A vastagbélrák gyakorisága az 50 és 70 év közöttiek körében a legmagasabb.

Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere az M1-en elmondta, hogy ősztől vastagbélszűrési programot indít a kormány; a célcsoport részvételi aránya várhatóan 40 és 50 százalék között lesz.

Népegészségügyi szempontból sikerről akkor lehet beszélni, ha a részvételi arány eléri az 50 százalékot, de a cél a 70 százalék feletti részvétel – fűzte hozzá.

Először székletvizsgálatot végeznek, majd – ha szükséges – vastagbéltükrözést – mondta. A műsorban elhangzott, hogy évente mintegy 7500 vastagbélrákos beteget regisztrálnak Magyarországon.

Sok férfit érint a vastagbélrák

A miniszter szerint ez a szám nagyon magas, és évente mintegy 5000-en bele is halnak a betegségbe.

Ha a szűrés sikeres lenne, akkor több ezer életet lehetne megmenteni – mutatott rá.

Kásler Miklós csütörtök reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, Magyarországon a kolonoszkópos laborok száma kétszáz felett van, a programban ezek közül 50 vesz részt. A személyi háttér is biztosított: kétszáznál több orvos a szükséges számú asszisztenssel dolgozik majd a szűrésben.

Cikk- és címlapkép: MTI Fotó: Kovács Tamás

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Edmond Dantes
A vastagbél vizsgálatához három dolog kell:eszköz,szakszemélyzet és vastagbél.Ebből csak az utóbbi van meg.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Akkor mégis ki tehet igazságot abban a mocskos fertőben, amiben az állampárt dagonyázik?
Egy istenverte országos vastagbélrákszűrést nem bírnak összehozni, mert nincs eszköz és szakember. A magánszolgáltatók bevonása nélkül gyorsan megbukhat az országos vastagbélrák-szűrés. Az állami rendszerben nincs elég doktor, asszisztens és kolonoszkóp. Bene László -a Magyar Gasztroenterológiai Társaság jövőbeni elnöke, a Magyar Magán Gasztroenterológusok Társaságának minap leköszönt vezetője- azt mondja: a korábbi becslések szerint egy-egy kollégának havonta több tíz vizsgálattal kellene többet végeznie, ami a jelenlegi munkaidejükbe nem fér bele. A szakember szerint egy betegre legalább 45-60 percet kell szánni, azaz egy műszak alatt, ha minden flottul megy, akkor sem lehet hat-nyolcnál többet megvizsgálni. A többlet szűréseket csak munkaidőn túl lehetne teljesíteni, csakhogy mostanra szinte valamennyi erre képzett szakembernek van magánrendelése is, így nem is biztos, hogy tudna a jelenleginél több vizsgálatot végezni az állami rendszerben.
volvós
@Eladott Ország: ...dehát ennek vén f@sznak ez ki lett adva, hogy vau-vau oszt nem lesz belőle semmi...borítékolom !!!
Peller Anikó
@Eladott Ország: székletvizsgálatot végeznek, majd – ha szükséges – vastagbéltükrözést.

Ha szükséges. Csak ritkán szükséges, mert vagy kicsi a polip, nem vérzik és így nem veszik észre vagy már nagy a rák meg hal. Az orvosok leterheltek, hónaposak a várólisták.

szekletteszt.hu/szekletteszt-lelet-ertelmezese/
Hellcat
"Ha a szűrés sikeres lenne, akkor több ezer életet lehetne megmenteni – mutatott rá." Kösz Sherlock bazdmeg...nagy rejtélyt oldottál meg...meg ha működne az egészségügy...stbstb...
Edmond Dantes
A vastagbél vizsgálatához három dolog kell:eszköz,szakszemélyzet és vastagbél.Ebből csak az utóbbi van meg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.