Elképzelhető, hogy a kormány módosítja a munka törvénykönyvét, de nem azokat a paragrafusokat, amelyek a munkaerőpiacon múlt századi állapotokat idéznek elő. Ez csak néhány olyan cikkelyt érinthet, melyek miatt az Euró­pai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított. „Azt mondták, ha munkát akarok, akkor lépjek be a Fideszbe” – nyilatkozta lapunknak névtelenül egy fiatal szentendrei mérnök, aki felháborodásában meg sem állt Kanadáig. Persze piacképes tudással könnyű lelépni, de az itthon maradónak el kell döntenie, hogy akarja-e a hatalom védelmét élvezni – kap-e földet, trafikot vagy túlszámlázási lehetőséget –, vagy inkább a bizonytalanságot választja. Ugyanis mára nyomasztóvá vált a munkavállalók gazdasági és jogi kiszolgáltatottsága – nyilatkozza a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, Székely Tamás, aki szerint a munkaerőpiacon száz évvel ezelőtti viszonyok alakultak ki. Iszonyú a munkahelyféltés, a dolgozó újra „dolgáért remeg”, az emberek többsége a...

Forrás: nol.hu
Feltöltő: emerencia
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
Érdemes az eredeti cikket teljes egészében végigolvasni. Egy kis ízelítő: "A törvénymódosítás dömpingje végül megszüntette a korkedvezményes nyugdíj minden formáját, még azt is, ami az állam számára nem jelentett semmiféle többletkiadást. Ezzel a döntéssel lényegében megágyaztak az 55 éven felüliek munkanélkülivé válásának. Az pedig már minden korosztályt érzékenyen érintett, hogy a korábbi kilencről három hónapra csökkentették a munkanélküli-segély folyósítását.

A jogfosztást néma csend kísérte.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
emerencia
Érdemes az eredeti cikket teljes egészében végigolvasni. Egy kis ízelítő: "A törvénymódosítás dömpingje végül megszüntette a korkedvezményes nyugdíj minden formáját, még azt is, ami az állam számára nem jelentett semmiféle többletkiadást. Ezzel a döntéssel lényegében megágyaztak az 55 éven felüliek munkanélkülivé válásának. Az pedig már minden korosztályt érzékenyen érintett, hogy a korábbi kilencről három hónapra csökkentették a munkanélküli-segély folyósítását.

