Európa sikere Közép-Európán múlik, amelynek országai együtt többet tehetnek ehhez hozzá, mint külön-külön – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtök este a varsói Lengyel Színházban, a magyar kulturális évadot megnyitó gála előtt mondott beszédében.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Közép-Európa a keresztény kultúrára épül, ebben gyökerezik az itt élő nemzetek egymás iránti barátsága, a hit, az életmód és a 21. századi jövő. Úgy vélte: ha meg akarjuk nyerni a 21. század csatáit, akkor a kultúrához kell fordulnunk, amelyet ugyanakkor meg kell újítanunk, a kultúra nem maradhat "múzeumi tárgy".

"Lengyelek, magyarok együtt többet tehetünk hozzá Európa teljesítményéhez, mint külön-külön, Európa sikerének, fejlődésének, erejének a forrása itt lehet Közép-Európában" – fogalmazott Balog Zoltán, hozzátéve: ha ez a teljesítmény közös kultúrává nő ki, akkor lesz tartós, akkor nem leszünk összecserélhetők, "a lengyelek lengyelek maradnak, a magyarok magyarok, és így együtt európaiak".

Balog Zoltán arról is beszélt, hogy a méltóságot és az egymás iránti tiszteletet meg kell adnunk egymásnak, de el is kell mindezt várnunk másoktól.

Az ünnepségen Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes is jelen volt, aki kiemelte: az ezeréves barátság hagyományára visszatekintő kétoldalú kapcsolatok "különös virágkorát éljük". A hagyományos értékek jelenleg konkrét számokban is mérhetők – utalt Piotr Glinski a lengyel és a magyar vezető politikusok utóbbi hónapokban megvalósult találkozóira.

A beszédeket követő gálaműsort Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója rendezte. Fellépett mások mellett Bognár Szilvi és a Hungarian FolkEmbassy, Lukács Miklós cimbalomművész Bartók-improvizációkat adott elő, a Győri Balett pedig kortárs táncprodukcióval szerepelt, emellett Chopin- és Liszt-darabok is elhangzottak az esten.

A lengyelországi magyar évad programján mintegy 150 rendezvény, köztük számos képzőművészeti kiállítás, komolyzenei és dzsesszkoncert, valamint a Nemzeti Színház varsói vendégelőadása is szerepel.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Ebben igaza van, csak az a gond, hogy ez a retardált lefetyelő nem tudja, hogy Közép-Európa elsősorban Németország!!! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
pbalage
@Mirabilis: rosseb se tudja, a kövért se bírják annyira mostanában.
Nekem mondjuk egyik se kell.
A Polt meg 2019-ig húzza.
Ezek még azt is kimatekozzák, hogy mikor kit kell lecserélni izomból, hogy tökmindegy ki lesz, akkor is a fidesz maradjon.
Az önkormányzatit is azért alakították át 5 évesre, mert akkor 20 év fidesz lesz (ha jól számolom)
Legalábbis ez lehetett a terv, csak valószínűleg nem fog bejönni.
colibri
@Mirabilis: Nem ért semmihez, pénzt sem adnak hozzá, én azt mondom, papoljon a templomban!
CWF
Európa sokkal sikeresebb lenne, az anno, és a közelmúltban felvett országok nélkül!!!
És ha minden határ le lenne zárva felénk és a többi nem Uniós ország felé, ITT TOLONGANA AZ ÖSSZES MENEKÜLT, A TÖBB SZÁZEZER!!!
Felfogod ezt, Balog?
Persze, hogy nem.
Csak rád kell nézni, és látszik. Te beteg vagy az elmédben, a lelkedben, a szívedben, és a testedben is.

SEMMI KÖZÖD ISTENHEZ!
Miért?
Mert rossz ember vagy.
Miről ismerni meg a rossz embereket?
Hogy rosszat tesznek.
És te bizony nagyon sok rosszat teszel - a gazdádhoz hasonlóan., a gazdád mintáját követve.
Toby
Hát persze - balo gatya - az éltető levegő is innét megy nyugatra, csak tudnám, hogy ekkora aranytartalékokkal miért nem nyugati színvonalon vegetálunk!
Ahol nincs érdemi mondanivaló, ott azonnal előjön a kultúrális közösségi duma!
papa.49
Azért a pléh bánosnak is tudnia illene, hogy a közép európai tagállamok, nem a többség az Unión belül, mert csupán a számokat nézzük jószerivel egyedül Németországnak lakossága több mint a visegrádi négyek, meg Románia együtt, ezeken kívül még a hibbant pap kit számol Közép Európához!!!
A németek, a franciák, a hollandok, a belgák, az olaszok, az osztrákok, a dánok, mennyivel többen vannak, és még nem említettem az angolokat se vagy a balti köztársaságokat se!!!
Körülbelül a jelenlegi Uniós lakkosságnak az 1/5 aki közép Európában él, tehát a súlyunk is ennek megfelelő, hiába akarná a hazugovics fújni a ,,passzátszelet,, ő csupán egy egérfingnyi az európai közösségben!!!
Jozefina
Régen rossz lenne Európának, ha a lökött pap meséjére hallgatna!!! Inkább arról kellene elmélkednie, hogy vajon mi lesz, ha Magyarország kikerül az EU-ból???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.