Jogerősen öt év fegyházbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék azt a férfit, aki többek között bírónak és ismert televíziós személyiségnek kiadva magát több mint 13 millió forintot csalt ki egy idős férfitől.

Beznicza Árpád közölte: a vádlott 2007-től egy idős férfi korát, mentális, pszichés állapotát és hiszékenységét kihasználva egészen 2013-ig, különböző okokra hivatkozva összesen több mint 13 millió forintot csalt ki.

Először arra kérte az idős embert, hogy adjon neki kölcsön, mert állítása szerint jelentős vagyonnal rendelkezik, de átmeneti pénzzavarba került. Ekkor több részletben 105 ezer forintot kapott, de további indokokat is hozott újabb "kölcsönökre". A férfi elhitette az idős emberrel, hogy a pénzt majd örökségéből, biztosítási összegből, vagy birtokai eladásából fizeti vissza, de soha nem törlesztette a tartozását.

Hogy történetei még hihetőbbek legyenek, a vádlott több alkalommal bíróként, egy zalaegerszegi bankfiók vezetőjeként vagy egy ismert televíziós személyiségként bemutatkozva telefonált. Ilyenkor arra kérte a férfit, hogy adjon pénzt a vádlottnak az ügyei intézéséhez.

A vádlott a bűncselekményt csak részben ismerte el, vallomása szerint csak 2-3 milliót kapott összesen, és azt tagadta, hogy befolyásos emberekre hivatkozott volna.

Az első fokon eljáró Lenti Járásbíróság folytatólagosan, társtettesként elkövetett csalás bűntettében, mint többszörös visszaesőt három év fegyházbüntetésre ítélte a vádlottat és több mint 13 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt.

Az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így került az ügy másodfokon a Zalaegerszegi Törvényszékre, amely kedden súlyosbította a korábbi ítéletet. A vádlott cselekményét üzletszerűen elkövetett csalásnak minősítette, a fegyházbüntetést pedig öt évre emelte, illetve kötelezte a vádlottat, hogy fizessen meg több mint 13 millió forintot az időközben elhunyt sértett jogutódjának.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.