A jogfosztást néma csend kísérte.
verőce21
Tény, hogy gyakorlatban nincs munkahelyi érdekvédelem, de a nyugdíj előtti öt évben azért működik egy olyan rendszer, amit nyugdíj előtti segélyezésnek neveznek, ami a minimálbér 40%-át fizeti a nyugdíjjogosultság eléréséig. És beszámít a szolgálati időtartamba, növeli az évek számát és a tb jogosultságot is.
(Ezt azért elegánsan kifelejtette a cikkíró)
emerencia
@verőce21: Igen, a kormány "megvéd" minket. Én pl. 55 éves koromban megdöbbenve vettem észre a fizetési jegyzékemen, hogy a profit szférás cégem állami támogatást kap a fejemre. Kb. 2 évvel később a jó munkám elismeréseként felmondással fenyegettek meg amennyiben nem vagyok hajlandó az egyébként bizonyíthatóan munkaerő hiányos munkakörömben a szegénységi küszöb alatti fizetésért 6 órában dolgozni. Az végképp nem zavarta a főnökeimet, hogy akkoriban jogvédő voltam felmondási védelemmel és egy nyilvános céges sajtóközlemény bizonyította, hogy az írásban is lefektetett nem valós ok miatt kellett nekem végül 7 hónapon át nyomorbérért bejárni dolgozni arra a munkahelyre, ahol akkor már folyamatosan, tisztességesen dolgoztam teljes munkaidőben, határozatlan időre szóló munkaszerződéssel immár 14 éve. A szakszervezet jogászának csak annyi volt minderre a reakciója: hagyjam, hogy felmondjanak rendes felmondással és fogok kapni 3 havi minibálbérnyi összeget melyből egy válságrégióban kereshetek magamnak másik munkahelyet 57 évesen...
verőce21
@emerencia: (mindkét válaszodra) Sajnálom, hogy így jártál, de 57 évesen nem 5 évvel álltál a nyugdíjjogosultsági kor előtt! ("a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez legfeljebb öt év hiányzik") Így nem vonatkozhatott rád, amiről én írtam.
Az én bejegyzésem egyértelműen a "A nyugdíj előtti álláskeresési segélyről" szólt. (nyes) "A nyugdíj előtti öt évben ... működik egy olyan rendszer" ,stb. Ez le van írva részletesen az általad belinkelt jogszabályban is. 30. § (1)
Ennek összege 90 napig a megelőző 4 negyedév nettó átlagkeresetének 60%-a, max. a minimálbér mértéke! Utána a minimálbér 40%-a, a nyugdíjjogosultsági idő eléréséig: ~44.000 .- Ft
(Ez a jelenlegi irányadó jogszabály)
eszegfu
@verőce21: Az igaz, hogy a nyugdij előtti 5 évben van az a fajta "védettség", amit irtál.
De, ha belegondolsz, akkor egy 40 éves munkaviszonynál ez az 5 év a 12,5 %-át jelenti, azaz a nyugdijszámitási alapnál ez bizony nagyon lehuzza az átlagot mind az összeg alacsonysága miatt, mind pedig a valorizációs szorzó miatt (Ahogy "közelit" a tárgyévhez a naptári év, ugy csökken, vagyis az utolsó években már nem szorozzák fel. Pl. csak a hasamra ütve a példa kedvéért 1988-ban az éves kereseted 54.000, és mondjuk a valorizációs szorzó 110 %, akkor ez 54 e + 5.400 Ft-nak számit. Ha most, 2016-ben a jövedelmem 12x44 eFt a Te példádnál maradva, akkor ezt már nem szorozzák fel.) Még azt is hozzáteszem: a rendszerváltás előtt is volt ilyen nyugdij előtti "védettség", csak akkor a munkáltató 5 évvel nyugdijazásod előtt nem rakhatott az utcára, indokolatlanul nem csökkenthette le a béredet, most pedig ez a NYES egyfajta munkanélküli segélynek minősül, tehát ezt a "vivmányt" talán nem is lett volna célszerü a "kirakatba" tenni...szerintem.
emerencia
@eszegfu: Én is így gondolom. Tele van a hócipőm azzal, hogy előnyként tüntetik fel a hátrányokat. Legalább azt ne várják az embertől, hogy hálás legyen azért, hogy tönkreteszik az életét.
verőce21
@eszegfu: (13:51) Rosszul ismered a nyugdíjszámítási rendet. Ha "nyes"-en vagy az utolsó években, az nem számít be a nyugdíjösszeg számítási alapjába! viszont a szolgálati éveid számát növeli! Inkább pozitív ez a rendelet.
(pl. ha már van 40 év szolgálati időd, az 80%. De még nem mehetsz nyugdíjba mert nem érted el a korhatárt, így hozzájön még 5 év nyes-en, így a végelszámolásnál 90%-os lesz az utolsó munkában töltött alapod. Sok nő ezért nem választja a nők 40-et)
emerencia
@verőce21: Sok nő azért nem választhatja a nők 40-et mert ahhoz jogosultsági idő szükségeltetik ami nem egyenlő a szolgálati idővel. Nekem pl. a negyvenéves szolgálati időm meg van, mégsem mehetek nyugdíjba csak öt év és 25 nap múlva 64,5 évesen. Mivel nehéz a munkám, aligha fogom megélni -legalábbis a koromhoz mérten elvárható egészségben- a rám vonatkozó nyugdíjkorhatárt, miközben alig telik el nap, hogy ne kérdezné meg tőlem valaki, hogy miért nem megyek már nyugdíjba?

Orbán világában nem egyenlőek az egyes nők és férfiak, valamint a nők és nők közötti nyugdíjjogosultság feltételei. A hazug propaganda viszont azt sugallja a társadalom felé, hogy igen. Számomra ez azért kínos mert vadidegenek szoktak emiatt rám kérdezni és fiatal kollégák szólnak rám időnként, hogy ne csoszogjak. (Megpróbálom, de estefelé már nem megy.) Nem mesélhetem el mindenkinek, hogy a fasisztoid kegyetlenséggel megszervezett illiberális munka államában vannak egyenlők és egyenlőbbek még a nők között is. Ezért látni néha a teljes munkaidejükhöz foggal-körömmel ragaszkodó idős nőket időnként csoszogva, sántítva talpalni a fiataloknak sem könnyű munkahelyeken. :-(
emerencia
@verőce21: 9:22-es válaszomban egy másik "megvédés" az 55 éven felüliek munkahelymegtartására vonatkozó munkáltatói adókedvezményről meséltem el, hogy számomra ez az intézkedés egy az egyben a munkám negyedrészének elvesztésével járt. Csak azért tartott 7 hónapig mert az egyéb törvénytelenségekre rávilágítva peren kívül meggyőztem a munkáltatómat, hogy ez így nem jó nekem. Bocsánat, ha félreérthető voltam.
verőce21
@emerencia: Ezek szerint '56-os születésű vagy és nem a tanulatlanok közé tartozol. (Akik levelezőn végezték a felsőfokú tanulmányaikat. Ezért nem jogosultak a nők40-re.)
Akkor éppen neked találták ki azt a rendszert, amit leírtam. Nem megvárni, hogy tönkremenj és közben folyamatosan csökken a fizetésed, éppen azokban az években, amik a leginkább számítanak a nyugdíj kiszámításakor.
(Persze ehhez szükség van egy anyagilag támogató családtagra is, aki segít átvészelni még a hátralévő 4,5 évet.)
emerencia
@verőce21: "Csak" középfokú tanulmányokat végeztem érettségi után két évig nappalin, hiszen akkoriban felsőoktatásba sokkal kevesebben jutottak be mint manapság. Cserében viszont színvonalas képzésben részesültünk a hadseregnek köszönhetően. Nem tanultam kevesebbet mint ma egy főiskolás és a végén + 2 év munka melletti tanulást követően államvizsgáztam. Ennek ma már nincs jelentősége és nem vagyok hajlandó a hozzátartozómat olyan helyzetbe hozni, hogy még engem is el kelljen teljesen tartania. Így is segít amennyire tud.
eszegfu
@verőce21: 14:08 @emerencia: Lehet, hogy én valóban nem tudom a nyugdijszámitás pontos menetét... . csak a törvényt néztem meg. Az 1997. LXXXI. évi tv. II. fejezet 22. §
"2.) öregségi nyugdij alapját képező havi átlagkereset számitásánál" bekezdés "a) ... nyugdij előtti munkanélküli segély..." vagyis beleszámit. Azt sem zárom ki, hogy én értelmezem rosszul és akár Te tudod helyesen! De azt végképpen nehéz megmagyaráznod, hogy a rendszerváltás előtti 5 év "mentesség" -- teljes keresettel, kirugási lehetőség nélkül -- u. az, mint a mostani kb. 44 eFt Nyes!!!
eszegfu
@emerencia: 14:47 Az sem véletlen, hogy a jogosultsági idő és a szolgálati idő "fogalmakat" bevezették! Egyre bonyolultabb -- és ezt nemcsak a nyugdijakra értem --, hogy egyáltalán megtaláljad: mi is vonatozik Rád!
verőce21
@eszegfu: (07:05) "a) ... védett kor előtti munkanélküli segély..." - beleszámít most is a nyugdíjösszeg számításába, de a "A nyugdíj előtti álláskeresési segély" (nyes) összege nem számít bele a nyugdíjszámításba! Csak az utolsó aktív kereső évek számítanak be a nyugdíjba. Ezért butaság tovább maradni, ha már csak csökkent keresőképességgel maradhat a diplomás ember egy munkahelyen.
Ez humánusabb és emberibb jogszabály, mint említettem is fentebb.

