Elévülnek idén december 31-én a 2013. január 1. előtti túlfizetések, ezért addig érdemes kérni az összeg kiutalását a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

Tállai András az MTI-nek vasárnap elmondta: tavaly 3,8 milliárd forint évült el, ennyit felejtettek az adózók a NAV-nál, mert elmulasztották visszakérni azt az összeget, amennyivel többet róttak le a kelleténél.

Tállai figyelmeztet: december végéig lehet visszaigényelni a 2013 előtti túlfizetéseket

Fotó: MTI/Soós Lajos

Az államtitkár elmondta: érdemes ellenőrizni az adószámlát, mert nemcsak az adótartozás, hanem a túlfizetés is elévül. Elmondása szerint a magánszemélyek jellemzően a személyi jövedelemadóból és az illetékből fizetnek be az elvártnál nagyobb összegeket. Ám sokan az idő múlásával sem kérik vissza a feleslegesen befizetett pénzt, ami így végleg az államkasszánál marad – jegyezte meg.

Tállai András elmondta: az ügyfélcentrikusság a végrehajtás során is az elsődleges és legfontosabb szempont, ezért a NAV mindent megtesz azért, hogy minél kevesebben felejtsék a hivatalnál a túlfizetésüket. Az adószámla ügyfélkapun keresztül bármikor lekérdezhető, de a NAV azoknak, akiknek legalább egy adónemben kétezer forintnál több tartozása vagy túlfizetése volt, postán megküldte az adószámla-kivonatot – jelezte.

Elmondása szerint az adószámláról nem utalhat automatikusan a NAV, ezért a kiutalást, illetve egy másik adófajtára az átvezetést kérni kell. A túlfizetés visszaigényléséhez vagy az átvezetéséhez a 1717-es számú nyomtatványt kell kitölteni és benyújtani – ismertette a gyakorlati teendőket.

