Az utóbbi napokban többször hallani lehetett, hogy manapság alsó hangon kétszázezer forint egy B kategóriás jogosítvány ára – írja az inforadio.hu.

A Vezess.hu körbenézett, hogy tényleg ennyi-e a tarifa, és bizony a hatósági díjakkal, vizsgákkal együtt valóban legkevesebb 170 ezer forintból lehet kihozni egy jogosítványt.

Mégis miért kerül 200 ezer forintba egy B kategóriás jogosítvány?

Ez még nem kétszázezer forint, persze, de egy kis utánajárással kiderült, hogyan lesz mégiscsak nagyjából ennyi vagy még több a végösszeg – jegyzi meg a hírrádió online kiadásának cikke.

Az a gond, hogy kevés az oktató. A Csigavér autósiskola (amely híres arról, hogy igyekszik valóban alacsonyan tartani a tanfolyam költségét) honlapján külön közleményt szentelt ennek a problémának (itt olvasható); eszerint egyszerűen nincs elég oktató, a gyakorlati vezetést oktatók hónapokra előre be vannak táblázva.

A probléma a képzést szabályozó jogszabály 2013-as módosításával (24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet) keletkezett. Az ekkor kötelezően előírt tanuló-kilométerek száma mellett hiány állt elő a gépjárművezető-oktató képzésben is, a folyamat pedig az azóta eltelt néhány év alatt oda vezetett, hogy a megbillent kereslet/kínálat egyensúly felnyomta a normális időn belüli jogsiszerzés árát – vonja le a végkövetkeztetést az inforadio.hu.

Cikk- és címlapkép: Youtube

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
Szép autós iskola reklám, de itt délpannonban b@sz6juk mi a csillivilli pesti csigasulit, mert ha ingázva kell autózni tanulni akkor lesz az a jogsi fémilla is! ;-)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
KisGenyo2
Szép autós iskola reklám, de itt délpannonban b@sz6juk mi a csillivilli pesti csigasulit, mert ha ingázva kell autózni tanulni akkor lesz az a jogsi fémilla is! ;-)
papa.49
Miért, miért azért mert még ennyiért is van bőven jelentkező !!!
Pálinkás Pál
Igazság szerint nem kéne egy ilyen marha autósiskola sem...le tudsz vizsgázni ,vagy nem...annyi...persze akkor felkopna az álla egy csomó ingyenélőnek!!!
badboy
A gyermek éppen most csinálja. Februárban elméleti,nyáron a gyakorlat, gyak.vizsga két hete. Persze nem sikerült úgy sem,hogy nagyon ügyes és a kötelező harminc óra helyett már bőven negyven felett van a levezetett órák száma.Így lehet tovább drágítani,így már bőven 250e. felett járunk. Vizsgára csak akkor jelentik be,ha megvan a harminc levezetett óra,még akkor is, ha mondjuk hetente kétszer,háromszor járt vezetni és már csak 8-10 óra volt hátra.Persze ez érthető is lenne,ha mondjuk nem 1 hónapra adnának vizsgaidőpontot.Nagyon lehúzás szaga van a dolognak.Persze miért is ne,ha a barom bele van kényszerítve a tejelésbe, Máshol az iskolai tananyag része(torna óra keretei között), a jogosítvány megszerzése. "Magyarország én így szeretlek." :-D
Eladott Ország
Azért mert szarrá van adóztatva minden, a világ legmagasabb ÁFÁ-jával.
Eladott Ország
@badboy: Ha az oktató javaslatára nem vesz plusz órát, akkor garantált a bukás.Ezt meg burkolt áremelésnek is lehet hívni.
kokopelli
Miért kerül?...Miért ne? ;--)
Mint mindíg és mindenhol buta kérdés! :--(
division
Mert ennyit kell fizetni érte:-) Biciklire nem kell jogsi, habár én oda is bevezetném.
papa.49
@badboy: Ismerős a téma az unokám most gyürkőzik vele, már ők is a 200 nál járnak, és még van kis híja a dolognak !!!
CsipkeRózsa
Mert nem alapvető élelmiszer, ezért Orbánék tudják, hogy nem mindenki fog elégedetlenkedni emiatt.
Eladott Ország
@papa.49: Lehet hogy az oktatáshoz is fidesz párttagkönyv kell, vagy vazallusi hűségeskü.
wagabund
tudom, nem illik borzolni a kedélyeket, de vannak olyan országok, ahol mai napság is úgy lehet jogsit szerezni, hogy bejelentkezik a kuncsaft vizsgára, egy nagyobb focipálya szerűségen azt teszi, amit a vizsgáztató kér, oszt kész.
azért mondom ezt, mert én is így szereztem helyi jogsit...az én esetemben látta a biztos, hogy busszal mentem a vizsga helyszínére..tehát tőlem elvette a pénzt, megkérdezte, tudok-e vezetni, aztán odaadta a licencet..(elegendő volt egy jesz, szőr...)

mindez persze távol európától
papa.49
@Eladott Ország: Az szerintem nem de vagy jattolsz, vagy fizeted a pótvizsgákat, sajnos ez ma már így működik, a végeredmény ugyanaz a számodra ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.