Ikrekkel bővült a Nyíregyházi Állatparkban a császárbajszú tamarinok (Saguinus imperator) állománya.

A 140 napnyi vemhesség után született majmok idejük nagy részét az ivarérett állatok hátán kapaszkodva töltik, de olykor már önállóan is ismerkednek a kifutóikkal – közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Bajszos makik születtek Nyíregyházán

A 30-40 dekagramm súlyú, 25 centiméter hosszú majmok legfeltűnőbb sajátossága a mindkét ivaron jól látható nagy, fehér, lefelé hajló bajusz, mely már a kölyköknél is elkezdett növekedni. Erre utaló fajnevük azonban tévedésen alapul: 1907-es felfedezésükkor még csak elejtett példányokat ismertek, a hosszú, lelógó bajuszt a preparátorok felfelé kunkorították, mivel azt feltételezték, hogy a bajuszvég felfelé áll, csakúgy mint II. Vilmos császáré. A tévedésre csak néhány év múlva jöttek rá, amikor élő példányokat is láttak, de az állatokon ragadt a császárbajszú tamarin név.

Az aktív életet élő család szinte egész nap mozgásban van, idejük nagy részét táplálékkereséssel és társaikkal játszva töltik. A természetben Peru, Brazília és Bolívia erdőségeiben gyümölcsökkel, fák nedvével és nektárral táplálkoznak, fehérjeigényüket pedig rovarokból fedezik.

A csapaton belül a domináns nőstény egy szaganyag segítségével a többi nőstény ivari ciklusát meggátolja, így a hímmel csak ő tud párosodni. Ennek ellenére a család minden tagja gondoskodik az ikrekről, azaz részt vesznek a hordozásukban és nevelésükben is.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Gratulálok a családi létszám dővüléséhez! Bizonyára ád hasonlít!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
silber13
Gratulálok a családi létszám dővüléséhez! Bizonyára ád hasonlít!
Toby
Kövér-Köteles első áldozós képe!
eszegfu
@Bringás: "A miniszterelnök ur csak jót tud tenni!" (idéztelek)... nyilván ezeket a kis majmokat is ő csinálta!
karma1
@eszegfu: orbannak bajsza lenne?...:o)) Viszont nehanyan erdekesen reagalnak ezeknek a pici gyonyorusegeknek a szuletesere: valoszinu, sosem lattak Gyurcsanyrol fotot...:o))))

Nekem is kover koteles jutott az eszembe, de ha valaszthatok, egymillioszor inkabb ezek a gyonyoru kis allatok, mint az az egy nagy...:o))))
eszegfu
@karma1: Nem, O.V-nak MÉG nincs bajusza... ettől majd még lehet!:) Én is pont arra gondoltam, hogy lehet egy ujszülött pici állat kapcsán máris egy pártra asszociálni?! Persze megint "halálra" meg lesz sértve, pedig most is ő kezdte! Jó lenne látni ezeket a 25 cm-es, ráadásul iker állatbébiket! Nagyon aranyosak lehetnek, hiszen még a szüleik is olyan helyesek!
karma1
@eszegfu: En lattam itt oket eloben, nagyon aranyos kis allatok, tulsagosan kivancsiak, ugyhogy vedeni kell oket az emberektol, mert a latogatokhoz felelem nelkul mennek oda, csemegeket remelve... Piszok mozgekonyak, es nekem mindig az az erzesem, hogy valami kis pluss allatka ugral a lianokon... Hihetetlenul fenyes aa szoruk, nagyon edesek...(De melyik allat nem aranyos, amikor ilyen picike?)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.