Több millió offshore cég iratát sikerült megszereznie a német Süddeutsche Zeitungnak, melyet a nemzetközi oknyomozó újságírókat tömörítő International Consortium of Investigative Journalists szervezettel közösen dolgozott fel 76 ország 320 újságírója.

A dokumentumok egy Mossack Fondseca nevű panamai ügyvédi iroda belső iratállományából származnak. A titkos iratok vizsgálatában Magyarországon a Direkt 36 vett részt. Mintegy 215 ezer offshore cégről találtak dokumentumokat.

A legnagyobb fogás valószínűleg az orosz elnök, Vlagyimir Putyin, akinek neve közvetlenül nem tűnik fel az iratokban, de azokból kitűnik, hogy a családja, közeli barátai és a hozzájuk kötődő cégháló is részesült az offshore-pénzekből: mintegy kétmilliárd dollárt mozgathattak titkos számlákon. A botrányban érintett lehet a kínai elnök, a szaúdi király, Petro Porosenko ukrán elnök, az izlandi és a pakisztáni miniszterelnök, valamint Lionel Messi, aranylabdás focista is.

Kecskeméti fideszes is lebukott

Több magyar érintetett is találtak a kutatómunka során, az első, akit most néven neveznek, Horváth Zsolt, aki 16 évig volt Kecskemét parlamenti képviselője. Horváthnak hivatalos bevallása szerint sem komoly üzleti tevékenysége, sem megtakarításai nem voltak, 2013-ban mégis tulajdonosa lett egy Seychelle-szigeteken bejegyzett cégnek. A következő évben egy újabb cég került a neve mellé.

Horváth Zsolt újságírói megkeresésre mindezeket először tagadta, majd válaszra sem méltatta az írásban feltett kérdéseket.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szép új világ
"mindezeket először tagadta, majd válaszra sem méltatta" A megszokott FIDESZ mentalitás.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Kutyuska
@libellle: Többek közt ezért is példakép Oroszország, Kína és még sorolhatnám.
Jól fogunk szórakozni, amint sorban jönnek nyilvánosságra a fideszes nevek.
panellproli
Bárkinek is van kételye abban hogy ezek a szarháziak minden mutyiban benne vannak és még van pofájuk adnia az ártatlant? Aki hisz nekik azt ugyan úgy a lámpavasra , ha jön az elszámolás ideje.
Kutyuska
@JAJMÁR: Türelem, jönnek majd sorban a nevek. Épp tegnap mondtam a páromnak, hogy lesz itt MSZP-s név is. Azon vigyorogtunk, hogy kissé izgatottak lehetnek a politikusaink, hogy mikor melyikük nevét hozzák nyilvánosságra. Több tucat volt és jelenlegi kormánytag és képviselő is érintett lehet.
JAJMÁR
@Kutyuska: Szerintem is. Csak arra leszek kíváncsi, levonja-e majd a nagyfőnök a helyes következtetést. Miszerint az offshorezás nem pártfüggő!
Vagy majd igyekeznek mind rákenni a baloldalra.
(Lenne több fityiszes is, de hát az elmúlt években nekik fölösleges adómegkerüléses kis csalásokhoz folyamodni, simán törvényileg nem kell adózniuk. lsd. endivajna. Mo. adóparadicsom lett nekik)
Kutyuska
@JAJMÁR: Igen, de az előző kormány alatt még nem voltak törvények a szabad rablásra, ezért azokban az években nagy valószínűséggel offshoroztak keményen a fideszesek.
Abban biztos lehetsz, hogy úgy lesz a fidesz részéről tálalva, hogy csak a Gyurcsány a hibás a fideszes lopásokért is. Jól fogunk szórakozni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.