Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint érthetetlen a két legnagyobb szakszervezet által hirdetett bojkott, miközben a múlt héten még éppen ők követelték a köznevelési kerekasztal összehívását.

Rétvári Bence az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában azt mondta:

a kormány mindig kész a párbeszédre.

Az elmúlt időszakban már több mint száz iskolával sikerült konzultálni, és ezeknek számos tapasztalata volt – mondta az államtitkár, példaként említve, hogy problémaként felmerültek a dologi költségek és az órabeosztások is, de egyúttal számos megoldási javaslat is elhangzott a fórumokon.

Rétvári Bence felidézte, hogy az Emmi jövő hétre összehívja a köznevelési kerekasztalt, amelyre várják a szakszervezeteket, a pedagógusok, a szülők és a diákok képviselőit is, hogy közösen vitassák meg a helyzetet.

Hétfőn Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke bejelentette, hogy február 13-ára a fővárosba, országos tüntetést szervez a pedagógusok sztrájkbizottsága, a köznevelés és a pedagógusok helyzetének javítását követelve. Szintén hétfőn a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a közoktatás szervezeteihez intézett nyílt levélben szólított fel a köznevelési kerekasztal bojkottjára.

Rétvári Bence felidézte, hogy korábban éppen a szakszervezetek követelték a köznevelési kerekasztal összehívását, még a napirendi pontokat is megfogalmazták. Ezért nem érti, hogy az érdekképviseletek, amelyeknek a feladata pont az lenne, hogy ezen részt vegyenek, most miért nem akarnak párbeszédet.

Az eddig megfogalmazott követelésekről az államtitkár azt mondta: 18 éves koráig most is mindenki járhat iskolába. A tananyag mennyisége "régi nagy vita". Kifejtette: egyrészt azt várják, hogy a legmodernebb, legszélesebb körű tudást kapják a diákok, amely a munkaerőpiacon, illetve a továbbtanuláshoz szükséges, másrészt, hogy ne legyen nagy a diákok leterhelése az iskolában. Az arányosság figyelembevételével ennek két megoldása lehetséges – fejtette ki Rétvári Bence. Az egyik, hogy a mostani tartalmat csökkentik, a másik, hogy a tanulási időt növelve a diákoknak nem nyolc, hanem kilenc év alatt kelljen elsajátítaniuk a tananyagot.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Rétvári nem érti ?
A választók sem azt, hogy a képviselők nem azért lettek megválasztva, hogy ők
jól éljenek, és értetlenkedjenek, hanem azért, hogy a választók érdekeit, akaratát képviseljék !
Ha valamivel ennyien nem értenek egyet, akkor ott valami nagy baj van !
De ez úgy látszik, magas nekik mint majomnak a zongora !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
Akinek van iskolás korú gyereke, vagy pedagógus ismerőse, az pontosan tudja mi a probléma. Most is szembemennek milliók akaratával. Tanárok, tanulók, szülők tömege állt ki, hogy jelezze baj van. Ha nem lennének megfélemlítve, illetve nem lennének lusták az emberek akiket ez hátrányosan érint, akkor iszonyatos tömeggel állnának szemben.
Persze a szekta értetlenkedik és a tanárok fejét követelik. Gondolom a többnyire nyugdíjas, őket már nem is érintő tagok a leghangosabbak most is. Mint akkor is, mikor bevezették a jelenlegi brutális tandíjat. Egy olcsónak számító egyetem féléves díja 300.000,-. Nem hallottuk őket háborogni, mikor még ezt mondta a szeretett vezetőjük:

www.youtube.com/watch?v=bGjX-ihnA4E
nyanya001
Rétvári nem érti ?
A választók sem azt, hogy a képviselők nem azért lettek megválasztva, hogy ők
jól éljenek, és értetlenkedjenek, hanem azért, hogy a választók érdekeit, akaratát képviseljék !
Ha valamivel ennyien nem értenek egyet, akkor ott valami nagy baj van !
De ez úgy látszik, magas nekik mint majomnak a zongora !
szaboria1
Rétvári ne feledje, ha a népnek már nem tetszenek az intézkedésük akkor éppen azért kell vizsgálatot végezni pl a KLIK.-nél, mert valamit nagyon de nagyon elszúrtak.
human
Bence, tudod ez már nagyon átlátszó.
dr lópicigáspár
Mondjuk én sem értem. Havi nettó 200 ezer mindegyiknek megvan, akkor meg mi a gond? Ja, hogy dolgozni kell a pénzért? A mentős, orvos, mérnök, tűzoltó, esztergályos, stb. mit csinál? Dolgozik, és nem napi pár órát, hanem sokszor 24 órát! Mégsem éri el a havi fizetésük még a 150 ezer forintot sem!
Jankó123
"Rétvári nem érti, mit pattognak a pedagógusok"

