Vitázhatnak a tanulói terhek mérsékléséről, a kötelező testnevelésórák számának csökkentéséről és a kötelező erkölcstan- és hittanórák megszüntetéséről.

A civil közoktatási platform követelései szerepelnek a köznevelési kerekasztal munkacsoportjainak témái között – reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma a szerveződés 12 pontjára. A tárca a tömörülés képviselőjét várja a kerekasztal keddi ülésére.

A válaszlevél szerint a platform által leírt kérdések, problémák a tárca előtt is ismertek, azok egytől egyik szerepelnek a köznevelési kerekasztal valamelyik munkacsoportjának témái között. A köznevelési kerekasztal plenáris ülése a tárgyalópartnerek által meghatározott ütemezés szerint végzi szakmai munkáját, már az első két ülésen megfogalmaztak több olyan javaslatot, amelyet a kormányzat elfogadott – olvasható a dokumentumban.

A tárca képviselője korábbi meghívásukat megerősítve jelzi, hogy várják a platform képviselőit a kerekasztal, illetve munkacsoportjainak ülésére. A minisztérium nyitott arra, hogy a következő plenáris ülésen megvitassák a platform által megfogalmazott követeléseket.

A civil közoktatási platform 12 pontban fogalmazta meg elképzeléseit a közoktatás átalakításáról, a kezdeményezések között szerepel a tanulói terhek mérséklése, a kötelező testnevelésórák számának csökkentése, a kötelező erkölcstan- és hittanórák megszüntetése. Az intézkedéscsomagban megfogalmazták, hogy az érettségire vonatkozó módosításokat halasszák el, a változások nem érinthetik hátrányosan a tanulókat, mindenkinek joga van a tanultak alapján letenni az érettségit.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KERKA
nem kell a szentbeszéd. Az egyház vonuljon ki az oktatásból, aki egyházi iskolába akarja iratni a gyerekét, tegye azt. De legyen sok pénze, mert azt támogatni kell ám, nem is kicsit!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
leszúrt rittberger
Ne bassza meg a kurva ég, mi lesz így az ifjúsággal?!
justhpeter
@leszúrt rittberger: Az semmi, de mi lesz így az egyházakkal ?
KERKA
nem kell a szentbeszéd. Az egyház vonuljon ki az oktatásból, aki egyházi iskolába akarja iratni a gyerekét, tegye azt. De legyen sok pénze, mert azt támogatni kell ám, nem is kicsit!
felnőttem kissé
Nem tárgyalni kell róla ! egyszerüen kivenni a hittant. 1979-es tanévről: Iskolában az uttőrő kötelező volt aki mellette hittanra is járt 2-es 3-as magatartási osztályzattal lett dijazva. Csak akkor máskép hivták a társadalmi rendet.. Jó lenne észrevenni ezért ment át a nemzet egy része ateistává.Ugyhogy forrás ur kevesebben kérnek hitet .Elvekért két kiflit sem adnak öntudatból senki nem élt még meg.Megjegyzem Van hitem megkereszteltek, templomba esküdtem az átkosba.Nagy szó volt ez akkor mikor ezért kirugás járt a pártból. Más lett a világ mások ,lettek az álmok.A tananyagba való beemelése kb. nálam egyenértékű a vasuti átjáró előtti 30-as sebességkorlátozással ami aztán 3 év radarozás után okafogyottá nyilvánítatott. Még idejében.
soljanka
Tárgyalnak róla...elbactak négy évet a baromságukkal, pedig mindenki ezt pofázta nekik...
Feraj49
Buta egyházi adózókra van szükség,ezért vezették be a hittant. A XXI.században, amikor már a föld kialakulását,az emberi élet keletkezését ,az evolúciót bizonyítani tudják a tudósok!!! De a magyar kormánynak az egyházi (szarházi) iskolákat kell csinálni ! Mert kellenek a gyerekek a pedofil papoknak!
karma1
@Szeparepa2: Ne borulj ki ennyire Dragam, nem ez a lenyeg... Az a baj, hogy kiragadtak most EGY, EGYETLEN EGY temat, amirol a kurmany nagykegyesen hajlando targyalni, es ha latszolag enged, akkor mar azt is mondhatja, hogy "lam lam, mi, a kormany milyen rugalmasak is vagyunk, pedig a lof@szt azok...Kis dolgokban most leulnek alkudozni (a mindennapi tornaorarol is konnyu lesz lemondani,. mivel az iskolak jo reszeben ezt nem kepesek betartani ugysem, vagyis a kopasz ember nem banja, ha nincsen fesuje), aztan majd dicsekszenek a targyalokepessegukkel...
Csotanyok ezek, akik minden eletkorulmenyhez kepesek alkalmazkodni...Sajnos...

