Jelentősen csökkent a magyarországi bűncselekmények száma 2015-ben, a rendőrök tavaly csupán 268 ezret rögzítettek, míg egy évvel korábban 309 ezret – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon pénteken.

Az összegzés szerint Budapest vezeti a listát, itt 73 ezer bűncselekményt követtek el. Utána Pest (27 ezer), valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye (20 ezer) következik. Százezer lakosra a fővárosban 4137 bűncselekmény jutott, a második helyen Somogy megye áll 3464-gyel, Jász-Nagykun-Szolnok pedig a harmadik 2939-cel.

A regisztrált, ismert természetes személy sértettek száma is csökkent az előző évhez képest, 215 ezerről 183 ezerre. A sértettek országon belüli megoszlása nem változott, főként Budapestről (52 ezer), valamint Pest (18 ezer) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből (13 ezer) kerültek ki az áldozatok. Legnagyobb arányban évek óta a 25-59 éves férfiak és nők válnak sértettekké, a férfiak aránya pedig jelentősen meghaladja a nőkét.

Új elkövetési módszerrel vagy elkövetői magatartással nem találkoztak a rendőrök 2015-ben. Továbbra is növekvő tendenciát mutat az online térben vagy mobilkommunikációs eszközök felhasználásával elkövetett bűncselekmények száma. Ezek leginkább internetes vásárlásokhoz köthető csalások – tették hozzá.

Az ORFK szerint "különösen veszélyes jelenség", hogy már általános iskolai tanulók is folyamatosan a Facebookot használják, és olyan képeket, információkat tesznek közzé, amelyekkel veszélybe sodorják magukat vagy közvetlen környezetüket.

Kiemelték, hogy a családon belüli erőszakhoz kötődő bűncselekményeken belül megnőtt azon esetek száma, amikor tudatmódosító szer – kiemelten új típusú dizájnerdrogok – hatása alatt álló elkövetők a szüleiket vagy nagyszüleiket bántalmazzák.

A migránsok több bűncselekménynek – vagyon elleni jogsértések, rablások – estek áldozatul 2015-ben. A nyomozást nehezíti, hogy az illegálisan Magyarországon tartózkodó sértettek általában néhány nap után elhagyják az országot – írta az ORFK.

A nemzeti dohányboltokat érintő rablásokra külön kitértek a közleményben. Úgy fogalmaztak, hogy a trafikok "speciális kialakítása" miatt a tettes nagyobb biztonságban tevékenykedhet az azonnali lebukás kockázata nélkül, mivel kívülről csupán korlátozottan lehet látni az eladóteret. Az elkövetők általában fegyverrel vagy annak látszó tárggyal kényszerítik a bevétel átadására az eladót – fűzték hozzá.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Csupán 238 ezer. Ez csupán napi 734 bűncselekmény.
Toby
No és hányan tettek feljelentést és hány feljelentés alapozta meg báncselekmény(ek) gyanúját, mennyiben rendeltek el nyomozást, mert csak így lenne reális a kép !

Az emberek számos esetben nem is tesznek bejelentést/feljelentést, mert az felesleges macerákkal, idézgetésekkel jár !
papa.49
Igen csökkent a bűnözés a heti 1 halálos bűncselekményről lecsökkent napi egyre!!!
FÜTYISZ SZÁMTAN!!!
human
Nem lehet hinni nekik.
Kiderült, hogy hazudott Orbán a 100 ezer ukrán menekültről. A stadionok látogatottsági statisztikája is hamisított. A 444-en fotókkal bizonyították.
Az a baj, hogy nem csak ebben a kormányban nem fognak bízni az emberek, de a következőben sem.
vonotok
Ez legalább olyan statisztika, mint az NB/ 1 -es meccsek látogatottsága.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.