A pedagógusok azt nem értik, hogy ilyen szövegértési képességekkel, hogy a lópikulába végezhette el egyáltalán a 4 elemit ez a "hogyishívják"!
:-)))
magyarbakancs
Ez most fizetett nem okos ,vagy született nem okos?
Csizi30
@dr lópicigáspár: Meg ahogy azt hiszi! 3 diplomával, 36 év munkaviszony után kap édesanyám 186.000Ft-ot. Ezért ott van az iskolában, majd hazamegy és otthon meg dolgozik sokszor estig. Nem dicsekedni akarok, de ő azon a pedagógusok egyike, aki foglalkozik a gyerekekkel, sőt matekból a szülők kérik, hogy a jobb csoportból a rosszabba rakják át a gyerekeiket, csak hogy ő tanitsa.
Az 50%-os fizetés emelés felét se kapta meg pár éve, viszont a nyakukba varrt extra terhek (adminisztráció, plusz órák, stb) minimum 50%-os. Szóval kapott egy fizetés emelést, ami nem érte el a munkaterhek növekedésének mértékét! Kíváncsi lennék ön egy ilyenhez mit szólna a munkahelyén! És most tudom, hogy azzal jönne, hogy ott van a téli, nyári, őszi szünet. Dolgozzon ön is gyerekekkel, és csinálja meg az extra melókat a szünetekben, stb. Egy pedagógusnak ( legalábbis egy lelkiismeretesnek) ténylegesen nincs több szabad napja mint egy gyári munkásnak!
Édesanyám iszonyat módon várja a nyugdíjat,sés nem a gyerekek miatt, (pedig az iskola diákjainak több mint fele kisebbség) hanem a rendszer miatt.
Kicsit gondolkodjon el, beszéljen érintettekkel, máj utána mondjon véleményt!
Amúgy meg a pedagógusok nem véletlenül kértek meg az egészségügyi dolgozókat, hogy csatlakozzanak, meg bárki más aki akar! Bennük még van empátia!
Az esztergályos munkakör legalább olyan fontos, mint a pedagógusi (mondjuk nem a gyerekeink jövője áll rajta). Mondjuk a fém nem szokott se visszabeszélni, se értetlenkedni, stb... Idegileg közel sem olyan megterhelő, viszont fizikailag az lehet!
volvós
Mi van, bencike??? Elöbújtál a fönököd alsógatyájából a sekrestyében ??
Bár a Viktor megmondta, hogy " nix ugri-bugri ", de te csak feszíted a húrt...
Lassan már rászolgáltál egy likvidálásra, kislányos - szivárványos " emberke " !!
karma1
Hulyegyerek... Mit nem ertesz? Amikor a pedagogusszakszervezet ezt meghirdette, pontokba szedte es kerte, hogy uljetek le egy kerekasztalhoz minden erintettel, akkor ezt kihagytatok, ez a pont mar tulhaladott!

magyarul: elb@sztatok a lehetoseget, nem kicsit, nagyon... Remelem, holnap mindenki kivonul, aki megigerte...:o)
nyanya001
@dr lópicigáspár: Ezek miért kapnak több százezres, vagy milliós fizetést ?
stat.24.hu/app/uploads/2015/10/parlament-nyugdijviat1-e1444299347543.jpg

Persze, amikor a trafikmutyi ment akkor az összes léhűtő ott volt
mandiner.hu/attachment/0053/52515_parlament_.jpg

