Trianon nélkül nincs magyar azonosságtudat. Mindaz, amivel a magyar nemzetpolitika ma szembesül, érthetetlen és értelmezhetetlen az első világháborút lezáró békediktátum nélkül – mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke szerdán Esztergomban, a nemzeti összetartozás napja alkalmából az országzászlónál rendezett koszorúzáson.

Úgy fogalmazott: az egész 20. századi magyar irodalom nemzeti alapélménye a darabokra szabdalt történelmi Magyarország magyarságának nemzeti összetartozása; a megmaradás parancsa számkivetettségünkben is erős volt.

A fideszes politikus szerint a határokkal fizikailag szétszakított magyar nemzet kulturális és lelki egységének helyreállításáért végzett szolgálat a kommunista diktatúra megszűnésével mindenki számára adott.

Gulyás Gergely azt mondta: a kommunista diktatúra időszakában az jelentette a legnagyobb veszélyt a nemzeti megmaradásra, hogy megtagadták a közösséget a határon túli magyarokkal. Ma a szülőföld elhagyása és "a nemzeti ügyekkel szembeni internacionalista közöny kísértése hordoz veszélyt magában" – tette hozzá. Az Országgyűlés alelnöke emlékeztetett arra, hogy a parlament több mint négyötödös többséggel fogadta el a nemzeti összetartozásról szóló törvényt, és 97 százalékot meghaladó többséggel tette lehető a kettős állampolgárság megszerzését minden magyarnak.

A nemzeti összetartozás belső parancs, mely önkéntes követést kíván – mondta a politikus. Az ünnepség mintegy 100 résztvevője előtt hangsúlyozta: "Szabad akaratunkból vezérelve tegyünk meg mindent, hogy a határon innen és túl élő magyar polgárok közössége valóban összetartozó nemzet legyen".

