Egyik ellenzéki párt sincs megelégedve a köznevelési kerekasztallal, illetve az ott felvázolt tervekkel. Íme a nyilatkozatok:

Szélesítsék ki a kerekasztalt!

Szabó Tímea (PM) viccnek minősítette a köznevelési kerekasztalt és felvetette, hogy mit keres ott a Magyar Művészeti Akadémia és miért a nagycsaládos szervezetek képviselik a szülőket. Hiányolta a pedagógusok és diákok "valódi képviselőit" és a szervezet kiszélesítését sürgette.

Azt is követelte, hogy szüntessék meg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, állítsák vissza a 18 éves korig tartó tankötelezettséget és "adják vissza a tanszabadságot".

Színjáték az egész, mindenkit átvernek

Szabó Szabolcs újságíróknak (Együtt) úgy nyilatkozott: ha a diákok, a szülők és a tanárok változást akarnak elérni az oktatásban, akkor eljött az ideje, hogy "beleálljanak a tiltakozásba".

Megjegyezte: bár a korábbi köznevelési államtitkár hétvégi leváltása arra utalt, hogy a kormány megértette a több tízezer ember és több száz tantestület által hangsúlyozott problémákat, mára eldőlt, erről szó sincs, "színjáték az egész, mindenkit átvernek".

Balog távozzon

Tóbiás József (MSZP) keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, radikálisan csökkenteni kell a tananyag mennyiségét, az iskolaigazgatóknak vissza kell kapniuk szuverenitásukat, a tanároknak az autonómiájukat, biztosítani kell a szabad tankönyvválasztást, valamint fizetésemelésre van szükség.

Kifogásolta, hogy Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter továbbra sem távozik posztjáról, Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár "felfelé bukott", a területet mostantól felügyelő Palkovics László eddigi felsőoktatási államtitkár pedig részt vett a felsőoktatást érintő pénzelvonásban.

Az LMP is szélesítené az asztalt

Ikotity István úgy fogalmazott: ezer sebből vérzik a közoktatás rendszere, és ha a kormány ezekre nemcsak "sebtapaszokat", hanem valódi megoldást kíván találni, szélesítse a tárgyalásokba bevontak körét.

A politikus előrelépésként értékelte, hogy a keddi tárgyalásokon jelen volt a közoktatási tiltakozást elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium vezetése, valamint szakszervezetek is.

A Jobbik szerint amíg a kormány nem látja be, hogy alapvető reformok kellenek az oktatási rendszerben, addig a köznevelési kerekasztaltól sem várható semmi érdemi lépés.

Csőd

Dúró Dóra, a kulturális bizottság jobbikos elnöke a testület ülését követően úgy nyilatkozott: a köznevelés rendszere ma csődben van, ennek ellenére a kormánypárti politikusok azzal vannak elfoglalva, hogy a probléma jelentőségét igyekeznek csökkenteni.

Szóvá tette, hogy miközben az iskolák gyakorlatilag működésképtelenek és az állami fenntartásba vétel megbukott, Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy jó irányba megy az ágazat. Az iskolák, szakmai szervezetek és pártja jelzései már a nemzeti alaptanterv bevezetésekor azt mutatták, hogy nem jó az irány, a gyerekek és a pedagógusok túlterheltek – tette hozzá.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Orbán-féle cezarómániás műveletlen paraszt-suttyóknak ez a jó irány! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.