A szálló por magas koncentrációja miatt számos helyen kifogásolható a levegő minősége – közölte az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) pénteken Facebook-oldalán.

Egészségtelen a levegő Budapest és több magyar település fölött
Fotó: Pixabay

Csütörtökön a szálló por (PM10) koncentrációja az ország számos pontján meghaladta az Európai Bizottság által meghatározott napi határértéket.

A mérőállomással megfigyelt települések közül közegészségügyi szempontból 13 helyen – Budapesten, Debrecenben, Dunaújvárosban, Győrben, Miskolcon, Pécsen, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Tökölön, Várpalotán és Veszprémben – kifogásolható a levegőminőség

- írták.

Ezeken a településeken a gyermekeknél, az időseknél, a légzőszervi, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknél légzőszervi irritáció, köhögés, nehézlégzés jelentkezhet, illetve a jelenlegi tüneteik súlyosbodhatnak.

A következő napok meteorológiai előrejelzését figyelembe véve nem várható a levegőminőség javulása. Az elkövetkező időszakban várhatóan többen fordulnak majd orvoshoz az asztma és a krónikus légcsőhurut fellángolása, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések miatt – figyelmeztetett az OKI.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Irtják a fákat. Pusztítják az élhető életet az élet minden területén.
És nem csak néhány helyen, hanem az országban. :(
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
Amíg a fütyisz ott székel igen egészségtelen a levegő !!!
görbetükör
Irtják a fákat. Pusztítják az élhető életet az élet minden területén.
És nem csak néhány helyen, hanem az országban. :(
wagabund
@wpym: 8.05...egyetértek...csak...

tedd fel a kezed, és integess, ha láttál már valaha is egy közúti mérőkocsit, ami az elhaladó jármű füstjét méri...vagy láttál-e olyant, hogy a rendőr előtt haladó füstokádó rozsdahalmazról a rendőr leszereltette a rendszámot?.

az idősebbje emlékszik, hogy a rendszerváltás után próbálkoztak mobil füstmérő kocsikkal a forgalomban, néhánynak le is vették a rendszámát, majd később már csak új műszakira kötelezték, aztán a politika szép csendben abbahagyatta a választópolgár baszogatását...elvégre valakire szavazni fog...

Itt Budán még előfordult vagy kétszer egy mobil füstellenőrző labor, akkor néhány füstokádó kémény nagyhirtelen füstmentes lett...az idei télre csak Puzsér hagymázas zöld-Belvárosa marad...persze csak álomszinten...a hülyegyerek kitiltana minden járművet...elvégre Budapest világváros...az a baj, hogy ez a szerencsétlen még nem járt tisztalevegőjű világvárosban, ahol autók is járnak..
wagabund
@görbetükör: 9.38...irtják a fákat...és mint megtudhattuk a helyi emberektől, negyventonnás kamionokkal fuvarozzák külföldi erőművekbe...itt meg nem lehetett fát kapni a tüzépen(sem)...

az országgyűlési képviselő azt mondta, hogy ez kizárt, akkor tudna róla, és intézkedne...

tudott róla, de nem intézkedett...mert mit is tett volna?
solidedge
Azért ne feledjük az emissziós határértékek folyamatosan szigorodnak. Az a levegő NOx, vagy CO koncentrátum ami 2010-ben még megfelelt ma már túllépés. Ki ne emlékezne, hogy Budapesten a 80-as években az ólmozott benzinnel üzemelő (pedig akkor még jóval kisebb számú) jármű kipufogógázától kék ködben úszott a város.
Részben a szigorítás okozta például a magyar szénbányászat halálát. Mivel a magyar szenek döntő többségének kéntartalma magas, csak költséges kéntelenítők beépítésével kaphattak volna az erőművek működési engedélyt. Ezt egyedül a Mátrai Erőmű német tulajdonosa lépte meg 15 milliárdból (ennek e költségnek nagy részét a magyar állam elbukott perének befolyó pénzéből) építtetett kéntelenítőt a hatalmas lignitvagyon eltüzelhetővé tételére.
Falun átalakulnak a fűtési szokások. A magas földgáz költség miatt az emberek visszatértek a jobb esetben szénnel, fával, ennek hiányában háztartási hulladék, PET palack, fólia. gumicsizma stb. tüzelésére. Inverzió esetén a falu eltűnik a szmogban. De aki falun nőtt fel az tudja, hogy az 50-es 60-as években ez a jelenség mindennapos volt.
A határérték szigorodása érdekes helyzeteket teremt. Nem idevágó téma, a magyar ivóvíz arzén határértéke 50 mikrogramm/liter volt. Majd az EU leszállíttatta 10-es értékre. Nem sokkal ezután az újságban címoldalon jelent meg, hogy az egyik ivóvíz előállító cég mérgezi a magyarokat, mert az általuk forgalomba hozott palackozott víz 20 mikrogrammot tartalmaz literenként.
wpym
@wagabund: Errol irtam: ha a kornyezetszennyezes ele helyezik az egyeni erdeket, akkor semmi nem valtozik. Ezt csak sok-sok ember erdeke ellen lehet kivitelezni, amivel a politika meg egyet is ert, am a szabalyok kovetkezmenyeivel mar nem. Sajnos a donteshozok a sajat erdekeiket is figyelembe veszik...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.