Tállai András kiemelte, hogy a 2013. január 1-jét megelőzően keletkezett túlfizetéseket még két hétig lehet visszakérni, aztán elévülnek.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a hivatal igyekszik a lehető legnagyobb összeget "megmenteni" az elévüléstől, és ha van más adónemben fennálló hátralék, akkor a törlés helyett átvezeti, vagyis átkönyveli oda a túlfizetés összegét.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Soós Lajos)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
Aha ..."a hivatal igyekszik a lehető legnagyobb összeget "megmenteni" az elévüléstől,"...
Világ szégyene és országos katasztrófa, hogy ez a figura, aki szerintem a budira sem tud úgy elmenni, hogy közben ne tenne valami kárt maga körül, aki legfeljebb 10 betanult tőmondatban képes kommunikálni a világgal, akit még egy hentes is erős fenntartásokkal venne fel maga mellé segédnek – ellenkező előjelű információk napvilágra kerüléséig -,  mégiscsak a NAV elnöke, b*sszameg! Aki elvileg azért felel, hogy az állam forintcsilliárdokat szedjen be az
adófizetőktől, aztán hogy hova tűnik az a sokezermilliárd, mit érdekli őt, egyáltalán honnan kéne tudnia. Ettől még félelemetes: hogy magas állami pozíciókba ilyen mangalicaszagú
dilettánsok kerülhetnek tökéletesen mutatja egy leszakadó, elszegényedő, elhülyülő ország szellemi és lelkiállapotát. Amiben az a legszörnyűbb – utalványokon átívelő tanulság ez -, hogy a NER pontosan ilyen buta, semmire nem jó, értetlenkedő, segghülye idiótákat akar kineveleni, mint Tállai. Akik azt sem tudják, melyik világon vannak, merre nyílik az ajtó, de mennek, csinálják, taposnak, csörtetnek ameddig kő kövön nem marad körülöttük. A fenti Tállai Miakérdés? Andrásról nehezen tudom eldönteni, hogy megjárta a fejét a korábban betolt pálinka, esetleg gyomorsüllyedést kapott a ráküldött disznótorostól, mert azt mégiscsak méltatlan lenne feltételeznem, hogy azért nem érti a kérdést mert (Vida Ildikó legalább az angol nyelvű kérdésekhez kért tolmácsot) ennyire buta és sötét. Pedig a megfejtés valahol emitt lészen. Most akkor vagy az van, hogy ki kellene deríteni nagyon sürgősen, mégis ki a
franc irányítja a NAV-ot valójában, és tényszerűen ki felel az adóügyekért az NGM-ben, amíg Tállai országosan kolbászt tölt és szalagot vág, mert a legbutább gazdasági-pénzügyi analfabétára nézve is méltatlan, hogy ez az ember az lehet ma Magyarországon, aki.
Eladott Ország
Tállai Bandi két disznóvágás között szalagot vág,felavat.
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--IPhGeQSK--/w_1160/71LH9G7tmMocJ9Ama.gif
Tállai András főállású hurka-szalonna-kolbász-pálinka fesztivál-guru, mellékállású adóügyekért felelős államtitkár, egyben NAV-elnök, aki a kombinált Kósa-Németh érdemrend L. Simon tisztikeresztjének boldog tulajdonosa is lehetne, ha volna ilyen elismerés, a kontraszelektált káderekre épülő rezsim toplistás versenyzője. Eddigi gazdag és eredményes, falunapról
falunapra szédelgő, elvágott szalagokban és szalonnatáblákban mérhető pályafutásának több csúcspontja is volt már.
kereső
@Eladott Ország: Tamásné Czinege Csilla, NGM Adóügyekért felelős helyettes államtitkári poszton.
namihami
Milyen véletlen. A hátralékot valami véletlen folytán észlelik és azonnal vad levelezéssel kombinált büntetésbe kezdenek. Valami érthetetlen okból, de a túlfizetés esetén ez az istennek se áll össze.
Nem lehetne azt a számítógépet úgy programozni, hogy a fenti szituáció esetén is küldjön egy üzenetet, hogy ezt is levelezzük már le a polgárral?
Persze, persze-tudom.
Az egyik esetben bejön a pénz, a másikban pedig ki kéne fizetni. Pénz, pénz-ez is, az is. Csak a mozgás iránya más.
Eladott Ország
@kereső: Megkerestem, Tamásné Czinege Csilla Születési hely, idő: Karcag, 1963. Karcagi ő is mint a főnöke. Úgy látszik, a Karcagiak tudják a biztos tutit, mint Fazekas Sándor
földművelésügyi miniszter, aki szintén Karcagi és még mondják azt, hogy nincs véletlen.
kereső
@Eladott Ország: Egyébként Tamásné régi NAV-os, és ami fontos: Ő tényleg szakember.
kereső
@namihami: Ha valaki nem rendelkezik ügyfélkapuval, az azért évente egyszer aug.-szept. tájékán kap a NAV-tól egyenlegközlőt az adófolyószámlájáról, ha adóhiánya-ill.adótúlfizetetése van.A levélben le van irva az is ,hogyan tudja a túlfizetett adóját visszaigényelni.Oda kell figyelni.
quadrocopter
Aki elmulasztja a határnapot, az 1 liter "illetéket" köteles adni Tállainak a friss főzetből!
namihami
@kereső: Furcsa, engem valahogy mindig kikerült az általad jelzett iromány.
Mondjuk én odafigyelek és pontosan kiszámolom a bevallásnál, de levélnek még híre-hamva nem volt, pedig a postaládánk zárható.
namihami
@kereső: És még annyi: a címet is és/vagy a bankszámla számát is tudják. Miért is nem utalják automatikusan vissza?
mackoka46
Miért kell igényelni ? Arra se képesek, hogy maguktól kiutálják. Lóf@szra se valók, csak a sanyargató törvénytelen népnyúzásra.
kereső
@namihami: A visszautalás csak akkor történik "automatikusan",ha van visszaigényelhető adód,és kéred a bevalláson a kiutalást.Ha bevalláson nem kéred,akkor utána már csak külön nyomtatványon tudod ezt megtenni.A folyószámládról csak akkor kapsz levelet,ha nem nulllás.Ha nullás,nincs egyenlegközlő!.Évekkel ezelőtt még azt is kipostázták.
namihami
@kereső: Már bocs, de miért kellene jelezni, hogy visszakérem a pénzt (na jó, nem én).
Az legyen és lenne a normális, hogy az automatikusan jöjjön vissza és ha jelzem, hogy NEM kérem, akkor TARTHASSA benn a NAV.
Vajon a tartozást miért nem a fenti logika alapján vezették be? Ez a pénz az enyém, ne kelljen külön kérnem, hogy adják vissza.
Egyébiránt az évi egy nullszaldós levélbe se rokkanna bele a költségvetés és csatolni lehetne a nálad maradt irományhoz.
kereső
@namihami: Önadózás van.Az adózó rendelkezik a túlfizetett összeggel,a NAV nem.A tartozás forditottan működik: az önadózás logikája szerint bevallod-és ezzel együtt fizetési kötelezettséged is keletkezik,ha adóhiányod van-évközben rosszul vonták,vagy rosszul becsülted meg a várható adódat és ezért kevesebb előleget fizettél meg,akkor a bevallásod benyujtásával együtt kell ezt megtenned a határidőig.Kevesen tudják,de a bevallás alapján keletkező adófizetési kötelezettség végrehajtható,kivéve ha rögtön kérsz rá fizetési könnyitést.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.