A Veszprém mellett fekvő falu, Hajmáskér templomában mutattak be hálaadó istentiszteletet azokért, akik a magyar határokat védik – írja a veol.hu.

A helyi református templom lelkészének – a veol.hu cikke szerint – régi vágya volt, hogy egy ünnepi alkalmon katonazenészek játszanak a településen. Bikádi László Károly ezért hálaadó istentiszteletet hirdetett a határt védő egyenruhások tiszteletére, az eseményre pedig katonai és rendőri vezetőket, valamint a környék polgármestereit is meghívta.

Az istentiszteleten a lelkész Lukács evangéliumából idézett. A samaritánus példázata alapján vezette le a következő eszmefuttatást. A Bibliában az áll, hogy szeresd az Urat és felebarátodat,mint magadat. De, bár Istennek mindenki a gyermeke, nem mindenki a felebarátunk. Felebarátunk az, aki szolgálatot vállal értünk, segítséget nyújt és megvéd a rablóktól. Bikádi lelkész azt mondta, tudnunk kell, hogy olyanok érkeznek közénk, akik nem tekintenek bennünket felebarátnak, nem hozni, nem adni akarnak, hanem elvenni.

A lelkész szerint az erőszakot semmi sem menti fel, az inkább áldozathozatal azért, hogy gyerekeinknek legyen jövője.

Nem lehet mindenki a felebarátunk, van, hogy nem testvérként, hanem ellenfélként, ellenségként élünk egymás mellett. Össze kell fogni az országnak, a nemzetnek és megköszönni a katonánk, rendőrök áldozatát, hogy értünk, a biztonságunkért szolgálnak.

145 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bencemacska
@Apatszerek: Csak annyi a bajom ezzel a pappal, hogy meghamisította a bibliát, amelyre ő felesküdött!
"A Lukács evangéliuma 10. fejezetében található irgalmas samaritánus példázatának az volt az előzménye, hogy egy írástudó feltette Jézusnak a kérdést: „De kicsoda az én felebarátom?” – A zsidók ugyanis abban az időben az ellenséget, az ismeretlent nem tartották annak.
Jézus ezzel a félig példázatos, félig megtörtént esettel válaszolt a kérdésre. Akkoriban a Jeruzsálemből Jerikó felé vezető úton – melyen az északi országrész emberei Samáriát kikerülve igyekeztek rokonaikhoz és vissza – gyakran tanyáztak rablók, a védtelen utasokat kifosztották és agyba-főbe is verték. Ez történt a példázat főszereplőjével is, aki ilyen rablótámadás után feküdt ott az árokszélen. Arra ment egy lévita, majd egy pap, mindegyik észrevette, de dolgára sietve odébbállt. Egy samaritánusnak is arrafelé vezetett az útja, ő azonban más figyelemmel vette észre őt. Önmagát látta a sebesült helyében, s azt tette vele, amit hasonló esetben a maga személye iránt ő is elvárt volna. Kimosta sebeit, állatára helyezte, elvitte egy közeli vendégfogadóba, együtt töltötte vele az éjszaka óráit, vigasztalva őt, majd másnap pénzt is adott a fogadósnak, hogy viselje gondját a szerencsétlenül járt embernek, s ha többet költene rá, legközelebb megadja neki. Teljes mértékben gondoskodott a számára ismeretlen emberről ez a zsidók által lenézett samaritánus. Vajon ki volt hát a felebarátja annak az embernek? A lévita? A pap? Vagy ez az ellenségnek tartott idegen?
A példázat mondanivalója világos: mindenki a felebarátunk, aki szükséget szenved. Segíts tehát a másik emberen, bárki legyen is, ha valódi szükségletet láthatsz el.
Az irgalmas samaritánus hitből fakadó cselekedete tökéletes volt. Nincs mit hozzátennünk. Amit csak tehetett, mindent megtett a számára ismeretlennel."

