Március 25-én kezdődik a nyári időszámítás, vasárnap hajnali 2-kor kell 3 órára állítani az órákat; az átállítással áram, egyúttal évi 4-5 milliárd forint takarítható meg – hívta fel a figyelmet a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. pénteken.

Március 25-én kezdődik az óraátállítás, 4-5 milliárd forint takarítható meg ezzel

Fotó: Pixabay

Közleményükben felidézték, a nyári időszámítás Európában egységesen elfogadott rendszer, amellyel a helyi időt március végétől október végéig egy órával előre állítják az adott időzóna idejéhez képest. A normál, azaz a téli időszámításhoz október utolsó vasárnapjától március utolsó vasárnapjáig térnek vissza.

A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje, a reggel hét és este tíz óra közötti időszak minél inkább egybeesik a természetes világosság idejével, annál kevésbé kell világítást használni, azaz villamos energiát lehet megtakarítani.

A hazai villamosenergia-rendszert irányító Mavir szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat. A közlemény szerint a napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállításkor látványosan csökken az esti órák terhelése, mert egy órával később kell felkapcsolni a lámpákat. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékos, 2000-4000 megawattóra fogyasztáscsökkenés tapasztalható az átállítás utáni időszakban.

Éves szinten körülbelül 100-120 gigawattórával kevesebb áramot használ az ország a nyári időszámítás ideje alatt, ami 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg, és ezáltal mérséklődik a környezetre jutó terhelés is.

A villamosenergia-megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágítása esetében jelentkezik – közölte a Mavir.

(MTI)

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

staro2
Az MVM ebből a "megtakarításból" pénzeli a cöf birkanyáját
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
A megtakarításból épül egy új stadion.
karma1
NINCS MEGTAKARITAS EGY FILLER SE!
A hutogepeknek 24/7 kell mennie, az ejszakai aramot is az orahoz kotik, a kozvilagitas pedig egy bizonyos lumen ala sullyedve kapcsol be, automatikusan. Ha az emberek sokaig maradnak font ejjel, akkor tovabb nezik a tv-t, tovabb hasznaljak az internetet, es ez mindenkeppen plusz fogyasztast jelent.
A bioritmusunkat viszont rettenetesen megzavarja, ami fejfajasban, faradekonysagban mutatkozik meg.
Japanban SOHA nem vezettek be, es asszem, meg mukodik a japan allam, eleg jol...
Viszont a menetrend-valtasok , ezek adminisztracioja, kinyomtatasa, hirdetesek MIND-MIND EXTRA kiadasok!
Hulye az is, aki ennek bedol.
szaboria1
Kamú már az egész régen amikor rengeteg gyárunk volt akkor tényleg volt értelme, de ma már semmi. Csak az emberek közérzete lesz rosszabb.
Eladott Ország
www.vehir.hu/cikk/39860-az-unio-megvizsgalja-van-e-ertelme-az-oraatallitasnak
Az unió megvizsgálja, van-e értelme az óraátállításnak. Rámutattak, számos tanulmány sikertelenül próbálkozott meggyőző eredményt elérni a szabályozás előnyeit illetően, negatív hatásokat azonban rendre kimutattak az emberi egészségre nézve.
staro2
Az MVM ebből a "megtakarításból" pénzeli a cöf birkanyáját
papa.49
Minden évben leírom, az óraállást hetente vasárnap leolvasom, beírom a naptárba, kivonom az előző heti óraállást, és elosztom 7 tel, az eredmény néhány tizedes eltéréssel stimmel, az előző hetivel !!! AKKOR HOL A MEGTAKARÍTÁS??? SEHOL EZ EGY MÉRETES BAROMSÁG, NEM EGYÉB !!!
hemami
@Eladott Ország: Nem túl régen még azt olvastam itt az interneten, hogy Uniós előírás lesz, az ide-oda óraátállítás megszüntetése, hogy többször már nem lesz átállítás. Most akkor mi az igazság ?Jó lenne tudni !
Eladott Ország
@hemami: qubit.hu/2018/02/12/az-europai-parlament-megszavazta-felulvizsgaljak-hogy-kell-e-nekunk-az-oraatallitas
Az EP döntése után felkérik az Európai Bizottságot, hogy tekintse át újra az óraátállítás negatív és pozitív hatásait. Ha az EU úgy határoz, hogy eltörli az óraátállítást, ahhoz előbb meg kell szereznie a tagállamok, valamint az EP-képviselők többségének egyetértését.
Azaz az ügy még folyamatban van.
papa.49
@Eladott Ország: Kb 20 év múlva be is vezetik ez a brüsszeli SÓHIVATAL ))))))))))))))))))))))))))
Eladott Ország
@papa.49: Több ezer havi €-ós fizetés mellett én is nyugdíjig elszórakoznék vele.
papa.49
Még egy megjegyzés ha nekem a fogyasztásom nem csökken az óra állítgatás miatt honnan van ez a szám, hogy ennyi a ,,megtakarítás,, ???
Gondolom másnál is ez a helyzet !!!
papa.49
@Eladott Ország: Látod pont ezért szoktam a Brüsszelt a Népszövetséghez hasonlítani azok is csak ,,malmoztak,, évekig, a piktor meg közben felkészült, hogy romba döntse a világot !!!
ila51
vagy ha a bölcs indiánt vesszük ...ha levág a takaró aljából , és azt felülre varrja , attól még nem lesz hosszabb a takarója
ila51
@Eriksson: most láttam meg utólag , hogy neked is ez ugrott be
ila51
@papa.49: én is könyvelő típus vagyok...közgazdaságim van , de én csak a ciklusokban írom fel , és még így is csak akkor használom ha szükséges. Az eredmény ugyanaz , mint nálad.
ila51
@papa.49: hiába vagyok analitikus , durbincsot még mindig nem értem :D
papa.49
@ila51: Nem is fogod soha megérteni ő se érti saját magát )))))))))
Ez csak egy szemét troll !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.