Nyilvánosságra hozta a Csongrád megyei városban található Emlékpont a honlapján azoknak a helyi munkásőröknek és karhatalmistáknak a névsorát, akik részt vettek az 1956-os megtorlásban

- jelentette be a közgyűjtemény vezetője kedden az alföldi városban.

Miklós Péter sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából nemcsak a hősökről és áldozatokról kell beszélni, hanem azokról is, akik részt vettek a megtorlásban és ezt követően a diktatúrát helyben fenntartották.

Az Emlékpont Kádár-huszárok és pufajkások Hódmezővásárhelyen címmel a munkásőrség helyi megalakulásának 60. évfordulójára saját kutatási eredményei alapján kiállítást rendezett, amely június végéig látható – közölte a szakember.

Nagy Gyöngyi történész pedig tanulmányt készített a hódmezővásárhelyi karhatalom létrejöttéről, és a munkásőrség első hat évéről, emellett bemutatja a forradalom leverésének helyi történéseit is. A tanulmány függelékében szerepel annak a 234 karhatalmistának a névsora, aki 1956. november 10-től belépett a karhatalomba és tevékeny szerepet vállalt a forradalom leverésében.

A függelék tartalmazza a helyben 1957 és 1963 között felszerelt 502 munkásőr névsorát is – tudatta Miklós Péter. A történész kifejtette, a karhatalmisták több mint fele később a munkásőrség alapító tagja is volt, így átfedés van a két névsor között.

