A Jobbik üdvözli, hogy pártjuk kezdeményezése után csaknem fél évvel a kormány is belátta: népszavazáson kell elutasítani a betelepítési kvótát – értékelte Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentését Z. Kárpát Dániel.

Az ellenzéki tömörülés alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján az ügyet nemzeti sorskérdésnek nevezte, és elmondta: pártja csütörtökre ötpárti egyeztetésre hívja a parlamenti frakciókat az esetleges kiskapuk kizárása érdekében. Mint fogalmazott, olyan kérdést kell benyújtani, ami kizárja a visszatoloncolás, a relokáció és minden Magyarországot károsan érintő intézmény lehetőségét.

Kijelentette azt is: a Jobbik egyértelműen a "nem" oldalán áll. A politikus a pártja nevében arra kérte a szavazókat, hogy úgy nyilvánítsanak véleményt: Magyarországra hívatlanul idegeneket ne lehessen betelepíteni.

Emlékeztetett: elnökük, Vona Gábor vetette fel tavaly szeptemberben egy népszavazás szükségességét "mindenféle kvótaszerű megoldás elutasítása érdekében", ám akkor ezt a Fidesz-KDNP még elvetette. Hozzátette: kedden alaptörvény-módosítást is a Ház elé terjesztettek, hogy létrejöhessen egy ilyen referendum.

A politikus indokoltnak tartotta a népszavazás intézményének helyreállítását, "legalább a 2010 előtti formájába". A Nemzeti Választási Irodánál kedden történtekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: "ne csak a kormány vagy a kormányfő kezdeményezhessen népszavazást különböző kérdésekben, hanem bármely állampolgár".

Orbán Viktor miniszterelnök szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, a kormányülés szünetében jelentette be, hogy a kabinet döntést hozott a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazás kezdeményezéséről.

"Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" – ismertette a referendum kérdését a kormányfő. Beszámolt arról is, hogy kabinetfőnöke a kérdést már be is nyújtotta hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Az együgyűeknek tetszik, ami hatástalan és jelentéktelen, de színes és csillog is meg villog is !
papa.49
@Toby: Amúgy ami összetartozik előbb,utóbb összenő!!!
cs.n.
A politikus indokoltnak tartotta a népszavazás intézményének helyreállítását, "legalább a 2010 előtti formájába".
Ezt szerintem meg is fogják lépni a Fidesszel karöltve. Hiszen nem azért emelték meg az érvényességi küszöböt, hogy az ő kérdésükről legyen nehezebb eredményes népszavazást tartani. Nem csodálkoznék, ha hamarosan felbukkanna egy módosító javaslat, hogy állítsák vissza a korábbi szintet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.