Tizenegy éves mélypontra került a korai iskolaelhagyók aránya.

Hiába próbálták ösztöndíjjal népszerűsíteni a hiány-szakképesítéseket, annak nem volt egyértelmű pozitív hatása, ahogyan a korai iskolaelhagyók szakmaszerzését szolgáló programoknak sem – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) megbízásából készült, a Népszava birtokába került nem nyilvános, 2017 júniusi jelentésből.

Kiszivárgott bizalmas kormányjelentés: nagy bajban a szakképzési rendszer

A hiány-szakképesítések (mint például ács, cukrász, szakács, hegesztő) támogatására 2010-ben hozták létre a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjat, ám az eredményekből nem olvashatók ki pozitív irányú változások, a hiányszakmák továbbra is népszerűtlenek.

A lemorzsolódás csökkentését és a korai iskolaelhagyók szakmaszerzését célzó Arany János Programok és a Hídprogramok sem javítottak sokat a helyzeten.

Legutóbb tizenegy éve volt olyan magas a korai iskolaelhagyás aránya Magyarországon, mint 2016-ban

- írták. Hozzátették: miközben Magyarország egyre távolodik a kitűzött céltól (vagyis attól, hogy 2020-ra 10 százalék alá csökkenjen a korai iskolaelhagyók aránya) a tagországok összesített átlaga folyamatosan javul.

A jelentés megemlíti: míg a gimnáziumokból lemorzsolódottak aránya alacsony és egyenletesen 7 százalék körüli, a szakgimnáziumokból lemorzsolódottak aránya meghaladja a 15 százalékot. Ugyanez a szakközépiskolákban már 25 százalék, és folyamatosan romló képet mutat.

(Népszava)

Cikk- és címlapkép: MTI Fotó: Kovács Tamás, illusztráció

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Nem ,,programokra,, hanem tanárokra, szakképzési helyekre lenne szükség, de itt csak a papolás folyik !!! Nincsenek vállalatok, ahol folyhatna a képzés, nincsenek szakoktatók, akik a szakmát tovább tudnák adni, ez itt a baj!!!A hülye csempés még maga se tudja miből áll egy szakképzés, amíg ilyen fazonok a vezetők itt normális képzés NEM LESZ !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Cicamama55
Ehhez nem kell kiszivárogni sehonnan semmi hírnek, mert a kép a szakképzési rendszerről magáról árulkodik! Ott, ahol pár hónap múlva valamely elméleti tudással, minimális gyakorlattal, nulla gyakorlati tapasztalattal, bizonyítványt adva a kezükbe gyártják a sok szakmai analfabétát, ott miről is beszélünk?! Na de az érettségizett gyártás se semmi! Ismerek én nem egy olyan embert, aki 1 mondatot helyesen képtelen leírni...Szűk két év, azon belül 9 hónapon át 3-4 szombati nap tanítás elég volt a sikeres érettségi bizonyítvány megszerzéséhez...Az eredmények mára már mérhetőek!!!Butul az ország teljes harcvonala!!!Fidesz a célt teljesítette!!!
1magyar
Fizethetnének a vállalkozóknak is ha kitanít egy gázszerelőt, vagy villanyszerelőt,vízvezeték szerelőt stb., mert ha felvesznek egy tanulót vagy egy frissen végzettet azt mondják annyi idő alatt míg elmagyaráznak neki valamit ők maguk meg is csinálják.
justhpeter
Jelentem Parragh vetése is beérett, akárcsak a Gazdaállata vetése.
papa.49
@1magyar: Hogy tisztán lássál elmondom neked az utóbbi időkben már a szülőnek kell fizetni, hogy a vállalkozó felvegye tanulónak a gyermekét !!!
KisGenyo2
A rejtőzködő erőforrások nem igazán akarnak a felszínre kerülni. Arányaiban az a népcsoport egyre több iskolást ad. Ez az "eredmény"...
1magyar
Vállalkozóként mindenkinek régebben szakképzési járulékot is kellett fizetni, mire b@szták el a pénzt?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.