Idén egy alig ismert szabálynak köszönhetően nemzetiségi listáról is bekerülhet a Parlamentbe egy képviselő, aki német nemzetiségű, de amúgy a Fidesz tagja. Ritter Imre már korábban kijelentette, nem akar ellenzéket játszani.

Az Index cikke szerint jó eséllyel parlamenti képviselő lesz egy nemzetiségi képviselő, mivel az országgyűlésbe nemcsak párt-, hanem nemzetiségi listáról is be lehet kerülni. 

Nemzetiségi listán előz a Fidesz a mandátumokért?

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Michael Krahe

Az alig ismert szabály 2014 óta él, most pedig nagyon úgy tűnik, hogy a német nemzetiségnek lesz külön képviselője a Parlamentben. Ritter Imre ugyanakkor a Fidesz tagja, vagyis a cikk szerint a 93 országos listás mandátumból egy máris a kormánypárté lehet.

Az Index cikke szerint "az összes pártlistára (plusz töredékszavazatok) és nemzetiségi listára leadott szavazatból kiszámolnak egy küszöböt, amellyel egy párt képviselői helyet szerez. Ennek a számnak a negyede az úgynevezett kedvezményes kvóta, amely a nemzetiségekre vonatkozik."

Nemzetiségi listán előz a Fidesz a mandátumokért?

Ritter Imre

Fotó: parlament.hu

Mivel idén 33 ezer német nemzetiségi jelentkezett be a szavazásra (ha valaki nemzetiségiként szavaz, akkor az egyéni helyi képviselőjelöltek mellett nem országos pártlistára adhatja második voksát, hanem a nemzetiségi listára), így a cikk szerint gyanítható, hogy nem szószólója (akinek nincs szavazati joga), hanem rendes képviselője lesz a hazai németségnek, ugyanis 60-70 százalékos részvétel mellett már eléggé garantálható a bejutás a kedvezménynek hála.

A posztra Ritter Imre (Emmerich Ritter) jelentkezett be, aki a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnökhelyettese vlt 2011-2014 közt, valamint azóta német szószóló a Parlamentben. Nem mellesleg pedig a Fidesz tagja, 2010-ben a párt polgármester-jelöltje volt Budaörsön.

Ritter az Indexnek elmondta, hogyan kíván majd szavazni a Parlamentben:

1. A nemzetiségeket érintő javaslatokat mindig megvitatja a nemzetiségi bizottság (ennek minden szószóló a tagja), az ott megbeszéltek szellemében fog szavazni.

2. Ami nem szerepel a nemzetiségi bizottsági napirendjén, ott informális egyeztetést kezdeményez a nemzetiségekkel.

3. Ahol pedig nincs közvetlen nemzetiségi vonatkozás: "a mindenkori kormányzathoz lojálisan" fog szavazni. "Az lesz a fő szabály, hogy nem akarok ellenzéket játszani"

- fogalmazta meg a lapnak Ritter.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
Én úgy érzem, hogy a választáson induló pártok, pártocskák nagy részénél szintén ez a helyzet.
RonaGyuri
ne már és ha mostantól nem a Fidesz lesz a mindenkori???
Cicamama55
Én úgy érzem, hogy a választáson induló pártok, pártocskák nagy részénél szintén ez a helyzet.
cikicakk55
Milyen választási Fidesz érdekű törvények fognak még kiderülni.Már az is sok amit eddig tudtunk! Angela merkell mit szólna,ha egy Magyar lakos a Német pártok életébe akarna beleugatni? Nagyon bízom benne,hogy bukik a Fidesz és akkor nagyon át kell nézni a törvénykönyvet és az alkotmányt is,mert már minden át van írna a tolvajok és a korruptak érdekeinek megfelelően. Ez a fazon is egy G épp úgy mint a gazdája.maradjon a saját országában politizálni ott és van épp elég gubanc amiről lehet szavazni és vitatkozni. Még Orbán dumál,hogy Magyarország a Magyaroké! Már az összes környező országnak joga van beleszólni a szavazásunkba. A mi országunk,csak is nekünk,Magyar állampolgároknak lenne jogunk a Magyar jövőért szavazni. Itt is kiderült milyen hazug a Fidesz.
F_Viktor
S mikor jön az a "törvény", hogy már a választások előtt a fityesz 160 helyet köteles betölteni a parlamentben???
Nessy
Na, egy "lézengő Ritter" már lesz a parlamentbe! Tiborczot nem kellene beszavazni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.