A trianoni szerződést a magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki A békeszerződés kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mintegy 3,2 millió ember, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kakaósbögre
az igazság az hogy pont leszarom Trianont.100 éve volt.az aki állandóan a múlton kesereg nem éli meg a jelent és ezáltal elveszíti a jövendőt.ez ennyire egyszerű.nem mellékesen nemhogy a Gulyással de egy fideszessel sem szeretnék nemzetileg azonosulni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
glorianna
Minden június elején - amikor fortissimóra erősödik a trianonozás - felmerül bennem a kérdés: hogyan lehet siratni valaminek az elvesztését, ha az nem volt? Legalábbis az utóbbi 5-600 évben nem... Ugyanis 1918 előtt volt Osztrák-Magyar Monarchia, 1848 előtt volt Habsburg-uralom (miért is trónfosztottak Kossuthék '48-ban?), még előtte 1683-ig török + Habsburg uralom + önálló Erdély - gyakorlatilag Mohács óta először 1920-ban lett - igaz, kicsike - önálló, autonóm Magyarország. A "visszasírt" Nagy-Magyarország ugyanúgy az I. világháborút követő irredentizmus terméke, mint a Székely Himnusz :S
Vagy ha az Osztrák-Magyar Monarchia mint államrend megfelelt, akkor miért a berzenkedés az Európai Unió - beli szorosabb együttműködés ellen?
Vadászkutya legyek, ha értem...
Attila bá
@glorianna: Támogatom a holokauszt tanítását bármely szintű oktatási intézményünkben! Ugyanígy támogatom a svábok meghurcoltatásának, a magyarok szenvedéseinek, az amerikai indiánok kiirtásának oktatásával egyetemben, és a többi népekével együtt, mivel ez így igazságos, méltányos és üdvös!Aki megment egy életet, egész világot ment meg.Ez pedig minden népre igaz kell, hogy legyen, akiket üldöztek, és gyilkoltak, csak azért, mert mások.Ez pedig nem összekeverendő a mai kor igazi nagy kihívásával, az új " népvándorlással", ami a semmiből jött elő, és történetesen pontosan Európát érinti! De vajon ennek mi az oka?! Miért nem mennek a " menekültek" az USA földjére, vagy más földrészre?! Aki tudja a választ, írjon, mert kíváncsi vagyok!!!
Nil
A trianoni békeszerződés egy pasink köszönhetjük aki rossz nővel kezdett ki. A férj meg bosszút állt a nemzeten mert megtehette a nagypolitika segítségével
Nil
Az én magyarságtudatomat nem az ország mérete határozza meg.
A határoknak semmi értelme
glorianna
@Attila bá: Azt hiszem, ha jobban ismernénk a valódi előzményeket, akkor a mai kor kérdéseire is adekvátabb válaszokat találnánk. De "a történelmet mindig a győztesek írják" - és nincs mindig idő, türelem, hozzáértés az igazi történések kibogozására. A szemünk előtt kövült dogmává, hogy "az első világháborút lezáró Párizs környéki békék legnagyobb vesztese Magyarország", hogy a trianoni békeszerződés igazságtalan és bosszúálló volt, és kifejezetten a magyarok ellen irányult. Holott, ha kevesebb nemzeti elfogultsággal nézzük az eseményeket, igazából nem Mo, hanem a Habsburg birodalom, mint Közép-Kelet Európai középhatalom szétverése volt a cél. Ezért szabdalták úgy a határokat - nem csak Mo körül - hogy a '18 előtti államalakulat lehetőleg életképtelen darabokra essen szét. El kell ismerni: sikerült nekik, Európának ez a része azóta sem vergődött középhatalmi szintre, ami most - az ázsiai - afrikai bevándorlás felszítása idején - igencsak hiányzik azoknak az államoknak is, amelyek nem egészen 100 évvel ezelőtt "csinálták" a békét.
Attila bá
glorianna kedves, részigazság , elismerem! De amit elvettek, azt nem a sógorok építették, működtették, használták, és gondozták!Épületek, gyárak, mezőgazdaság, termőföld, ami addig az itt élőket szolgálta, nem csak magyarokat, de szerbeket, horvátokat, szlovákokat, románokat, zsidókat, cigányokat, sok-sok velünk ( akkoriakkal) élőket! Nos ez a mérhetetlen aljasság!Mert a németektől elcsatoltak 13, a bolgároktól 8, tőlünk 72 százaléknyi országrészt, akkor ez mi?! Épeszű magyarázat erre nem lehet, minden országban éltek kisebbségek! A magyar pengőn az akkori nemzetiségek nyelvén olvasható volt a címlet, az első román tannyelvű iskolát Erdélyben magyarok adták, de nem sorolom! Az USA és az akkori szovjet-orosz föderáció, nem írta alá a trianoni békét!
kakaósbögre
az igazság az hogy pont leszarom Trianont.100 éve volt.az aki állandóan a múlton kesereg nem éli meg a jelent és ezáltal elveszíti a jövendőt.ez ennyire egyszerű.nem mellékesen nemhogy a Gulyással de egy fideszessel sem szeretnék nemzetileg azonosulni.
Attila bá
Helyesírás és történelem, egyik sem erősséged!
soljanka
Tetszettek volna a győztes oldalon állni...
Most meg már tök mindegy. Amúgy Trianont átírták a későbbiekben.
(Természetesen mi akkor is a vesztes oldalon álltunk.)
Ha jól tudom 2016 van. Nem kéne ezzel foglalkozni? Na meg azzal, hogy mi lesz?
Ettől még mindenki olyan magyarazonos lehet, amilyen akar.
Bringás
Illyés Gyula: Magyar az, akinek fáj Trianon!
Bárki identitását itt most meg lehet figyelni!
Jozefina
Miért pont Trianonon rugózik főleg a fidesz-kdnp?? Az EU-ba ttörténő belépéssel a határok megszűntek. Mindenki oda megy, ott telepedik le ahol akar. Tehát, ha a Trianonnal elszakított magyarok nem érzik jól magukat a jelenlegi helyükön, bármikor az anyanemzet területére költözhetnek:
Sokkal nagyobb problémának látom a Benes-dekrétumok ügyét, mely a mai napig érvényes, sőt "A szlovák parlament 2007. szeptember 20-án határozatban szögezte le, hogy a dekrétumokból "eredő jogi- és tulajdonviszonyok megkérdőjelezhetetlenek, érinthetetlenek és megváltoztathatatlanok".
"1945. augusztus 2-án jelent meg Csehszlovákiában az Edvard Benes államfő által kibocsátott 33. számú alkotmányrendelet "a német és magyar nemzetiségű személyek állampolgárságának rendezéséről". Ez a dekrétum tetőzte be e két, kollektíven háborús bűnösnek nyilvánított nemzetiség jogfosztását, mert vagyonuk után állampolgárságuktól is megfosztotta őket.
A második világháború végén újjáalakult Csehszlovákia vezetői az ország széteséséért a német és magyar nemzetiséget tették felelőssé. Az 1945. április 5-én kihirdetett kassai kormányprogram deklarálta a németek és magyarok kollektív bűnösségét, a program kihirdetését számos magyarellenes megnyilvánulás, munkából való elbocsátások, utcai atrocitások, internálások követték. Májustól aztán egymást érték a két kisebbség teljes jogfosztásáról intézkedő köztársasági elnöki rendeletek, az úgynevezett Benes-dekrétumok.
A dekrétumok rendelkeztek többek között a németek, a magyarok, valamint az állam egyéb ellenségei vagyonának kártalanítás nélküli elkobzásáról, mezőgazdasági ingatlanjaik cseh és szlovák földművesekkel való betelepítéséről. A tetőpontot az 1945. augusztus 2-án kelt 33. rendelet jelentette, amely augusztus 10-i hatállyal megfosztotta a magyarokat és a németeket állampolgárságuktól, büntetlenséget csak a lojális, 1938 előtt is csehszlovák állampolgárok kaptak. A hontalanná vált németeket és magyarokat ezután közmunkára kötelezték, lehetségessé vált...
namihami
@Bringás: Akkor ezek szerint Illyés és az Isten egy platformon állnak, hiszen mindkettő tévedhetetlen?
Legalább is a hit és az illyési kinyilatkoztatás szerint.
Miért az a döntő elv, hogy fáj-e egy száz évvel ezelőtti, ráadásul a saját hibánkból rosszoldalon, vesztes háború által okozott döntés miatt bekövetkezett helyzet.
Ideje lenne már túllépni 1920-on és végre a 21. századba keveredni, nem?
Bringás
@namihami: Az ország szétszakítása mindig tragédia! Viszont felmerülhet az is, hogy miért kell a holokauszton rugózni állandóan, hiszen olyan kártérítéseket fizetnek ki az adómból, amely események megtörténtekor nem is éltem?
eugen4402
Szeretem az ilyen végtelenül leegyszerűsített kinyilatkoztatásokat...
Olyan, mintha azt mondanám, hogy a Anjou-ház, vagy a Habsburgok nélkül nem is létezett volna Magyarország. Pedig hát...
silber13
@Bringás: Miért kell szövegelni Trianon miatt, ha nem is éltél? Kik is kezdték a cirkuszt egy felkészületlen katonasággal,? Amit megismételtek a II. háborúban is!Kétségtelen, kibabráltak velünk a győztesek, és a közben hozzájuk csatlakozó hiéna szomszédok. Ezek megsütöttéka pecsenyéjüket a mi kárunkon tollasodtak meg. Ésmost sem jobb a helyzet, csak azt lesik, mikor csinála kurmányunk valami nagy baromságot, smire minden esély megvan!
Bringás
@silber13: Ne felejtsük el az angolok és a franciák felelősségét sem!
silber13
@Bringás: Ebben az esetben a holokauszt felemlegetése marhaság, mert nem arról lenne szó! H Felesleges dolog egy kalap alá venni a két dolgot.mert hol volt még akkor a holokauszt...
Bringás
@silber13: 100 év- 70 év! Épp az a párhuzam, hogy régen volt, nem a mi életünkben! Ha az egyiket ne emlegessük, akkor a másikat se!
silber13
@Bringás: Csakhogy az egyiket mi kezdtük, annak a lökött Ferenc Ferdinándnak a szvelarajevói látogatásával.A másikban is eléggé sárosak voltunk.
Bringás
@silber13: Semmiben nem vagyunk sárosak! Kikérem magamnak, hogy bár milyen felelősség is terhelne!
Toby
Vissza Etel-közt! Bugyi nélkül!
Szumátra-Jáva-Celebesz, magyar volt és magyar lesz!
silber13
@Bringás: Tévedés!A magyarok bizony sárosak az első világégés kirobbantásában! Természetesen te és a hozzád hasonlóak , a lökött jobboldaliak nem azok, hogy is lennének azok!Apponyi "trianoni védőbeszéde " rengeteget ártott, Trianont úgy emlegetik, mint a jobboldal csődjét!
hvg.hu/tudomany/20100118_beszed_apponyi_1920_memento_trianon_beke
Csodálkozó
"Gulyás: Trianon nélkül nincs magyar azonosságtudat"

