Meglepő módon nem örülnének neki, ha ellenfelük eltűnne a süllyesztőben.

Számítottak Botka László bukására a Fidesz vezetői, sőt a mostaninál valamivel korábbra jósolták azt – erősítette meg több, a párt stratégiaalkotására rálátó forrás a hvg.hu-nak. Az MSZP miniszterelnök-jelöltjének lemondásával hétfőn előállt új helyzetre ennek ellenére nincs a kormánypártnak kiérlelt válasza vagy rögtön előhúzható stratégiája, sok múlik ugyanis azon, hogy mi lesz a szocialisták következő lépése.

Válságstábot hív össze a Fidesz az MSZP széthullása miatt

Molnár Gyula szerint új esély az MSZP-nek Botka visszatáncolása – kevesen értenek egyet vele (Fotó és nyitókép: MTI/Balogh Zoltán)

A szóba jöhető forgatókönyveket információink szerint kedd reggeli ülésén tekinti át a Fidesz – eddig távol lévő, az ügyben hétfőn ezért meg nem szólaló – miniszterelnökkel kiegészült elnöksége.

Ez a kilenc százalék, amin most állnak, nagyon jó. Azt kívánom, hogy őrizzék meg

– mondta egy kormánypárti képviselő, de a Fideszből és a KDNP-ből rajta kívül is többen mondták azt, hogy a Fidesznek a hétfő reggeli állapotában „kell” az MSZP: se gyengébben, sem erősebben.

S hogy miért aggódnak az ellenfélért?

Az MSZP esetleges további amortizálódása Orbán Viktor 2009 óta dédelgetett centrális erőtér-stratégiájának bedőlését is jelentheti. Az elképzelés lényege ugyanis, hogy a Fidesztől jobbra és balra is nagyjából azonos erősségű (illetve inkább gyengeségű) pártok állnak, az „erőtér” közepén pedig ott van egyedüli kormányzóképes erőként a Fidesz.

Ha viszont az erőtér egyik oldalán végzetesen meggyengül az egyik szereplő, akkor a felmorzsolódó párt támogatói taktikai okból átszavaznak a legesélyesebb ellenzéki erőre – jelen esetben a Jobbikra –, amivel felborul, kétpólusúvá válik a rendszer, és megerősödhet az életképesebb szervezet.

(HVG)

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Az a gond, hogy míg a Botkával le volt vajazva a dolog most nem tudják ki jön utána, és hátha taccsra teszi őket, na ezért vannak most gondban !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
@Clavigo: hogy minek? nos azt hitték, hogy a megbeszéltek szerint Botkával kell foglalkozniuk a tél közepéig, majd akkor buktatják...
...de változott a terv, a versenyző idő előtt feladta...és ki jelent meg üdén, frissen, tettrekészen új futócipőben? ..naná, hogy Gyurcsány...

...Őt nem lehet elgáncsolni, azt a patront már elsütötték...akkor valamit ki kell találni! nem baj ha nem igaz, -(szokás szerint)-, csak kajálja a nép... mert ez a pali erősebb, mint gondolták...

nos ezért kell a körömrágó stáb...
papa.49
@wagabund: Azt hiszem rátapintottál a lényegre ...
Béla333
Akkor most már mindenkinek világos, hogy az MSZP/DK-Fidesz bandákat összetartja a háttérben a közös mutyis múlt?
Hogy annyi mindent tudnak egymásról, a közös bűnökről, hogy akár még egymás megsegítése is belefér náluk, hogy ők, csak ők maradjanak az adott oldal vezetői.
Nils Holgersson
Igen! A marxista iskolában mind azt tanulták a komcsi ivadékok (vörös + narancs) hogy a dialektika fontos, hisz az ellentétek egysége a fejlődés mozgatórugója...
Most kiesett a vetélytárs?! Baj lesz...
Designer
Molnár Gyula! A háttered már nem vörös, csak piros(as)?! Avagy narancsosodik? Mintha...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.