(Nem beszélve arról, hogy egy tanulatlan, már négy-öt éve boldog nyugdíjasként társasutazásokra utazik, míg egy diplomás szenvedve jár még mindig a munkahelyére, ha akad neki. Hogy fűszerezzem még egy kicsit, csak max. 8 év gyes számít be a nők40-be! Tehát, ha egy nappali diplomás szült még 4 gyereket is, és otthon maradt 10 évig, még két évet veszít a nők40 rendszerben.)
eszegfu
@verőce21: Legyen Neked igazad! Én csupán olvasni nem tudok... ja meg értelmezni!
kakaósbögre
@eszegfu: te,most komolyan leállsz vitatkozni egy szektással?!
verőce21
@kakaósbögre: Nem baj az, ha szívósan, kitartóan tanul. Bár semmi szüksége neki már ezekre az ismeretekre ősnyugdíjasként, de szereti beleütni az orrát mindenbe.
(Én pedig szívesen beleverem az orrát a sajátjába.) :)
eszegfu
@kakaósbögre: Én tényleg nem vitázni akartam, hanem csak "beszélgetni"...de ugy tünik nem megy!
eszegfu
@verőce21: Ha már ilyen okos vagy, azt is bátran megfejtheted, hogy én mit gondolok a kinek a mijét "szivesen beleverem" kijelentéseddel kapcsolatban! Én mindig tiszteltem Benned a másik embert, de ezek szerint nem szolgáltál rá... szomorodj meg... ennyi!
verőce21
@eszegfu: Bocsánat, (hogy) megfejtettem!
Toby
@verőce21: A szokásos ökörség kiesett belőled !

"(Nem beszélve arról, hogy egy tanulatlan, már négy-öt éve boldog nyugdíjasként társasutazásokra utazik, míg egy diplomás szenvedve jár még mindig a munkahelyére, ha akad neki. "
- hány boldog nyugdíjas utazik társasutakra, amikor még a tezsicoki sem segített érdemben rajtuk ?
- korábban a jelenlegi nyiugdíjas is "szenvedve járt" a munkahelyére, míg aktív volt !

A nemzethy nyalogányságtól még gondolkodhatnál racionálisan ! Ha megy...ha nem, akkor nem kell megszólalni !
verőce21
@Toby: (17:11) Már teljesen elvette az eszedet a gyűlölködés.
Egy "tanulatlan" nő már 16-18 évesen munkába állt és 56-58 évesen elment a "nők40"-el nyugdíjba. Egy nappalin főiskolát, egyetemet végzett, elmehet 64,5 éves korában. Nagy különbség!
(Hogy a fenti példánál maradjak.)
Toby
@verőce21: Továbbra is ótvaros ökörség az állításod, a nyugdíjjogosultság nem a végzettségből származik, hanem a ledolgozott évekből, továbbá az nem róható fel a "tanulatlannak" hogy folyamatosan emelkedik a nyugdíjkorhatár !
verőce21
@Toby: Magas ez a téma neked. Kötőfékre teszlek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.