Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár szerint a hospice háznak is ki kell jönnie abból a támogatásból, amit az államtól kaptak.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozott Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, aki szerint a Magyar Hospice Alapítvány gazdálkodásával valami gond lehet, ha nem tudtak kijönni az állami támogatásból. 

Az államtitkár úgy látja, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel kötött szerződés alapján mindenki ugyanazt a normatív támogatást kapja, és van, akinek ez elég, míg másnak nem.

Államtitkár: azért fogyott el a hospice ház pénze, mert rosszul gazdálkodtak

Fotó: pixabay.com CCO

Ónodi-Szűcs szerint a hospice-szakma felháborodott a segítségkérésen, és a kapott pluszpénzen, míg mások ezt az állami támogatásból megoldják. Szerinte ma az országban 600 ágy áll a gyógyíthatatlan betegségekben szenvedők rendelkezésére. 

A Budapest Hospice Ház igazgatója novemberben beszélt arról, hogy a gyógyíthatatlan, főként daganatos betegeket gondozó intézmény hamarosan bezárhat, mert nincs pénzük a működtetésre. A társadalombiztosítástól ugyan kapnak pénzt a működésükhöz, de ez a költségeiket felét sem fedezi. A hiányzó 50 millió forintot eddig magánadományokból és egyszázalékos felajanlásokból gyűjtötték, de idén ezekből a forrásokból kevesebb pénzt folyt be.

Akkor Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter utasításba adta, hogy adjanak külön támogatást a hospice háznak, de ennek mértékéről azóta sem tudni, mint ahogy arról sincs információ, hogy egyszeri, vagy rendszeres lesz a plusztámogatás.

Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány orvos-igazgatója ugyanakkor úgy látja, Ónodi-Szűcs adataival ellentétben az országban nem 600, hanem csak 220 ágy áll a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők rendelkezésére. 

Egyébiránt a hospice-ellátással foglalkozó szervezetek évek óta hangoztatják, hogy meglehetősen szűkösek a forrásaik az ellátásra. 

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Ha ha a focibolondnak elfogy a pénz a stadionépítés közben, nem rosszul gazdálkodnak, hanem megváltoztak a körülmények, avagy jött még néhány éhes híve akinek nem lett elég az apanázs, de ők sem gazdálkodtak rosszul csak... stb.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@magyarbakancs: Te egy igazi egészségügyis vagy ...
magyarbakancs
@papa.49: "Te egy igazi egészségügyis vagy"
Én is gyarló ember vagyok ,és hibázni is szoktam, meg talán nem mindig tudom türelemmel viselni mások iránt.
De törekszek arra ,hogy mindenben meg feleljek.
Tudod az a baj egy időütőn az ember elfásul ,és igen bele fárad.
papa.49
@magyarbakancs: Én szerintem sok ilyen EMBER kellene az egészségügybe, mint te ...
A hibákat ha beismeri az elkövető meg lehet bocsájtani, de aki még ezt se teszi meg az nálam nem ember ...
Dr plágium
@papa.49: Azt nem tudhatjuk, de az biztos hogy jó helyen van az a telek.
nyanya001
Erre nem sajnálják a pénzt
A g7 összesítése szerint a tao-támogatások 2011-es bevezetése óta összesen legalább 330 milliárd forintnyi társasági adó áramlott a költségvetés helyett különféle sportszervezetekhez. A cikk levezeti, hogy a tao speciális szabályai miatt a költségvetésből ténylegesen kieső bevétel még több is, mint ez a 330 milliárd.

Hogy valamennyire érzékelni tudjuk az összeg nagyságát: a budapesti egészségügyi rendszer teljes megújítását, vagyis 3 hipermodern kórházi szupercentrum - köztük egy teljesen új "szuperkórház" - kiépítését, 24 további kórház teljes felújítását, korszerű gépekkel való felszerelését, illetve a teljes járóbetegrendelő-ellátás megújítását célzó, még el sem fogadott "egészséges Budapestért Program" tervezett teljes költsége 600 milliárd forint körüli.
kukac50
A Fideszes barátok még rosszabbul gazdálkodnak mert minden sokkal többe kerül mint az elején lett kimondva,van amikor háromszor is változik a munka valódi ára,főleg ha a gázszerelő vagy Tiborc is részt vesz benne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.