Trianon: Gulyás nélkül nincs magyar azonosságtudat.
namihami
@Bringás: Olvasd el a hozzászólásod utáni kommenteket. Nincs és nem kell mit hozzátenni.
Csodálkozó
@Bringás: Neked szerencséd van, mert a te bajod (ott a tetőtérben) nem jár fájdalommal.
Bringás
@Csodálkozó: Nagyfiúnak érzed magad attól, hogy odahánysz egy sértést, mert a problémát felfogni is képtelen vagy?
Csodálkozó
@Bringás: Csodálnám az itt tanúsított buzgalmadat, ha nem tudnám, hogy fityisz-diverzánsként teszed hülyévé magad nap mint nap.
Bringás
@Csodálkozó: Te ugyan ezt teszed magaddal, mégsem zavar!
Csodálkozó
@namihami: Nem fogja. Legfeljebb átfutja. A fidióta trollokat nem az olvasásért, hanem az írásért fizetik, 150 Ft-ot kapnak böffentésenként.
namihami
@Csodálkozó: Nem egy agyonfizetett munka. Ezért a szintért többet is kaphatna.
Bár lehet, hogy nem marad, mert a föntiek már lehalászták a pénzóceánt. Ennyivel kell beérni. De vajon ennyiért megéri neki, hogy hülyét csinál magából, vagy csak megfizetik?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.