Egyébként nem pár órát dolgoznak a pedagógusok !
Hosszan tudnám ecsetelni a családtagom munkaidő beosztását,
aki 25 év után keres 189 ezret 3 diplomával !
nemjoezigy
@dr lópicigáspár: Tekintsünk el az összegszerűségtől (de inkább @Csizi30: -al értek egyet, a NET-en is ezt lehet találni), nézzük a ner, a kormány propagandájának hatását Rád!
Sikerült megosztani, egymásnak ugrasztani a népességet, a szakmákat.
Ennek (is) köszönhetik, hogy még mindig hatalmon vannak. A szakmákat, foglalkozásokat művelők irigykednek a másikra. (tisztelet a kivételnek!)
Lécci ezt terjeszd, mert ez az igazság!
nemjoezigy
Visszatérve a cikkhez!
te mocsok ál vallásos (legalább is remélem, hogy az igazi vallásosak nem ilyen élősködők, stb)
Ezt is hozta az uralkodásotok az oktatásban: propeller.hu/itthon/3189093-ciganyviccekkel-diszitettek-elokeszitos-feladatsort ráadásul a felső oktatásban!
Miről beszéltek?
Milyen jövőt kínáltok az országban.
Megcéloztátok, mint elérendőt az iszlám együttélést?
Mi ez, ha nem a nyílt rasszizmusra nevelés?
Ezek után önként le kellene mondani a felelőstől kezdve fölfele a csúcsig minden egyes 'személynek', vagy a kardjába dőlni!
Mocskok és élősködők vagytok mind, egytől egyig!
papa.49
Na idefigyelj kisbence, majd megérted ha a szőlőkaróval verik bele a tökfejedbe, hogy miért, nálad nagyobb tetű nem sok van az biztos!!!
Grafix69
Nem vagyok egy erőszakos fajta , de mikor meglátom ezt Rétvárit a tv-ben azonnal tudnék ütni.
volvós
@Grafix69: Csak szólj, hogy mikor !!! Vagyunk itt páran,
akik örömmel csarlakozunk Hozzád, baseball ütökkel !!!
Fradigege
Mi meg azt nem értjük, hogy a bolhacirkusz=káderenpé, mit pattogott annyira a vasárnapi bolt bezárások körül?! Szétpattogták az agyukat.
papa.49
@Grafix69: @volvós: Csatlakozom hozzátok...
Desischado
@papa.49: Én is!
Azt mondja ez a here, hogy ők mindig készek az együttműködésre. Ez volt a hét vicce. Még egy sima kérdésre sem válaszolnak, süketnek tettetik magukat, nemhogy kikérnék a szakemberek véleményét! Van egy reménységem, de nem akarom elkiabálni. De mégis elmondom. Ha megvalósulna, hogy a pedagógusok kitartanak, és az egészségügyiek is csatlakoznának, és ha az emberek látnák, hogy van eredménye, akkor talán mindenki összefogna! És akkor talán el lehetne végre zavarni ezt a bandát! Hiszen a tűz egy szikrából is lángra lobbanhat! Istenem, bárcsak a próféta szólna belőlem! Püthia akarok lenni! Csak most az egyszer!
nevemnick
Bence, pattogjanak minél jobban, mert két lehetőségük van, vagy nem vernek le semmit, vagy leverik a fejeteket. Az utóbbit teljes mellszélességgel támogatom!
human
@Desischado: Pont ezért nem engedi Orbán, hogy bármiről népszavazás legyen. Mert ugye akkor hivatalosan is leszavazná Orbán programját a nép és rájönne hogy mégis el lehet érni valamit még a túlerőben lévő kormánnyal szemben is. Ez rendesen megingatná Orbán trónját.
magyarbakancs
@Csizi30: Szíves elnézését kérem, nem szeretném megbántani se önt se pedagógus édesanyát.
Őszintén utálom a pedagógus társadalmat.
Nem voltam egy nagy talentum, de a tanár az helyet, hogy segített volna inkább a hibámon élcelődött és sokszor pellengére állított.
Meg alázott.40 év távlatából is csak a méreg tud elönteni, ha volt tanáraimra gondolok.
A nagyon nagy többsége semmit nem ér.
Azért van pedagógus diplomája, mert sehova nem vették fel csak a tanár, és tanító képzőbe.
Én meg EÜ - ben dolgoztam 33 évet soha nem voltunk megbecsülve.
Ránk meg késsel támadtak a drága hozzá tartozók.
Nem engedtem be a hozzátartozót, hogy meg nézze a frissen műtőt, beteget. Késsel fenyegetőztek.
A cigányságról meg szó ne essék azok meg életveszélyesen fenyegetőztek mindenkivel, ha nem az ö szájuk szerint történtek a dolgok.
Tömeges cigány támadásnak voltunk kitéve.
Az EÜ szakmában 4 végzettségem van.
Közszolga voltam én is, de amit siránkozásban a pedagógusok tesznek az több a soknál.
Ebben az országban ügy látszik, más nem dolgozik, mint csak a tanárok.
karma1
@Desischado: Pontosan erre gondoltam en is! Hogy a "Fekete Nover" se egyedul kuzdjon - O sem csak a sajat igazaert harcol, megse allnak melle -, es van meg egy jopar reteg, akiket ellehetetlenitett ez a rendszer... Csak egyetlen egyszer kene hinniuk magukban az embereknek, es osszefogni, nem egymas ellen askalodni, vegre megerteni, hogy a tanar is lesz beteg, az orvosnak is elromlik a vizcsapja, es a kereskedonek is vannak iskolabajaro gyerekei, es - ha mindenkinek szerencseje van - mindenki meg is oregszik egyszer, es nem mindegy, hogy egy atdolgozott elet utan hogy fogja eltolteni azt a 20-30-40 hatralevo evet...

