Soha nem látott mértékben javulhat Magyarország energiabiztonsága, ha Horvátország és Románia felől is tud földgázt vásárolni – jelentette ki a magyar külügyminiszter csütörtökön Budapesten, az Európai Bizottság energiaügyi biztosával folytatott megbeszélés után.

Szijjártó Péter elmondta: a közép- és délkelet-európai országok energiaügyi miniszterei pénteki budapesti tanácskozásukon egyetértési nyilatkozatot fognak aláírni arról, hogy nem egy nagy, új vezeték megépítésével, hanem a meglévő vezetékek fejlesztésével, és a nemzeti vezetékrendszerek összekötésével valósítják meg az észak-déli irányú földgázfolyosót, Bulgária-Románia-Magyarország útvonalon.

Szijjártó: Óriásit javulhat Magyarország energiabiztonsága

A fejlesztések részeként a román-magyar interkonnektorral – a magyarországi és romániai vezetékrendszerek összekapcsolásával – Magyarország hozzáférhet a déli gázfolyosóhoz, vagyis a Dél-Európába szállított azeri – és később esetleg közép-ázsiai – földgázhoz.

Ez az észak-déli infrastruktúra kulcsfontosságú Magyarország számára, és a hiánya súlyos energiabiztonsági és nemzetbiztonsági kockázatot jelent a közép-európai országok számára – szögezte le a külügyminiszter.

Hozzátette, a magyar kormány várakozása szerint a hét végén esedékes horvátországi parlamenti választások után megtörténhet a magyar-horvát földgázvezeték kétirányúsítása.

Az, hogy Magyarország Horvátországból és Románia felől is hozzájuthat földgázhoz, soha nem látott előrelépés lenne az ország energiabiztonsága szempontjából – jelentette ki.

Szijjártó Péter elmondta, pénteken nyilatkozatot írnak alá a romániai belső gázvezetékrendszer fejlesztéséről és a bolgár-román interkonnektorról, ezek elengedhetetlenek az észak-déli-irányú gázfolyosó kiépítéséhez.

Miguel Arias Canete, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa sürgette a horvátországi Krk-szigeti cseppfolyósgáz (LNG)-terminál megépítését, és dicsérte Magyarország közreműködését a közép-európai regionális földgáz-összeköttetés kiépítésében és általában az energiaügyi együttműködésben.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nevemnick
Tudta?
A qrva sok pénzért visszavásárolt föld alatti gáztározók pedig továbbra is (végleg) eliszaposodnak. Az élelmiszer tartalékunk is erre a sorsra jutott. Hejába, még van hely a mutyi zsebekben.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nevemnick
Tudta?
A qrva sok pénzért visszavásárolt föld alatti gáztározók pedig továbbra is (végleg) eliszaposodnak. Az élelmiszer tartalékunk is erre a sorsra jutott. Hejába, még van hely a mutyi zsebekben.
Béla333
Majd javulhat, majd változhat, majd minden szép és jó lesz, majd, majd, majd...
Azt szokták mondani, olyan szegény még nem lehetünk, hogy még ígérni se tudjunk...
Grumpycat
Engem az is érdekel, a vazelint közpénzből veszi e.
Grumpycat
@nevemnick: ...és hogy magyarországon öt éve gyakorlatilag nincs párnagáz...
nevemnick
@Grumpycat: ez a lényeg, ami szerepel a statisztikában - az már valójában nincs.Ezért harcolnak orrba-szájba, a magyar nép sárba döngölésével a hatalomért, hogy nehogy kiderüljön. De egyszer akaratlanul lerúgják magukról a takarót...
human
@papa.49: OK, de a hívőknek minden hír új.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.