Csath Magdolna közgazdász szerint jelentős a lemaradás az oktatás, egészségügy és a szociális szektor beruházásaiban.

Jelentős lemaradás volt tapasztalható az oktatás, az egészségügy és a szociális szektor beruházásaiban tavaly 2015-höz képest, pedig ezek a gazdaság hosszú távú versenyképessége, a nagy hozzáadott érték szempontjából fontosak – figyelmeztetett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1 aktuális csatornán szombat reggeli műsorában.

Csath Magdolna közgazdász kifejtette: egy ország versenyképességének szempontjából minimális feltétel, hogy az állam legalább ne gátolja a vállalkozásokat. Ezen a téren is nagyot lehet lépni, ha olyan konkrét kérdéseket kezelnek, mint az, hogy az adóbevallás minél kevesebb időt és kiadást jelentsen egy vállalkozás számára, vagy csődhelyzetben a kisebbségi tulajdonos milyen védelmet kapjon – tette hozzá.

A foglalkoztatási helyzetre kitérve a közgazdász elmondta: Magyarországon a legnagyobb hiánycikk a munkaerő, és miután a külföldre áramlás stagnál, a közfoglalkoztatottak száma pedig csökken, vélhetően a versenyszférában dolgozók száma nő.

Csath Magdolna rámutatott, hogy Magyarországon a foglalkoztatottak aránya már meghaladja a 67 százalékot, ez az arány közelít a 70 százalékos európai átlaghoz. A pozitív folyamatok között említette, hogy fiatalok körében 11 százalékra csökkent a munkanélküliség.

(MTI)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Nem az a baj, hogy 1 millióan külföldre mentek dolgozni(az is), hanem az, hogy ők nem a munkanélküliek táborából mentek el, hanem a képzett szakemberek köréből..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vadsanca
Ha a kínálati árak közel azonos szinten vannak a nyugatival, akkor miért ennyre alacsonyak a bérek a melósoknak? Le kéne már szokni az örökös rablásról a munkaadóknak. Ideje lenne értékelni a melóst. Ha nem lesz normális bérezés, ennek gazdasági összeomlás lesz a vége.
Borsodi
A szakmunkásokat nem elüldözni kellett volna,ha nem megfizetni,most is a közmunkát erőltetik itt Borsodban ez a semmit tevésért való juttatás nem nevezhető munkának se fizetésnek amit kapnak érte.Viszont a vezetők nem éhbért kapnak az ugyan csak nem nevezhető munkájuk ért. @vadsanca: Teljesen igazad van,de azok akik nem munkából élnek,hogy tudnák a melóst értékelni.Ők úgy tartják van aki munkára született szolga , vannak a lopásra termett milliomos.okos urak,akik süket dumájukkal hitegetnek minket.
nevemnick
Ha ez a rablóbanda nem sinkófálta volna el a haveri körnek az eus pénzeket, (alföldi szánkópálya, T-rex élménypark, csutaki kisvasút, haveri vadászházak, élmény focistadionok stb) és a gazdaság fellendítésére használta volna fel a pénzt, akkor ennyi idő alatt szakmunkások ezreit lehetett volna kitaníttatni.
Ennyit a magyar ,,kormányelitről".
Desischado
Adjanak rendes béreket, és nem lesz gond a munkavállalással!
kukac50
Az a baj,hogy ahol van munkaerő ott nincs munkalehetőség! Csak a közmunka abból még a szomszéd faluba sem tudnak utazni dolgozni. Nincs megfelelő busz közlekedés,a gyerekeknek is kora hajnalban kell iskolába utazni, este van mire haza jutnak.
Mindenkori kormány hibája a fizetés alacsony szinten tartása!
Aki elindul az meg nem áll meg Magyarországon a megélhetéshez kevés bérét, hanem tovább megy, mert aki jól dolgozik az külföldön a munkabéréből mindet megtud vásárolni a családjának, ezért születnek a gyerekek is nagy részben külföldön.Ott biztos a megélhetés itthon meg csak a 3 hónapig tartó közmunka biztos 50 ezer forintért
Béla333
Lehet hogy részben igaza van a hölgynek, de ismerősöm mesélte, hogy a mégoly jó előélete mellett sem talál állást manapság, valószínűleg azért, mert elmúlt 55 éves.
A pontos okot nem is lehet megtudni, mivel csak küldözgeti a szakmai önéletrajzát, de még az első fordulóra sem hívják be!
Úgyhogy nagy mese ez, hogy munkaerő hiány van!
Szerintem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.