A Terrorelhárítási Központ (TEK) összesen nyolc, a párizsi és brüsszeli merénylőkhöz köthető hívószámot azonosított be, amelyek közül hatot aktiváltak annak a hajléktalan férfinak a nevére, akinek nagyszámú mobiltelefon-előfizetése volt – közölte a bűnüldöző szervezet szombaton, az MTI-vel.

A TEK közleményében hangsúlyozta, hogy a francia és a belga hatóságok nem figyeltek fel magyar telefonszámokról bonyolított gyanús hívásokra, a jogsegélykérelmükben pedig nem hívták fel a magyar hatóságok figyelmét az egy személyhez köthető nagyszámú telefon előfizetésre.

Kiemelték, hogy a szóban forgó merényletek szervezésében részt vevő Salah Abdeslam Magyarországon használt belga telefonszámait, valamint a vele kapcsolatba kerülő terroristák által használt magyar telefonszámokat a TEK állapította meg.

A TEK szerint a magyar telefonszámok jelentős többsége egy természetes magyar személyhez, egy hajléktalan férfihez tartozott, ugyanakkor a terroristák a SIM-kártyákat más-más helyről szerezték be, és nem egy "arab érdekeltségű GSM-boltban" vásárolták, ahogy azt a Népszabadság írta honlapján néhány napja.

Az elmúlt években többségében ismeretlen személyek vásároltak különösen nagy számú mobiltelefon-előfizetést a hajléktalan férfi adatainak felhasználásával, ugyanakkor a TEK ezt nem vehette észre, mivel a hatályos magyar jogszabályok alapján nem rendelkezik online hozzáféréssel a távközlési szolgáltatók adatbázisához – fejtették ki, hozzátéve, hogy kizárólag konkrét esetekben van módjuk adatok lekérdezésére egy adott telefonszámmal kapcsolatban. A TEK megjegyzi továbbá, hogy észlelésüket követően javaslatokat tettek a jelenlegi szabályozás megváltoztatására.

A TEK szeptember 30-án sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy adatai szerint 14 terrorista utazott át Magyarországon 2015 nyarán-őszén, akiknek közük volt a 2015. november 13-án Párizsban, illetve a 2016. március 22-én Brüsszelben elkövetett terrorcselekményekhez.

Majoros Csaba, a TEK Felderítési Igazgatóságának alezredese elmondta: a terroristák néhány napot töltöttek az országban, a TEK adatai szerint ugyanakkor az Iszlám Állam terrorszervezetnek Magyarországra telepített kiterjedt hálózata nem volt.

Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese közölte: a Rakkában kiképzett terroristák jellemzően 2-3 fős csoportokban érkeztek, s jól látható, hogy a déli kerítés felépítésével és a migránshullám elterelésével a terroristák mozgása is a horvát-szlovén útvonalra terelődött át.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Nos pontosan az ilyen ügyek miatt lenne szükség egy CIA jellegű, a nemzetállamok titkosszolgálatai felett álló Uniós titkosszolgálatra és FBI jellegű nyomozóhatóságra.
Orbánék ezt azért akasztják, ahol tudják, mert akkor kiderülnének olyan disznóságok, amiket jelenleg Polt hárít.
Ez van a Fidesz Uniós politizálása mögött!
Szerintem!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
quadrocopter
Nahát, hogy ezek a "szupercsávók" micsoda észkombájnok - utólag! Még végén kiderül, hogy a CIA és az FBI a TEK-hez jár továbbképzésre! Berosálok a gyönyörtől!
F_Viktor
Ugye nem kell elhinnem, hogy a francia es belga rendorseg/titkosszolgalat nem jott ra a nagy titokra, jogy a +36 orszaghivoszam Magyarorszagot rejti?

A TEK sajtotajekoztatoja csak egy onfenyezo valasz a tegnapi DK-s vadakra.
quadrocopter
@F_Viktor: Ja, a TEKetlenek keresték a nyertes lottószámk között a +36-ot!
nevemnick
Duma a kétszázezer simkártya.
Délelőtt bementem a ,,T" céghez és kértem tíz simet. Megkérdezték, hogy céges lesz? Mondtam, hogy nem.
Beintettek, pedig tartozásom - tiltásom nincs.
egyvandor
@nevemnick: Megdönthetetlen bizonyíték :DDDD
nezelodo
@quadrocopter: tegnap 12:00. A TEK is úgy van mint ahogy egyik családtagom emlegeti sűrűn: "Ha én azt előre tudtam volna, amit a feleségem utólag..."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.