A politikai vezetőknek olyan hazát kell létrehozniuk, amely visszavárja a világ összes pontján lévő magyart – mondta Orbán Viktor kormányfő a szekszárdi Tolnatáj TV-nek adott, kedd késő este sugárzott interjúban.

"Egy olyan közeget kell létrehoznunk, ahol egy fiatal jól érzi magát, vagy ha el is ment külföldre, úgy gondoljon a hazájára, hogy az nem csak egyszerűen hazavárja, hanem egy kiemelkedően izgalmas, érdekes, civilizált és jó életminőségű darabja a Földgolyónak" – jelentette ki a miniszterelnök, akit többek közt a Modern városok program szekszárdi fejlesztéseiről és a fiatalok elvándorlásáról kérdezett a tévé főszerkesztője.

A politikai vezetőknek az a felelőssége – folytatta a kormányfő –, hogy egy olyan ország legyen itt, ahol nincsenek migránsok és terrorizmus, van viszont közbiztonság. Olyan ország, amelyik fejlődik, és megmutatkoznak kulturális értékei, természeti szépsége – tette hozzá.

"Vannak elképzeléseim arról, hogyan kell Magyarországból egy Európában kiemelkedő életminőségű országot létrehozni, és ettől nem vagyunk olyan messze, mint azt sokan gondolják" – fogalmazott.

A felvetésre, miszerint bizonyos számú migráns enyhíthetné a hazai munkaerőhiányt, úgy válaszolt: inkább az tűnik logikusnak, hogy legyen több gyermek Magyarországon. "Az a nemzet, amelyik kívülről beáramlóktól reméli a biológiai fennmaradását, nem fog fennmaradni. Részben egyre kevésbé érzi annak a felelősségét, hogy fenntartsa saját magát, részben pedig az ide érkezők magukévá teszik az országot" – jelentette ki.

A miniszterelnök kitért arra, hogy ma Magyarországon kevesebb gyermek születik, mint ahányan meghalnak, de "minden évben valamit lépünk előre": 2015-ben például 0,2 százalékkal több gyermek született, mint 2014-ben. A kutatások azt mutatják, hogy sok fiatal szívesen vállalna eggyel több gyermeket, és akadályként az életminőséget, a munkalehetőséget, lakáshiányt jelölik meg – mondta. "Próbálom ezeket az akadályokat a kormány döntéseivel elhárítani, lassan a munkanélküliek országából átfordulunk a munkaerőhiányos ország helyzetébe, (...) megpróbálom az otthonteremtéssel megadni a lehetőséget a fiataloknak, hogy olyan lakásokhoz juthassanak, ahol két-három gyermeket tisztességesen fel lehet nevelni" – fűzte hozzá.

Azt is elmondta, a kormány próbál olyan képzést adni a fiataloknak, hogy azt érezhessék, ők semmivel nem tudnak kevesebbet a szakmájukról, mint Németországban, Angliában tanuló társaik. "Ettől sem vagyunk olyan messze, mint azt sokan gondolnánk" – vélekedett.

"Végül is azt, hogy mennyi gyermek születik, fogyunk vagy gyarapodunk, a politika nem tudja eldönteni. Segíthet, de a döntés mindig is az emberek kezében marad, (...) a politika illetékessége meglehetősen korlátozott" – fogalmazott.

Orbán Viktor a Modern városok program folytatásáról közölte: a megyeszékhelyek után a megyei önkormányzatok is megkapják a lehetőséget, hogy rendelkezzenek azon fejlesztési források felett, amelyeket a megyéknek szán a kormányzat. Azután a közepes városok következnek, amelyek "joggal várják el", hogy velük is köttessenek fejlesztési megállapodások – jelentette ki a kormányfő.

Orbán Viktor kedden írt alá megállapodást Szekszárdon Ács Rezső (Fidesz-KDNP) polgármesterrel arról, hogy a Modern városok program részeként több mint 33 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg a tolnai megyeszékhelyen.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
És erre mit mondanak az elmegyógyászok?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Hellcat
Ez szép és jó csak akkor mesélje már el a fitymasz hogy miért az ellenkezőjét csinálják ennek?
mariaberta
Valóban, olyan kellene, de ez a Te regnálásod alatt lehetetlen , hiszen mindent elkövettetek, hogy a fiatalok, sőt középkorúak itt hagyják ezt az országot. Ebben az országban csak azok boldogulnak, akik visszahozták az uram-bátyám világot. Tovább megyek,,, ebben az országban még egy népszavazást sem lehet tartani, ha azt nem a fidesz érdekét szolgálja. És beszélhettek akár mit a bőrfejűeket is bevetitek saját érdekeitek elérése céljából. Mi lett volna itt, ha a 300 ft-os vizit díj eltörlése érdekében Ti nem kaptátok volna meg a népszavazás lehetőségét. Eltöröltétek, az egészségügyet meg jól elb----- tok.
mariaberta
@Kutyuska: Előrelátók voltak, ezért zárták be a Lipót-mezőt.
szép új világ
@mariaberta: Új börtönt is ezért építenek?
egyvandor
Ez azt jelenti, hogy el kell üldözni őket. Mert különben miért kéne hazavárni őket.
De azért azt sem ártana tudni kiket tekint Gorbán magyaroknak. Vajon azok is magyarok-e akik utálattal szenvedik Gorbán agymenését és minimum ellenszenvüket fejezik ki, vagy inkább azok a volt szekuritátés nertársak, akik szemrebbenés nélkül szolgálják a gorbánrezsimet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.