A The New York Times című amerikai napilap az Európai Bizottság által az unió illiberális tagállamai ellen kilátásba helyezett szankciókkal, míg az amerikai Time magazin a világ több országának élén megjelent "erős emberekkel" kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A New York Times az esetleges brüsszeli szankciók kapcsán írt Magyarországról

Fotó: MTI

A The New York Times (NYT) a honlapján csütörtökön megjelent véleménycikkében azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy az Európai Uniónak szankcionálnia kell-e illiberális politikát folytató tagállamait.

Nyilvánvalóan bosszúságot és nyugtalanságot kelt az Európai Unió régebbi tagállamainak körében, hogy egyes közép-európai EU-tagok – legegyértelműbben Magyarország és Lengyelország – nyíltan semmibe veszik azokat a nyugati demokratikus értékeket, amelyek tiszteletben tartására kötelezettséget vállaltak, amikor a közösséghez csatlakoztak.

E két ország ráadásul az unió által nyújtott pénzügyi támogatások legnagyobb haszonélvezői közé tartozik. Nem meglepő tehát, hogy felmerült az ötlet: feltételekhez kötik a közös költségvetéséből a tagországoknak megítélt összegek kifizetését – idézi fel az amerikai lap.

A véleménycikk szerint azonban "ez nem túl jó ötlet", mivel a szankciókkal "a volt szovjet blokk országaiban sokakban elkerülhetetlenül megerősítenék azt az érzést, hogy ők csak másodosztályú tagjai az EU-nak".

A lengyel és a magyar vezetők, Jaroslaw Kaczynski és Orbán Viktor éppen azt állítják, hogy "a liberális, züllött, mindenben okoskodó Nyugat – közelebbről az arctalan brüsszeli bürokrácia – fenyegetést jelent a történelmükre, identitásukra és hagyományos értékeikre" -áll a cikkben.

"Bármilyen uniós büntetőintézkedést ürügyként használnának fel kormányzásuk további megszilárdítására. Ráadásul, ha Brüsszelben megpróbálják bármi módon meghatározni, hogy mely tagállamok bírósági rendszerei nem megfelelőek, az gyorsan a különböző definíciók és standardok fölötti politikai huzavonához vezetne"

- írta a The New York Times.

A Time című amerikai hetilap a honlapján arról a trendről közölt cikket csütörtökön, hogy a világ több országának – köztük Magyarország – élén "erős emberek" jelentek meg.

Első számú példaként a szerző az Egyesült Államokat emeli ki, ahol az utóbbi évtizedek óriási társadalmi változásai, a gazdasági válság, a városi bűnözés és az értelmetlen külföldi háborúk miatt megnőtt az igény egy olyan kemény hangnemet használó vezetőre, aki képes megleckéztetni a bizonytalankodó liberálisokat.

Donald Trump amerikai elnökhöz hasonló vezetőt a világ minden táján találni. A Time szerint a trend legjellemzőbb képviselője az Oroszországot irányító Vlagyimir Putyin, de a lap hosszan sorolja a példákat Kínától és a Fülöp-szigetektől kezdve, Egyiptomon és Szaúd-Arábián át Venezueláig és Törökországig.

"Az erős ember figurája Európa szívében is újra megjelent", Orbán Viktor személyében – írja az amerikai magazin, felidézve, hogy az illiberális demokrácia rendszerét követő magyar miniszterelnök nemrég újabb választást nyert meg.

Orbán világában a veszély a muszlim migránsoktól és a liberális nyugati demokráciák értékeinek olyan védelmezőitől ered, mint a magyar születésű Soros György, akik az ország nemzeti érdekeit fenyegetik. 

A Time szerint a változó időkben megnőtt az emberek igénye a fokozott erőt sugárzó, határozottabb vezetőre, olyan kemény szavakat használó populistákra, akik azt ígérik: megvédenek "tőlük minket".

Attól függően, hogy éppen ki mondja, ez jelentheti a korrupt elittől, a külföldiektől, valamilyen kisebbség tagjaitól, bankároktól vagy hazug újságíróktól való védelmet. Ezek a vezetők, akik "tőlük" akarnak megvédeni "minket", amiatt lehetnek sikeresek, hogy felismerik és kihasználják az emberek félelmeit – olvasható a cikkben.

(MTI)

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mackoka46
Micsoda egy demokrácia az, ahol a diktátor meg a sleppje, akik köztörvényes bűnözők nem állnak bíróság elé.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
durbincs
csak@csak úgy...: kis pörcöt nyomjon má be ?
ha nem tudja mit beszél itt összevissza? lehet maga cukros ?
azt ne támassza a szívlapátot ,mert még benő a hónaljába ? törpe ,malackák, huszára ?
durbincs
csak@csak úgy...:alias kukabuvár Herélt ? kis maradék ?pizza ? elviszi ?
csak úgy....
@durbincs: bassza meg? kend egy nagyon unalmas figura? mit pörcözik itt nekem? cukros én? csak nem szopogatni akar? elment a háztu a zasszony? csodákozok?
Jozefina
Ezért gyenge és semmirekellő orbán, mer ő is ezt teszi:
"Ezek a vezetők, akik "tőlük" akarnak megvédeni "minket", amiatt lehetnek sikeresek, hogy felismerik és kihasználják az emberek félelmeit "
Na és vannak sötétben született (és úgy is maradt) "emberek", akiknek ez tetszik, mindamellett, hogy éhen pusztulnak!!!
durbincs
csak@csak úgy...: kukabúvár alias Herélt ?van kis maradék szalonnás tojásrántotta ? kéri ?...
a kuka mellett,a kis dobozba megtalálja?azt egyen,mert igen silány lehet a fizimiskája,kappan?
s marék szotyise mükszik má ? látja ez van ,mikor valaki a gyertyát, a két végén égeti ?ej ej ?...
csak@csak úgy...:idáig süllyedt ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2020. December 4., 23:35
A Viva TV-s Pintér Ada gyermeket vár
Itthon - 2020. December 4., 18:29
Akár 15 fok is lehet a hétvégén