A szakember rámutatott, Hódmezővásárhely ekkor Csongrád megye székhelye is volt, így a tanulmányból részben megismerhető a Bán László százados vezette megyei karhatalom és munkásőrség tevékenysége, melynek hétszáz elítélt és két halálos áldozata volt. – írja a hirado.hu.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Úgynök akták?? Azt már annyiszor módosították, törölték, hogy köze nincs a tényekhez.
1956 novembere után nem mindenki lett munkásőr, volt aki párttitkár lett! A párton kívűli az nem is volt ember számára. Aztán teltek, múltak az évek, ma minden békemeneten ott menetel, és lelkes státusz keresztény. Olyan "elvhű," mint a mai politikusok jó része, ergo nincs mit egymás szemére vetni!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Az elmebajuk már HATÁRTALANNÁ vált!!!
papa.49
A névsort látva biztos találni érdekes neveket összefüggéseket, már ha pontos a névsor!!!
karma1
@papa.49: Ezek szerint Hodmezovasarhely mar elkezdte a maga III/III-as listajat feltarni? (Egyfajta specialis feltaras...:o))) Ez mindenkeppen erdekes, ha hozzavesszuk, hogy lezerjanko is onnan jott,...
Valoban igazad van, : erdekes nevek tunhettek fel a listakon...:o)))
Miert van megis az az erzesem, hogy a tortenesz holgy nem fideszes?
papa.49
@karma1: Biztos hogy az, más nem érvényesülhet ott...
Eladott Ország
kuruc.info/galeriaN/egyeb/ovtanulm123618kicsi2.jpg
kuruc.info/galeriaN/egyeb/ovtanulm123601.jpg
"Nyilvánosságra hozták a hódmezővásárhelyi pufajkások névsorát" Miután a gondos kezek kiválogatták a névsort. magyar Országgyűlés történetében február 20. ezentúl - "Az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről" szóló törvényjavaslat kormánypárti elutasítása miatt - a Fidesz-KDNP morális csődjének és politikai züllöttségének napja. Február 25. pedig nemcsak a kommunizmus áldozatainak emléknapja, hanem a Fidesz-KDNP kétharmados cinizmusának és álságos képmutatásának a napja is. Az utóbbi helyszínén, a Terror Háza előtt a kommunista diktatúrák bűnöseinek megnevezését követelték, a terrort végrehajtó szervezetek és tagjaik megbüntetését. Nem volt hiány jelszavakban most sem: "A múltat be kell vallani!", "Nem lehet nyugodt a jövőnk, ha nem tiszta a múltunk!" Orbán Viktor miniszterelnök, divatos lila sállal a nyakán, lila gőzös tekintettel és szégyenérzet nélkül nézett az emberek szemébe: miféle ellentmondás lenne itt? Ott azt mondtuk, itt ezt mondjuk. Megtehetjük. Erre kaptunk felhatalmazást. Diktátorbán annyira hozzászokott a párt- és kormányszintre emelt hazudozásaihoz, hogy bárhol, bármikor, bárkit hülyének tud nézni szemrebbenés nélkül.
szép új világ
@papa.49: Egy kisvárosról van szó, ahol mindenki ismert mindenkit. Eddig sem volt titok, hogy ki volt munkásőr és karhatalmista, hiszen az emberek ismerték a szomszédjaikat. Amúgy meg már nagy valószínűséggel egy sem él közülük. Szemfényvesztés az egész. A III/III-as besúgókról azonban hallgatnak, mint szar a fűben.
papa.49
@szép új világ: Ha belegondolsz, talán pont ezért vártak 27 évet, hiszen már Antall József is azt mondta, anno '90. ben ,,ha nyilvánosságra hozzuk az aktákat, kiürül a parlament,, !!!
Az biztos mindenkinek vannak a környezetéből infóik arról ki mit tett, mikor, és ki ellen,viszont van egy általános szabály, voltak sokan akik ,,időben váltottak,, '89. már függetlenek voltak, igaz 1-2 évvel korábban még párttitkárok voltak, de '96. ban már azt is letagadták, hogy párttagok lettek volna...
Népiesen mondva ,,a szar mindig felúszik a felszínre,, hát most pont itt tartunk...
A beépített emberkékről már nem is szólva, csak kapkodni tudod a fejed mikor egy, egy lebukik...
szaboria1
@szép új világ: Nagyon igazad van ha ráadásul kiválogatták akkor biztos már azok nem élnek akik nevét közszemlére tettek.
human
Az ügynökaktákat mikor hozzák nyilvánosságra?
Csizmás Kond
@human: ..remélem szépen lassan arra is sor kerül...
papa.49
@human: Már a maradékra gondolsz, ami még meg van???
A lényeges részét már régen külföldi bankok páncéltermeiben őrzik sok egyéb terhelő bizonyítékkal együtt!!!
szaboria1
@Csizmás Kond: Akik eddig voltak hatalmon azok nem
is akarják a nyilvánosságot. Mert sokan benne voltak a régi rendszer éltetésében.
Nessy
Úgynök akták?? Azt már annyiszor módosították, törölték, hogy köze nincs a tényekhez.
1956 novembere után nem mindenki lett munkásőr, volt aki párttitkár lett! A párton kívűli az nem is volt ember számára. Aztán teltek, múltak az évek, ma minden békemeneten ott menetel, és lelkes státusz keresztény. Olyan "elvhű," mint a mai politikusok jó része, ergo nincs mit egymás szemére vetni!
papa.49
@Nessy: Nekik a legnagyobb bajuk, hogy mi még élünk, és emlékszünk a piszkos dolgaikra!!!
Eladott Ország
@human: kuruc.info/galeriaN/egyeb/ovtanulm123618kicsi2.jpg
Amíg Orbán és bandája van hatalmon soha nem hozzák nyilvánosságra az ügynökaktákat, mert ő is az volt, meg a többi "konzervativ" polgári-keresztény szarházi.
dr. prédikátor
A megkinzott, meggyilkolt sorállományú kiskatonák, az ártatlanul meggyilkoltak névsorát mikor hozzák nyilvánosságra!!!???
papa.49
@dr. prédikátor: Akik a Múzeum kert kerítésére voltak aggatva, a bűnük csupán annyi volt, odahívták be őket!!!
papa.49
Apám azért mert pofánverte '56. október végén, a volt párttitkárt kb. 1 évig csak segédmelós lehetett technikumi végzettséggel, még jó hogy nem vitték el Kistarcsára...
human
@Eladott Ország: Már meg sem lepődik az ember azon, hogy Orbán kedven segélyszervezete az Ökumenikus Segélyszervezet vezetője annak idején Észak-Koreának jelentett saját honfitársáról. A fidesz tényleg tele lehet ügynökökkel, akik nem kényszerből, hanem lelkesedéssel tették a dolgukat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.