Év végére fejeződhet be a nyomozás a Kun-Mediátor Kft. ügyében, mostanáig senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként – írta Polt Péter legfőbb ügyész a parlament honlapján szerdán közzétett írásbeli válaszában.

A rendőrség 2015. április 14-én közölte, hogy sikkasztás bűntettének gyanúja miatt nyomozást indított, miután a Kun-Mediátor Kft. karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz. A feljelentők az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a kft.-nél. A társaság utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységre vonatkozó engedélyét visszavonta az engedélyezési hivatal.

A legfőbb ügyészt Lukács László György (Jobbik) országgyűlési képviselő kérdezte írásban: "Miért húzódik a karcagi Kun-Mediátor ügyben a nyomozás?". Erre válaszolva Polt Péter felidézte: a nyomozás adatai szerint 1999. augusztus 9. és 2015. április 14. között a budapesti székhelyű Kun-Mediátor Szolgáltató Kft. karcagi irodájában a cég pénzügyi szolgáltatói tevékenységet végzett oly módon, hogy arra a gazdasági társaság engedéllyel nem rendelkezett.

A kft. ügyvezetője – az általa irányított gazdasági társaság nevében – 799 sértettől, jogtalan haszonszerzési célzattal, a sértetteket megtévesztve megközelítőleg tízmilliárd forintot vett át, részben készpénzben, részben átutalás útján. A sértettek között öt gazdasági társaság van, míg a többi sértettet magánszemély. Az ügyben mostanáig 761 sértettet hallgattak meg.

Polt Péter azt írta: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség 2015. május 19-én kelt indítványában a nyomozó hatóság által biztosított, "a kft. ügyvezetője hozzátartozói vagyonának vagyonelkobzás végett történő zár alá vételét indítványozta, illetve a sértettek által előterjesztett zár alá vételre irányuló indítványokat is továbbította a Szolnoki Járásbíróságnak". A Szolnoki Járásbíróság a zár alá vételre vonatkozó indítványok tárgyában mostanáig nem határozott.

A nyomozó hatóság a Kun-Mediátor Kft. irodájában lefoglalt iratok, valamint a tanúk által előadottak folyamatos feldolgozása alapján tudja megállapítani az okozott kár pontos összegét. A nyomozás jelenlegi szakaszában 90 sértett esetében állapították meg a kár pontos összegét: ők összesen több mint 4,1 milliárd forintot adtak át a Kun-Mediátor Kft. nevében eljáró személynek.

A főügyész válaszában kitért arra is, hogy a nyomozást a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság végzi, a kijelölt állományból vannak, akik jelenleg is függetlenítve, kizárólag ebben az ügyben nyomoznak. A hatóság 2015 júliusában európai és nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, de mostanáig senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként.

Polt Péter kiemelte, hogy az eljárás eredményes befejezéséhez elengedhetetlenül szükséges az eddig ki nem hallgatott sértettek tanúkénti kihallgatása, majd további tanúk meghallgatása is. Az okozott kár pontos összegét sértettenként kell megállapítani, további nemzetközi jogsegélyt kell igénybe venni, és igazságügyi könyvszakértői szakvélemény beszerzése is szükséges. Ezen túlmenően indokolt megvizsgálni, mi lett a sértettek által a Kun-Mediátor Kft.-nek befizetett összegek sorsa, továbbá a megszerzett és elrejtett pénzösszegeket is fel kell kutatni.

A "tervezett feladatok ismeretében" a nyomozás befejezésének várható időpontja 2016. december 31. – írta válaszában a legfőbb ügyész.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
nocsak nem csak Szájjártató barátjánál működik együtt a bíróság és az ügyészség! =))

Mármint az ügyek elsummantásában! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.