Az emberi jogokért vonultak fel Budapesten az Idetartozunk Egyesület szervezésében a Roma büszkeség napján szombaton.

Az emberi jogokért vonultak a Roma büszkeség napján
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A vonulók a Blaha Lujza térről rendőri felvezetéssel a Nagykörúton a Nyugati pályaudvar melletti parkolóhoz mentek. A résztvevők többek között azt skandálták: "Szolidaritást!"; "Demokráciát, jogállamot, köztársaságot!"; "Ide tartozunk!". Többen transzparenseket és roma zászlókat tartottak a kezükben.

A Nyugati pályaudvar melletti parkoló harmadát megtöltő tömeg előtt Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület elnöke közölte: a pályaudvar falára emléktáblát akartak elhelyezni Puczi Bélának. Ő az a "marosvásárhelyi roma hős", aki azt a roma tömeget vezette 1990-ben, amely megmentette a marosvásárhelyi magyarokat a felbőszített román tömegtől – mondta.

A szervezők elmondták, a közadakozásból elkészített táblájukat a tervekkel ellentétben egyelőre nem tudják a pályaudvar falán elhelyezni, mert a MÁV nem engedélyezte azt. A parkolóban a döntés felülvizsgálata érdekében aláírásokat gyűjtöttek.

Majtényi László korábbi ombudsman, az Eötvös Károly Intézet elnöke beszédében kiemelte: a megalázottak, a szegények iránti szolidaritás közös erkölcsi kötelesség. Mint mondta, a büszke roma szabadon dönt, azonos magával és nem változtatja máról holnapra az azonosságát. A becsületes, bátor roma nem versenytársat, hanem megsegítendő sorstársakat lát a menekültekben – jegyezte meg.

Majtényi László hangsúlyozta: roma értelmiség nélkül nincsen roma büszkeség. Itt az ideje, hogy egy új roma értelmiség lépjen színre – tette hozzá.

Vavrek István, a szlovákiai romaügyi kormánybiztos helyettese azt hangoztatta: "romaként és magyarként valljuk, hogy az emberi jogok egyetemesek".

A Roma büszkeség napját ötödik alkalommal rendezték meg Budapesten, hogy a roma identitást, önbecsülést és méltóságot ünnepeljék.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
Van ember aki tehet arról,hogy hová született,ha meg ilyen nincs,akkor miért is büszke bárki is arra amire befolyása nincsen? Büszke arra lehet az ember amit eszével,kezével,egyéb test-
részével,közösségével együtt alkotott,minden más adottság?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
@Lepényleső: Melymagyarjaink is csak arra buszkek ahova szulettek, ez nem csak a fenti cigányokat erinti.
Persze, olyan, hogy igazi magyar ver az nincs, bezzeg a ciganyok... Ebben pl. a melymagyarjaink elott jarnak. Nem kicsit.
wpym
A vonulas jo, csak nem igy: szazezrevel kifele az orszagbol, az mar pozitiv!
1magyar
mérkell és zenekara elé menjenek,hogy az afrikai migrik helyett inkább őket segélyezze havi 1000 euróval meg lakással!!!
cikicakk55
@wpym: Egyszer már elindul ha jól emlékszem kb 2.000 ,de nagyon gyorsan vissza toloncolták őket,amelyiket nem az mwg haza jött magától,mert ott nem voltak kiemelten pátyolgatottak. Dokgozni kellett volna. Ugyan úgy nem akarták a nyelvet sem megtanulni mint a mostani áradat nagy része. Talán annyi a különbség hogy a romák segge már akkor is ki volt nyalva..Akik most jönnek a nyomorból jönnek,a gond viszont ugyan az. Munka nélkül szeretnék elérni a jó életet. Tisztelet a kivételnek,mert van épp úgy mint a romák közt.
cikicakk55
Miért nem a tezstvírük Farkas Flórikáho vonulnak. Tudják,hogy lenyúlta a milliárdjaikat. Félnek attól a 150 cm- es szarkupactól? Mennyit feccöljön még beléjük az állam? Az ilyen megmozdulásokkal csak azt érik el,hogy mégjobban útálják őket azok a Magyarok akik minimál béren tengődnek. Legelső lenne,hogy ne szaporítsák a nyomorba születő purdék számát.
Jozefina
Igazuk van!!! A becsületes, dolgozó cigányoknak úgyanolyan jogaik kell hogy legyenek, mint bárkinek ebben az országban.
Eza követelés nem egy önző szólam, hanem minden magyarországon élőnek:
" A résztvevők többek között azt skandálták: "Szolidaritást!"; "Demokráciát, jogállamot, köztársaságot!"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.