62 éve ezen a napon indult meg a szovjet hadművelet az 1956-os forradalom ellen.

Országszerte számos megemlékezést, koszorúzást, mécsesgyújtást tartanak ma az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 62. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon.

A központi rendezvények a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol a hagyományoknak megfelelően katonai tiszteletadás mellett felvonják, majd félárbócra eresztik Magyarország lobogóját.

Nemzeti gyásznapot tart ma az ország

Fotó: wikipedia CC BY-SA 2.0/alex.ch

Ezt követően a Rákoskeresztúri új köztemető nemzeti gyászparkjában tartanak megemlékezést, ahol Trócsányi László igazságügyi miniszter mond beszédet. Majd a Kisfogházban tartanak koszorúzást, valamint leleplezik Fónay Jenő 1956-os halálraítélt, a Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) alapítójának és örökös elnökének emléktábláját. Ott Boross Péter korábbi miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke mond beszédet.

Délután a főváros XVIII. kerületében, a Hargita téren álló 1956-os emlékműnél tartanak megemlékezést.

Este a Szent István-bazilikában emlékkoncertre várják az érdeklődőket. A bazilikánál fényfestés is megidézi a mártírok emlékét.

A Terror Háza Múzeumnál, a Hősök falánál egész nap gyertyagyújtással tiszteleghetnek az emlékezők az áldozatok előtt.

A Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál protokollmentes megemlékezést tartanak egész nap.

A KDNP II. és XVI. kerületi szervezete, a Tóth Ilonka Szülőházáért Alapítvány és a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ "Építsünk hidat" címmel tart közös megemlékezést 1956 fiatal mártírjairól előbb a Mansfeld Péter szobornál, majd a Tóth Ilona szobornál.

1956. október 23-án békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. A forradalom a Magyarországon tartózkodó szovjet csapatok beavatkozása után fegyveres szabadságharccá változott. Sorsát szovjet katonai invázió pecsételte meg november 4-én, négy nappal azután, hogy a Nagy Imre vezette magyar kormány kinyilvánította Magyarország semlegességét, és felmondta a Varsói Szerződést. A beavatkozásról már október 31-én döntöttek Moszkvában, ettől kezdve folyamatosan érkeztek szovjet csapatok Magyarországra.

1956. november 4-én, vasárnap, hajnali 4 óra 15 perckor a szovjet hadsereg általános támadást indított Budapest, a nagyobb városok és a fontosabb katonai létesítmények ellen. A főváros védői – nemzetőrök, rendőrök és kisebb-nagyobb honvédegységek – felvették a harcot.

November 4-ét, amikor az 1956-os események áldozatairól emlékeznek meg, a kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá.

(MTI)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
Milyen "nemzet"az ahol a gyászt okozók gyerekei seggét nyalják nemzetileg,csak kérdezem?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
balos
Kérdésem?Kik voltak akik szét verték az országot?Érdekes a Mohács szindróma egyesek fejében!Olyanokat védenek akik mindent megtettek,hogy a haza sötétségbe merüljön!Neveket nem kérek,merrt nekem megvan a véleményem,amit a tanárom és szüleim tanítottak!Nem a haza áruló politikusok akik újra patkányokkal árasszák el a jobb napokat látott országot!boross péterre és követőire gondolok!
maci0427
@papa.49: -- Persze igazad van ! Tudok erről mindent, külföldi dokumentum filmeket is néztem ! Arról, hogy senkit nem érdekel a dolog és senki nem is fog segíteni az köztudott volt, hiszen ezt a magyarországi követségek is közölték ! De messzebbre nyúlik ez vissza ! Magyarország hadat üzent a Szovjetuniónak és megtámadta ! Több mint 20 millió áldozata volt Szovjet részről és akkor még nem is írva a Szövetségesekéről ! Magyarország területéről és másokéról is a Szovjetek hajtották ki a Németeket , vagy ahogyan sokaknak nem tetszően írják, "szabadították fel az országot " ! maradjunk annyiban, hogy valóban ürüljünk annak, hogy megmaradt Magyarország ! De ha Hitler győz, az még rosszabb lett volna ! Mint ahogyan mondta a tábornokai előtt amikor megkérdezték tőle, hogy mi lesz Magyarország sorsa ha győzünk ? A Válasz ! Majd elintézzük őket is ! Kell ennél több ! Sokunk szülei akik Szibériából és a háború poklából megmenekülve élő halottként ,lefogyva, betegen , hazatérhettek akik a Donnál harcoltak , ezt mind tudták ! Így sokuknak eszük ágában sem volt ilyen eseményekbe már részt venni, hiszen tudták, hogy értelmetlen és a Szovjetek hülyék lennének hagyni ! A személyek kiválasztása is tőlük függött ! Azt jelöltek ki akit csak akartak !
Ennyit erről, de lehetne még írni sokat ! A lényeg az, hogy az akkori 1900 és 1920 között született emberek - a szüleink , nagyon sokat szenvedtek az országért és az ország újjáépítéséért is ! Hősök voltak !
papa.49
@balos: Én kinek ,,nyalom én a kezét,, ??? Ez kissé hülye kérdés volt, én a hóbagolyra gondoltam a cikk kapcsán !!!
papa.49
@balos: A nyugatra meg miért mondanák rosszat mikor Anyám unokaöcsét aki tbc. se dobbantott a Budai Tüdő kórházból már az osztrákoknál elkezdték gyógyítani, én úgy gondolom ez nem ,,kéznyalás,, !!!
tudode
Van mit GYÁSZOLNI, hiszen vagyunk, mint a befőtt
.
---- Csak eljátsszuk, hogy ez egy ország
444.hu/2018/08/29/csak-eljatsszuk-hogy-ez-egy-orszag
.
Mikor esik le a TANTUSZA az országnak, hogy ÁTVERŐ SHOW vesztesei vagyunk azokkal együtt, akik KICSELEZTÉK az ország lakosságát!
VESZ-ÉSZ
Azért van némi morbid bája a dolognak,hogy annak a gyilkos rendszernek a kiszolgálói és haszon élvezői,például a KISZ-titkárok,a párttagok és a párt-titkárok gyászolnak és emlékeznek meg az olyan sokáig gyalázott forradalomról.Aljasak és undorítóak ráadásul lelki ismeretük sincs,de mért is lenne hiszen gazalakok ezek, és mindig csak élősködnek,bármely rendszerben vannak is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.