szerencsére).

Én továbbra is remélem, hogy az állam által foglalkoztatottak végre együtt fognak tenni a közös ügyért!
Clavigo
Rétvári Bunci...A f@ccért ülsz ott,,ahova a Gazdád kinevezett ?? Neked minden magas,,vazze,,,mint kacsának a farzseb. Remélem a Gazda se.gg.ét feléred,,,ennyi elég is a boldoguláshoz,,Magasabbra nem kell törekedned..oszt jó napot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.