Ha hajlandó vagy végig olvasni beszkennelem neked, és elküldöm egy megadott címre. Nem feltételezem, hogy rendelkezel egy valódi Károli...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
Aki a keresztények kiirtását tartja vallásának az nekem nem a felebarátom. Pedig én nem gyakorlom a vallást.
JAJMÁR
@huKKK: 19:07 Hukk! :-o Nő vagyok :)
A pedofília bűncselekmény. Valakivel összekeversz - bocs, nem te vagy a spu00? senki más nem magázódik itt! Én se fogok - én nem kötöm a papokhoz a pedofíliát. Előfordul sajnos minden foglalkozásban. A papok többsége rendes ember. (Ez a tapasztalatom.) Sajnos elég nehéz manapság a hivatásuk, a templomokban a padsorok többsége üresen marad. Nekem volt, van és lesz is hitem, és ennek semmi köze a kormányokhoz meg az éppen aktuális ideológiákhoz.
Sajnálatos, hogy a vallás manapság nem más, mint egy eszköz a kormányok és hatalmasok - meg terroristák - kezében, hogy még így is befolyásolják a saját hatalmuk érdekében az "alattvalók" gondolkodását.
JAJMÁR
Migráció a történelemben mindig is volt. Népvándorlás is volt már, pl. így találtunk hazát mi, magyarok.
Kereszténységről és istenhitről, vallásról nem szeretnék mélyebben itt veled vitatkozni. Azt sem fogom most levezetni, hogy csak az elmúlt 50 évben mennyit változott a keresztény vallás gyakorlata, mennyit lazult.
Nyilván Mo.-on a múlt, a kádári diktatúra is segítette, de tény, hogy nagyon sok a talajt és hitét vesztett ember.
Könnyű őket befolyásolni, főleg, ha egy lelkész igazolja a szószékről a beléjük ültetett félelem jogosságát.
Nyomják az üres szöveget, hogy ő keresztény, de nem gyakorolja... meg a pápa a sátán követe, megy egyéb bődületes ostobaságok és butaságok...
Ebből aztán jönnek a torz következtetések. belőlük bármi lehet! (Még öngyilkos merénylő is)

Szerintem az ember nem élhet hit nélkül, se család nélkül, ahogy haza nélkül se. Ezek a gyökerek. Aki megkapja a szüleitől az erős gyökereket, abba kitörölhetetlenül beépül egy olyan értékrend, amit se hazug kormányok, se populista szólamok nem szaggatnak fel.
huKKK
@JAJMÁR: Amit tegnap, 19:13-kor válaszoltam, eligazítja abban, kivel kevertem össze, és ki helyett válaszoltam Önnek a pedofiliával kapcsolatban.
Nem vagyok azonos más magázódóval. Nemcsak 1etlen1 értelmes magázódó ember létezik.
Ha figyelmesebben körülnéz maga is fogja látni.
Kérem, ha lehet, ne tegezzen, köszönöm.
JAJMÁR
@huKKK: Lehet, hogy kiábrándítóan hat, de a magas intelligencia nem a magázódás függvénye!
Jobb ha ismered: ("Netikett:
1.szabály Szeresd felebarátodat ... és nyugodtan tegeződj!" - de nekem mindegy, a "maga hülye.." szófordulat is megfelel, ha így jobban esik neked :)
Persze +értem - én sem vagyok azonos mással, csak magammal, de mi legalább tegeződünk, nem úgy mint önök :-D
huKKK
@JAJMÁR: Kapisgálja maga a frankót.
Nem a magas intelligencia miatt magázódom.
Elegem van a nyakló nélküli bratyizós netikettes tiszteletlenkedéssel.
Sodródjon a tömeggel az, akinek tetszik. Én ilyen módon szeretném kifejezni egyrészt a tiszteletemet, másrészt meg igyekszem úgy fogalmazni, hogy nekem is tetszen ha a saját stílusomban reagálnak rám.
Nem vagyok egyetlen netszektának vagy nettradíciónak sem rabja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.