Csak biztonsági őrök kíséretében mehetett keresztül két fiatal cigány lány a budapesti Gozsdu udvaron, egyértelműen a származásuk miatt. A több szórakozóhelyet magába foglaló épület sétálóutcáján ügyelő biztonságiakat utasították, hogy romákat csak kísérettel engedjenek be – írja a Blikk.

Az incidensről két beszámoló is született vasárnap a Facebookon. Az egyiket egy külföldön élő, de most hazalátogató roma lány írta, aki éppen azért költözött el, mert hiába tanult és dolgozott szorgalmasan, kisgyermekkora óta  bántalmazásnak volt kitéve származása miatt.

Az Index korábban elérte a történet egyik szereplőjét, aki elmesélte: mindössze át akartak haladni a Gozsdu udvaron, de biztonsági őrök állították meg őket és azt mondták, csak az ő kíséretükben haladhatnak át. Egyikük kabátján szerepelt a Gozsdu felirat.

Az őrök megerősítették, hogy a lányok származásuk miatt kapnak kíséretet, mire ők a felettesükkel szerettek volna beszélni. Mint kiderült, a férfi maga is roma származású, és közölte, hogy sajnálja a dolgot, de utasításba kapta, hogy így járjon el a romákkal.

A Gozsdu Facebook oldala jelezte, elhatárolódnak bármilyen megkülönböztetéstől, diszkriminációtól, nagyon sajnálják az ügyet és azonnali vizsgálatot indítanak, hogy kiderüljön, mi történt pontosan.

Magát a Gozsdu udvart – ahol egyébkén az utóbbi időben megszaporodtak a külföldi turistákra pályázó zsebesek, dílerek és prostituáltak, – külsős cég védi, az eset helyszínéhez legközelebb eső klub pedig cáfolta, hogy az ő biztonsági őreikről lenne szó.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
a rohingyákat Bangladesben sem szeretik vmiért...

Itt meg a két makulátlan előéletű romnyi, ha felmutatta volna a bárcáját, akkor biztosan beengedik...

Különös, h a cigány haverom soha nem panaszkodik. 30 éves, sportos megjelenésű, jól, de nem kirívóan öltözött, nem ékszerpárti, magára igen sokat adó, dolgos ember. Családja is ilyen. Párja szintén cigány. Két gyerek apja, lakása, kocsija patika tisztaságú. 7.éves nagyobbik fiának laptopja, okos telója is van. Kölyök keni-vágja a kezelésüket. Egy gondja azért mégis van az élettel: neki mindig minden ígéretét be kell tartani, mert nem állhatja a magyarázkodást.
Különös, h soha nem említi, h lecigányozták volna vhol is. Pedig Ausztria, Németország is tartós munkahelye volt eddig. Most itthon dolgozik, már összejött annyi pénze, h az eddig bérelt lakását meg tudja venni. Már az átalakítására, felújítására gyűjt, de ez nem akadálya annak, h el-elmenjnek egy-egy kirándulásra családostól. Úticél Ausztria, Erdély, de Szlovákiába is átugranak néha hétvégén Bp. mellől.

Ha véletlenül szóba kerül, származását soha nem tagadja. Szokta mondani: roma vagyok, és? Beszélek társagási szinten németül, valamennyit angolul, dolgozom, keresem a munkát, tessék utánam csinálni. A nagyobbik gyereknek már ott a szükséges, kornak megfelelő angol nyelvkönyv, a némettel ismerkedik... apja néha diliből csak németül kommunikál vele..

Én is úgy gondolom, tessék utána csinálni!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Avokado
@Equus: Sajnos- barátaim véleménye ellenére-erőszakosságára, adtam kölcsön egy millíót,egy roma üzletember vállalkozásába.Dokumentálva,aláírással,folyamatossan a vissza fizetést,nem meghatározva a végét.Elsem tudtam képzelni,hogy nem adja vissza,sehogy! Ügyvédi felszóllítást át sem vette!Ugye,ez a menő roma,aki már rengeteget dolgozott és mindene megvan s agyerekeit kitanítatta,házat,autót vett nekik,s az állások is megfizetődnek.
A vége a csattanó:,lányom kiszolgáltatottságában,gyerekeivel őt választotta és most már élettársak,Ám ujra erőszakoskodva akart pénzt kicsikarni tőlem,újra,...mikor megse adta ,amit igért! Persze már nem is volt miből adni,nem adtam.Erre beszüntette a kapcsolatot velem,úgy,hogy a lányomat,unokáimat is eltiltatta tőlem! Gyönyörű! Ez a helyzet!
Borsodi
@Györe-Juhasz Eva: Valóban még a Kádár rendszer alatt sokuk becsületesen dolgozott,a munkájukból éltek.Most a legtöbbjük csapatoka verődve lopnak fosztogatnak,próbálnak megzsarolni akit csak tudnak.Van köztük becsületesen dolgozó cigány ember aki nem is szégyenli a származását.Én nem kifejezetten ezekről beszéltem,hiszen ők már köztünk jobban érzik magukat.Az igénytelen putris,fenyegetőző tolvaj rablókról akik még soha sem dolgoztak,lopásból zsarolásból,és családi pótlékból , segélyből élnek..Sajnos ezek vannak többen!
papa.49
@Avokado: Hát ez tényleg borzasztó amit leírtál...
JAJMÁR
Pedig a cigányok is mi vagyunk, meg a hajléktalanok és a nyugdíjasok, a szegények, a közmunkások, és a rokkantak is. Erről szól ez a történet, nem másról.

Először csak a hajléktalanok "nem szép látvány", meg a szegény maradjon a kaptafánál, a roma ne menjen végig egy rendezvényen, a múzeumok sem a mamuszos lábaknak valók, és egyszer csak eltalálnak téged is.
Persze, magyarnak lenni se nagy öröm manapság :(
Equus
@JAJMÁR: Jajj már... két cigány kurva nem mehet be egy utcába és a stricijeik sem. És ezek lennék én? Neked elgurult a gyógyszered... Statisztikailag mi vagyunk, de egyes emberként nem. A feltételezést is visszautasítom. Lehet, h te imádsz kurválkodni, fosztogatni, lopni, ami lopható - én nem. Ne keverd az ocsút a búzával.
JAJMÁR
@Equus: te lennél a búza? Hm, kétlem.
A búza intelligens!

(Persze, hogy statisztikailag ... te nagy ész!)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.