Csak adalek: en a legvadabb szocializmusban jartam altalanosba (kivalo iskola volt) a legfontosabb tantargyunk a magyar es tortenelem volt, amit az iskola parttitkarnoje tartott nekunk,... Sirva orult, amikor megtudta, hogy kiutazhat a SZU-ba a Kommunista part mittudomenhanyadik kongresszusara, aztan amikor valamikor a 70-es evek vegen mar azert eroltetgettek (csak gyengebben) a hittant, akkor o lett a hittan tanarno is...
Igy mulik el a vilag dicsosege: bar mindent leszamitva, kituno tanar, nagy tudasu ember volt. (Viszont o me'g az O "atkosaban" tanult, vagyis a Piaristaknal...)
A kor bezarul...
Desischado
Erkölcstan, hittan, hányok tőle! Ezek akarnak agymosott birkákat nevelni a gyerekeinkből, hogy rohadnának meg! El az egésszel, megreformálni az oktatást! És orbánék meg takarodjanak a süllyesztőbe!
csetere
@KERKA: Az egyházi iskolák több pénzt kapnak, mint az államiak és állandóan sírnak. Az államnak az államiakat "lenne" kötelessége fenntartani. Ha az egyház iskolákat akar, annyit vállaljon, amennyi perselypénz beleforgat. Ők is rajtunk élősködnek. Olvastam, hogy 250-350 ezer ft.-fizetése van egyeseknek és a járulékokat is az állam, azaz mi fizetjük.
KERKA
@csetere: helyes a meglátás. Pluszban még hozzáteszem, hogy a templomok fenntartására is óriási állami támogatást kapnak, úgyhogy nem kell annyira sajnálni őket.
csetere
@KERKA: Nem csak ők! Pár éve a vajdasági magyaroknak adtak 70 milliós támogatást, templomra,de adtak az ukránoknak és az Erdélyieknek is. A mi kórházaink meg le vannak rohadva.
Szókrakész
A tornaórák maradjanak!
Az erkölcs tananyagot pedig valós erkölcsű emberek és ne politikusok állítsák össze.
A hittan viszont tűnjön el az állami iskolákból.
Semmi keresnivalója ott.
Tömjén Zsótiék túltolták ezt a dolgot.
kerekkocka
Kell a vallás!!! lásd a történelmet. Minden jónak az elrontója !
emerencia
@felnőttem kissé: A hatvanas években voltam általános iskolás, alsó tagozatos Kisvárdán. Suli után papok jelentek meg a suliban és mindenki tudta, hogy vallása szerint kinek melyik tanterembe kell mennie hittanra. Csak ketten voltunk, akik haza mehettünk. A pártitkár lánya és én. Evangélikusnak megkeresztelt gyerek ugyanis csak én voltam ott akkor egyedül. Senkinek, semmilyen osztályzata nem függött attól, hogy járt-e hittanra.

A te idődben (hetvenes évek vége) a seregben dolgoztam. Az egyik kollégám elkérte a honvédségi buszt az esküvőjére. Az egyik katonatiszt viszont elintézte az utolsó pillanatban, hogy ne kapja meg mert templomi szertartás is lesz. Kollégám a politikai helyetteshez (az akkori legfőbb pártelvtárs) fordult, aki jót nevetett és odaadta a buszt. Hiába, az átkosban sem mindenhol mentek egyformán a dolgok. Akkoriban túlkapásnak neveztük, ha egyesek túltolták a biciklit.
Yoda69
A hittan megszuntentesevel egyetertek. Be se kellet volna vezetni.
A testneveles viszont fontos.

Viszont szerintem nem ez a megoldas kulcsa. Elso lepesben a klikket kell megszuntetni, aztan visszaallitani a 2010 elotti allapotokat, amikor meg normalis mederben folyt a tanitas.
Ezutan lehet targyalni a reszletekrol.
felnőttem kissé
@emerencia: Tisztelettel megjegyzem ezt a dolgot már szülőként éltem meg.A nagy Kisalföld-ön.Lám nem is vagyunk egyedi esetek.Nézzük a jó oldalát elmult avagy lopakodik vissza
emerencia
@felnőttem kissé: Lopakodik... Csak így idősebben már jobban fáj.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.