A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, március 9 és 14 között, 1054 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését. Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága két százalékpontot növekedve 25 százalék. Az MSZP és Jobbik tábora egy-egy százalékpontot növekedve, 14 és 11 százalék, így a pártok közt a két hónapja kialakult különbség is megmaradt. A Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum Egyesületet is 1-1 százalékon áll.

A Fidesz szavazóinak száma két százalékpontot növekedve visszatért a két hónapja mért értékhez, 25 százalék. Így a párt elmozdult idei mélypontjáról.

Az MSZP támogatottsága két hónapja egy százalékpontot növekedett, majd egy megtorpanás után erre a hónapra újabb egy százalékpontot növekedett, így most 14 százalék. A párt szavazói továbbra is meglehetősen aktívak. A párt ebben a ciklusban harmadik hónapja lépett ki a 10-12 százalékos sávból.

A Jobbik támogatása egy százalékponttal növekedett ezen ciklusban mért mélypontjáról, és 11 százalék. A Jobbik támogatóinak aktivitása továbbra is alacsony.

Botka már majdnem olyan népszerű, mint Orbán

Az elmúlt hónapok politikai történései, az olimpiai népszavazási kampány, a köztársaságielnök-választás, továbbá Botka László, mint miniszterelnöki kihívó feltűnése és aktív politizálása felrázta a közéletet. Ennek okán a választók a pártok felé fordultak, és majd' minden szereplő támogatottsága növekedett, míg a bizonytalanok aránya öt százalékponttal csökkent, így 39 százalék.

 Botka már majdnem olyan népszerű, mint Orbán

Az utóbbi időben élessé vált a 2018-as választási küzdelem. Ennek okán vizsgáltuk a főbb szereplők megítélését.

Orbán Viktor (Fidesz) ismertsége 96 százalékos, és érdemben nem változott 2017 januárjához képest. Népszerűsége 44 pontos, ami viszont hibahatáron túli, 5 százalékpontos csökkenés. Ezzel a változással már nem ő az egyértelműen legnépszerűbb vezető politikus.

Botka László (MSZP) az országos politikában való megjelenés óta folyamatosan növeli ismertségét és népszerűségét is. Ismertsége januárhoz képest három százalékpontot növekedve, 81 százalék, népszerűsége ugyanezen időponthoz képest két százalékpontot növekedve, 42 pont. Botka László egyértelműen a legnépszerűbb vezető a bizonytalanok körében.

Botka már majdnem olyan népszerű, mint Orbán

Vona Gábor (Jobbik) ismertsége nem változott, 92 százalék. Népszerűsége két százalékpontot növekedve 33 pont. Saját táborán túl, ahol ő a legnépszerűbb, az értékek meglehetősen kiegyensúlyozottak.

Gyurcsány Ferenc (DK) ismertsége és népszerűsége sem változott érdemben. Ismertsége 95 százalék, népszerűsége 21 pont, amely az ellenfél pártok támogatónak körében egy számjegyű értéket jelent, és a saját táborban, illetve a bizonytalanok körében is a legalacsonyabb.

64 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"MSZP-­nek, karnyújtásnyira van a győzelem, szinte bizonyosra vehető, hogy kormányt alakíthatnak, az Orbán­kormánnyal elégedetlen szavazók sűrű, tömött sorokban állnak a párt mellett, mögött és körül. Itt az ideje a pozíciók szétosztásának, nehogy valakinek ne maradjon párnázott hokedli. A párt friss, meggyőző imázs épített, az emberek bizalma töretlen, remek programokat dolgoznak ki szinte minden héten, erős a jelenlétük úgy a nagyvárosokban, mind a vidéki falvakban, remek a kommunikációjuk, fiatal, tehetséges és karizmatikus, erkölcsileg és szakmailag kikezdhetetlen politikusaik népszerűek. Ja, mégsem.
A magukat baloldalinak és demokratának nevező pártok egzisztencia­mészárosok. Az egymás közti helyezkedés, a pozíciókeresés, féltékenység, irigység. A nagy baj az, hogy ezek szerint mostanra sem változott semmi és ha nem történik valami hamarosan, nem is fog változni semmi. Esetleg csak annyi, hogy addigra olyan ügyesen sikerül leamortizálni egymást és a pártot, hogy nem a kormányzati pozícióért, hanem a parlamentbe kerülésért harcolhat a párt. Szomorú dolog ez."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bencemacska
@adrenalink: ma, 18:43
"Nem elég becsületesnek lenni, annak is kell látszani!!!" És ennek a politikusokra is igaznak kell lenni!
Ez lenne az elvárás!!!
adrenalink
@bencemacska: Annak a több mint 3 millió embernek aki 2014-ben is elment szavazni nem biztos, hogy ez volt az elvárása, mert mindegyik párt igérgetett fűfavirágot, sütött-főzött, fuvarozott. Még talán a fityisz volt a legbecsületesebb, mert ő megmondta, hogy "folytatjuk" /nem 2014-ben kezdtek lopni!/. A letépett virágról mondják: ha leszakította, akkor szagolja...
bencemacska
@adrenalink: ma 20:04
OV nagyon sokat "dolgozott" ezen az "emútt 8 év alatt". Feldolgozta a 2002-es vereséget, és elhatározta, hogy nem lehet még egy!
Ezért mondom én, hogy igen is tehetséges. A sikeres gazemberséghez is tehetség kell!!!
Próbálj meg ész nélkül bankot rabolni, meddig jutsz???-:))))
adrenalink
@bencemacska: Attól függ, mennyi esze van az üldöző rendőrnek:-)))
Peller Anikó
@bencemacska: Ez sajnos mára már bőven elavult és éppen fordítva kellene lennie (nem elég annak látszani..)

De manapság már annak sem kell látszani.
Syntax Error
A bizonytalan 39%-ot lesz nehéz megnyerni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.