Nagyon magabiztosan gondolnak nyugdíjas éveikre a fiatalok, többségük abban bízik, hogy állami nyugdíját jelentős mértékben ki tudja egészíteni saját megtakarításból származó jövedelmével.

A Világgazdaság szardai számában azt írja, hogy a Groupama Biztosító és az NRC Marketingkutató közös országos online kutatása szerint a magyar 18-59 éves lakosság a jelenleginél érezhetően nehezebb anyagi helyzetre, romló életszínvonalra számít nyugdíjas éveiben.  Az MTI szemléjéből  kiderül az is, hogy ezen belül a legfiatalabb korosztály átlagot meghaladó optimizmusa.

A 18-29 évesek többsége ugyanis szinte minden kiadásról úgy gondolja, hogy fedezni tudja majd nyugdíjasként, és az alapvető szükségletek mellett luxustermékeket is megengedhet majd magának.

A válaszokból az is kiderül, hogy a kedvezőbb jövőképet a fiatalok elsősorban alternatív bevételekre alapozzák.

Optimisták, vagy naívak a stabil nyugdíjban gondolkodó fiatalaok?

Míg az ötvenes nemzedék úgy számol, bevételének 67 százalékát biztosítja az állami nyugdíj, addig a húszas éveit taposó Y generáció úgy kalkulál: időskori jövedelmének csak 37 százaléka jön majd az államtól.

A fiatalok nyugdíjas kori bevételük nagyjából harmadát korábbi megtakarításaikból, 12 százalékát munkából remélik, de leendő gyerekeiktől is számítanak támogatásra.

Cikk- és címlapkép: Pixabay.com

(MTI)

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
"de leendő gyerekeiktől is számítanak támogatásra."
Ehhez csinálni is kell, meg úgy felnevelni, hogy keresőképes legyen. ;-)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
görbetükör
@emerencia: Akkor te se velem vitázz! :D
Macskaszem
@division: Fetéve, hogy nincs több nap, mint kolbász.
emerencia
@görbetükör: Hát, ja, kész röhej, hogy ennyire nem számít hazánkban a mi kis életünk. Sajnos nem vagyunk belgák pedig megtanulhatnánk tőlük és a többi szövetségesünktől, hogy mi is az a szolidaritás és az egymással összefogva véghezvitt tiltakozás mindannyiunk életének jobbítása érdekében.
Ábel
@görbetükör: Az ukrán nyugdíjakat passzióbol fizetik? Olyan emberek kapnak havi 250000Ft nyugdíjat, akiknek egy zugügyvéd szerzett egy magyarországi lakcímet. Majd ha jelenti a kormány, hogy megszabadult a potyázóktol, de valahogy nem akar. Nem baj, emelgessék csak a nyugdíj korhatárt, az emberi lét végső határáig...
division
@Ábel: Hitelem nincs, sajnos a szüleim már nem élnek (persze ők voltak olyan anyagi helyzetben hogy semmi szükségük nem lett volna rá), magamnak meg a gyerekeimnek jut néhány százezer havonta elkülönítve, plusz nem kis vagyon száll majd eleve rájuk. Én éppen ezért nem félek ilyesmiktől.
division
@emerencia: Akkor sajnálom. én jellemzően magamból szoktam kiindulni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.