Adósok vagyunk a málenkij robot minden részletének pontos tisztázásával, hogy kimondjuk, ez egy a magyar holokauszt rettenetek közül – mondta Varga Mihály szombaton Budapesten, a Szovjetunióba elhurcoltak emléknapja kapcsán.

Az Óbudán felállított központi emlékműnél tartott megemlékezésen a pénzügyminiszter kiemelte: több mint 100 ezer embert vittek el a Kárpát-medencéből, harmaduk soha nem tért vissza, de adósok a pontos számadatokkal is.

„Több mint 100 ezer embert vittek el a Kárpát-medencéből, harmaduk soha nem tért vissza”

Elmondta: egy rettenetes idő rettenetes eseményére emlékeznek, amelyről már 1944 decemberében megjelent a parancs, és a német származású munkaképes embereket elkezdték mozgósítani, habírósággal fenyegetve az ellenszegülőket.

Mivel németekből nem sikerült elegendő embert összeszedni, a gyanútlan lakosokat kezdték "összeszedni" azzal a mondással, hogy egy kis munkára viszik el őket. Ez azonban hazugság volt és ezt a katonák is tudták: internálásra küldtek magyarokat, németeket, ruszinokat és szlovákokat – mondta Varga Mihály.

Hozzátette: aki visszatért, nem beszélhetett arról, ami történt. Dermesztő csönd volt az emlékezés" – fogalmazott.

Menczer Erzsébet volt fideszes országgyűlési képviselő beszédében azt mondta, akik túlélték a haláltáborokat, a kitelepítést és hazatértek, nem beszélhettek arról, mi történt velük, azt ugyanis államtitokként, tévedésként aposztrofálták és megtorlással kellett szembe néznie annak, aki beszélni mert.

Hozzátette: merőben megváltoztatta ezt a helyzetet az, hogy a parlament az ő kezdeményezésére jelentős többséggel 2012-ben emléknappá emelte az áldozatokra való emlékezést, mivel a korábbi kormányok mindössze annyit tettek, hogy "kegyesen tudomásul vették" a szigorúan magánjellegű megemlékezéseket.

A rendezvény végén megkoszorúzták az Óbudán felállított emlékművet.

(MTI)

Fotó: MTI/Illyés Tibor

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@papa.49: A fidesz politikai kurvák szövetsége, állami szintre emelt maffiával ötvözve.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@magyarbakancs: ...a témától nagyon elkanyarodtál...itt papussal aból indultam ki, hogy azt írta van aki nyalja az oroszok seggét...
Az általad felsorolt névsor meg azért nem illik ide mert azok nem propis beírók és előre azt kérdezted " menyivel különbek minta te általad le degradált Papa49?" tehát az ők megitélése sem a cikkhez sem a párbeszédünkhöz nem illik...ha majd összefutunk egy olyan cikknél ahol az lesz a téma ott elolvashatod az arról szóló véleményemet.
...de előzetesbe megemlíteném, hogy ezeket is tartom annyira mint Gyurcsányt vagy a momentumosokat ...sőt.
magyarbakancs
@Csizmás Kond: Tartalak annyira intelligensnek ,hogy meg tisztelj a válaszoddal.
Nincs elkanyarodás azok akik ezt az országot vezetik,vélemény formáló ráhatásuk van a társadalomra nekem ki élt a múltszázadban és tudja ,hogy ezek az urak mindig megtalálták azt a segget amit nyalhatnak.
Tehát ne bújjál ki a válasz adás alól.
Mert én szarok minden pártra ,de ne oktasson ki se hazaszeretetből senki párt vagy véleményt formáló újságíró kezdemény.
Az a gondom a jelenkori hatalommal.hogy van múltjuk ami kétségbe vonja a szavuk hitelességét..Mindenről akár megemlékezésről akár kormányzásról,akár bármi másról amiről véleményt mondanak.
Csizmás Kond
@magyarbakancs: ...ha már ennyire beleélted magad válaszolok...
A felsoroltakat, mindeniket többre tartom papusnál...és mielőtt elájulnál bizonyos értelemben magamnál is mivel ők sokkal többet tesznek a közért mint a papus vagy én.
Mindig minden esetben hatalompárti vagyok. Ezt úgy kell érteni, hogy még abban az esetben is tiszteletben tartom a megválasztott hatalmat ha az ellenkezik az én akaratommal.
...és múlt...a jelenkori hatalomnak is van múltja de az korán sem annyira ellentmondó mint azoké akiket ma pl te is vissza akartok tuszkolni oda...
...ha esetleg van még valami csak bátran...
magyarbakancs
@Csizmás Kond: A közért tenni munkával lehet nem pofázással.
Azt gondolom aki középiskolát végzet bármikkor a három szó kombinációjával el tud lavírozni a politika vizén.Hazaszeretet Isten,család.

Tehát én úgy gondolom ,hogy 37 év EÜ szolgálattal a hátam mögött igencsak leraktam a garast az asztalra.
És merem mondani a közért többet tettem mid aki jelenleg oktat engem bármiféle kérdésben mint a jelenkori hatalom.Hatalmat nem kell tisztelni hanem mindig kritizálni.
Mert bármiféle dolgot hoz az mindig egy bizonyos rétegnek kedvez ami a társadalom igencsak vékony szeletét fedi le.Ez vonatkozik a mostani ,és a multiban kormányainkra is.
Sámannus
@magyarbakancs: "Az a gondom a jelenkori hatalommal.hogy van múltjuk ami kétségbe vonja a szavuk hitelességét." Kétségbe vonják ők maguk is szinte percenként. Nincs má iránymutatás, csak mint az ökör huggyozás kóvályognak, és hadoválnak.
papa.49
@magyarbakancs: Hagyd a fenébe, kár felidegelned magad miatta, értéktelen seggnyaló, leírta ő hatalompárti, tehát mindegy milyen segg csak nyalni lehessen !!!
Kösz .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.