Az energiatanúsítvány az a dokumentum, amely megmutatja egy adott ingatlan energiahatékonyságát és kategóriába sorolja őket. Az energetikai besorolás sok-sok tényező függvénye. Ilyen például a külső lehűlő felületek méretei, nyílászárók méretei és anyaga, fűtési és meleg víz ellátási rendszer fajtája stb.. Az e-tanúsítás során a szakemberek e tényezők felmérését végzik el, viszont az energetikai besorolást nem ők döntik el. A mért adatokat egy számítógépes programba táplálják be és az adatok alapján kijön egy besorolás. Sok lakástulajdonos gondolja azt, hogy ez a besorolás javítható mindenféle felújítás, ráfordítás befektetés nélkül is, de sajnos ez nem így van. Az energetikai tanúsítvány javaslat részében megtalálhatók azon információk, hogy milyen korszerűsítések által javulhat az energetikai besorolás. Sokan gondolják azt is, hogy ha rosszabb besorolást kap a lakásuk, akkor már nem fogják tudni eladni, de ez sem igaz. A törvény nem kötelez semmilyen korszerűsítésre...

Forrás: etanus.hu
Feltöltő: Etanus
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A 2002/91/EK direktíva 2003. január 4-én jelent meg az Európai Közösség Hivatalos Lapjában, hatályba lépése is ezen a napon történt. A direktíva szerint a tagállamoknak 2006. január 4-ig létre kell (kellett volna) hozniuk azokat a rendeleteket, törvényeket, amelyek biztosítják, hogy az ismertetett célkitűzések megvalósuljanak. Felmentést, illetve kiterjesztést csak abban az esetben lehetett kérni, ha az adott országban nincs elegendő képzett és akkreditált szakember az épületek tanúsításához és a kazánok, fűtési- és légkondicionáló rendszerek felülvizsgálatához. Az Unió 2002/91. direktívája alapján született a 7/2006. (V.24.) magyar rendelet és halasztási kérelemmel utána a 176/2008. (VI.30.) az energiatanúsításról. Az címbeli rendelet a határoló- és nyílászáró szerkezetek hőátbocsátási tényezőire, fajlagos hőveszteség-tényezőre és az összesített energetikai jellemzőre vonatkozó szabályozást tartalmaz. 2009. január 1-vel lépett hatályba a 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet, amely Magyarországon is kötelezővé teszi az épületek energetikai tanúsítását. Mint látható hazánk nem siette el a tanúsítás bevezetését, kivéve az uniós pénzek lehívását, majd annak magánpénzzé elzabrálását.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.