Ebbe kutyul bele egy dilettans, pokhendi, maffianal is rosszabb tarsasag jelenleg...

Ja, nevemnick baratunknak mondtam, hogy egy hetig az en gepem is lassu volt, na, ma este viszont a Propi menetkozben eltunt, a gepem is leallt, es amikor ujrainditottam, az oldalak egeszen mas formatumban jottek vissza. A betuim 125 %-ra nottek, mint a regi WIndows XP-n, es nem is tudom oket visszaallitani. Hmmmm...

Mi van, eftarsak, muxik mar a Huawei kemprogram, vagy masra szamitsak?
Csizi30
@magyarbakancs: Nagyon sajnálom, hogy ilyen tanárai voltak, nekem se volt szerencsém túl sok igazán jó tanárhoz!
A jelenlegi felhozatal tanárokból tényleg katasztrofális! Természetesen tisztelet a kivételnek!
Én agrármérnök vagyok, de ahova jártam, ott volt tanárképző is. Nem véletlenül hívtuk már ezelőtt 10 évvel a tanító képzőt gyurma szakkörnek!
Viszont hiába utálja a tanárokat, ha összefognak az egészségügyisek, tanárok, ha mázlijuk van akkor akkor a volánosok és mávosok is, akkor talán lehet valamit kezdeni a helyzettel!
Hát iskolákban is vannak érdekes dolgok... Ott is megy a fenyegetőzés, sokszor rendőrt kell hívni, stb. Én az egészségügyiseknek alapból veszélyességi pótlékot adnék, de lassan a tanároknak is.
Desischado
@human: Szerintem is itt van a kutya elásva!
magyarbakancs
@Csizi30: Látod kevés mindenhol az igazi szakember.
Én intenzíven ápoló voltam.
Az legmagasabb végzettségem .
Dolgoztam drogos ,alkoholista,TBC-s betegekkel.
Csizi30
@magyarbakancs: Nem is állítottam soha, hogy minden pedagógus "normális".

Engem személy szerint soha nem érdekelt kinek milyen végzettsége van, ha tisztességesen és megbízhatóan elvégzi a munkáját felőlem a hegesztő is dolgozhat ügyvédként.

Nem irigylem a munkája miatt, sajnos az utóbbi pár éveben elég sokat jártam különböző egészségügyi intézményekben (főleg nem saját magam miatt szerencsére).

Én továbbra is remélem, hogy az állam által foglalkoztatottak végre együtt fognak tenni a közös ügyért!
Clavigo
Rétvári Bunci...A f@ccért ülsz ott,,ahova a Gazdád kinevezett ?? Neked minden magas,,vazze,,,mint kacsának a farzseb. Remélem a Gazda se.gg.ét feléred,,,ennyi elég is a boldoguláshoz,,Magasabbra nem kell törekedned..oszt jó napot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.