Brüsszelt meg kell állítani, véget kell vetni az erőszakos, az európaiak akaratával ellentétes bevándorlási politikának – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A tárcavezető szerint az Európai Unió egyik legnagyobb problémája az, hogy az európai politikai elit olyan politikát folytat, amely teljes mértékben figyelmen kívül hagyja az európaiak véleményét és sokszor szembemegy az akaratukkal. Minden olyan politikai szerveződés, ország, ahol a politika az emberek akarata ellenére formálódik, "előbb-utóbb a végletekig meggyengül", és ez látható most az EU-nál is – vélekedett.

Szijjártó: Brüsszelt meg kell állítani

Úgy látja, az EU elhibázott politikája a bevándorlást illetően már az unió egységét is veszélyezteti, hiszen a brit népszavazás eredményét a brüsszeli bevándorlási politika egyértelműen befolyásolta nemkívánatos irányba. Ez is mutatja, hogy "Brüsszelt meg kell állítani", véget kell vetni az "erőszakos, az európai emberek akaratával ellentétes" bevándorlási politikának – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter szerint a legjobb módszer a kontinens erejének visszaszerzésére az, ha az emberek akaratával egyező politikát folytatnak. Magyarországon is azért lesz népszavazás a kötelező betelepítési kvótákról, mert ez olyan fontos ügy, amelyről az embereknek kell véleményt mondaniuk – mutatott rá. Hozzátette: az európaiak jogosan formálnak igényt arra, hogy egy Európa – és azon belül Magyarország – jövőjét alapvetően befolyásoló kérdésben maguk dönthessenek, ráadásul a lehető legdemokratikusabb módon.

Mint mondta, a brit népszavazás eredménye "egyértelműen sokkolta a kontinenst", de ezt a hatást arra kellene felhasználni, hogy Európa, az európai intézmények felébredjenek és végre világosan lássák, hogy az az európai politika, amelyet eddig folytattak – leginkább a bevándorlással kapcsolatban – nem tartható fenn. Az EU intézményei azonban ezt a sokkhatást nem a kedvező változás érdekében akarják kihasználni, hanem olyan politikát akarnak még inkább megerősíteni, amely az unió gyengítéséhez fog vezetni – magyarázta.

A külügyminiszter Soros György amerikai üzletembernek a bevándorlási helyzetre tett javaslatait illetően kijelentette: "egészen elképesztő", hogy egy milliárdos azt ajánlja, hogy az európaiaktól, pláne a közép-európaiaktól az EU intézményei vegyenek el pénzt, hogy abból az unióba érkező illegális bevándorlókat finanszírozzanak. Soros György javaslata több milliárd eurót venne ki Magyarország és a magyarok zsebéből, ugyanis azt javasolja, hogy a nekünk járó támogatásokat az EU nyirbálja meg – közölte. Úgy fogalmazott, "köszönjük szépen, mi ebből nem kérünk".

Éppen az ilyen javaslatok és az EU bevándorlási politikája miatt soha nem volt még annyira aktuális a magyar népszavazás, mint most – vélte. Kiemelte: világossá kell tenni, hogy az ilyen javaslatokból és politikából "mi nem kérünk".

Szijjártó Péter szerint a bevándorlási válság megmutatta, hogy "itt, Közép-Európában a virtus még megvan", ha kell, szolidárisak tudunk lenni egymással és "le tudunk győzni esztelen politikákat". "A józan ész ezekben az országokban felülemelkedik", és a közép-európaiak nem fognak elfogadni egy olyan javaslatot, amely a nekünk járó pénzt azért venné el, hogy illegális bevándorlókat finanszírozzunk belőle – mondta.

A tárcavezető úgy látja, eleve hibás gondolat, hogy az uniónak bármilyen kedvező hatással járna a bevándorlás.

A szabadkereskedelmi megállapodásokkal kapcsolatban kifejtette: a magyar gazdaság nyitott, a nemzetgazdaság teljesítményét a külgazdaság nagy mértékben befolyásolja, ezért a magyar gazdaságnak általában véve érdeke a minél szabadabb kereskedelem lehetősége. De védenünk kell a piacunkat, a gazdaságunkat, és "ész nélkül szabadkereskedelmet nem érdemes csinálni", megfontoltan, józan ésszel kell ebben a kérdésben is előrelépni – vélekedett. Hozzáfűzte: Magyarország elvi szinten támogatja az EU szabadkereskedelmi tárgyalásait, de mindig csak úgy, hogy az európai és magyar gazdasági érdekeket a lehető legjobban figyelembe kell venni.

Szijjártó Péter elmondta: a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi egyezményt a brüsszeli elképzeléssel ellentétben a nemzeti parlamenteknek is ratifikálniuk kell.

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lópicigáspár
Ezt a képmutatást! A pénz, amit Brüsszel a magyar feneketlen kútba önt, az jó, de ha kérnek is érte valami, az már skandalum! Inkább ezt a tolvaj eszement bagázst kellene megállítani!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
@varirmag: milyen alapon? hmmm...ha leírnám, hogy milyen alapon, akkor olyan szavak lennének a mondatban, ami kiverné a biztosítékot..
jószívű ember, tehát néhányan(pár tucat) nagyon nagyon gazdagok lennének...még a mostani állapotuktól is jóval..így is megéri...(na nem az adófizetőknek)
Mirabilis
"Brüsszelt meg kell állítani, véget kell vetni az erőszakos, az európaiak akaratával ellentétes bevándorlási politikának – mondta Szijjártó Péter "
Viszont: Szanyi Tibor:Alkotmányjogi panasszal fordultaz Alkotmánybírósághoz a kvótareferendummal kapcsolatos május 3-ai kúriai döntés miatt:a kormány által kezdeményezett népszavazás súlyosan sérti az Európai Unió szuverenitását, mert a 2007-ben aláírt lisszaboni szerződés közös politikává teszi a menekültügyi kérdéseket.
"Szanyi Tibor úgy látja, hogy Lázár János miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő meg akarnak ágyazni "a Huxitnak", a magyar kilépésnek, illetve egy arról szóló népszavazásnak. Ez politikai bűncselekmény Magyarország népével szemben - mondta."
tán igaza van.
solidedge
Értem Szíjjártó aggodalmát. Ha nem állítjuk meg Brüsszelt hamarosan jogállammá válhatunk, ami a Fidesz végét jelentené.
mariaberta
Vigyázz Szíjgyártó, még a végén teljesítik a kérésedet, és elzárják előletek a gubát. Igaz Ti már megszedtétek magatokat, azért ilyen nagy a szátok.
kukac50
Meg kell állítani a Fideszt a Brüsszel gyalázásról és a gyűlölet keltő politikájától!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.