Ökumenikus imádságot tartottak Budapesten a terrorizmus vádjával Romániában elítélt Beke István és Szőcs Zoltán, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi, illetve erdélyi szervezetének vezetője szabadulásáért.

Az imaalkalmat szervező Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Bajkai István (Fidesz), az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának alelnöke arra kéri az embereket, imádkozzanak a két fiatalért, a jogi lehetőségek ugyanis egyelőre elfogytak a megmentésükre.

"Terrorizmus" miatt bebörtönzött székelyekért imádkoztak Budapesten

Lomnici Zoltán felidézte: Beke István és Szőcs Zoltán november 23-án nyújtotta be a felülvizsgálati kérelmet a román köztársasági elnöknek. Klaus Iohannisnak a román törvények értelmében harminc napja volt dönteni, a határidő tegnap lejárt, és mivel semmilyen válasz nem érkezett, már biztos, hogy a fiatalok nem kaptak kegyelmet – mondta.

Hozzátette: Beke István és Szőcs Zoltán a hazaszeretetük miatt kerültek ilyen helyzetbe. Elítélésükkel a román állam az erdélyi magyarokat próbálja megfélemlíteni, és "erre az üzenetre" nekünk összefogással és közös imával kell válaszolnunk.

Bajkai István azt mondta: az egész magyarságot ültették a vádlottak padjára, az egész népet támadták meg a két férfi elítélésével. A román hatóságok nyilvánvaló célja ugyanis, hogy félelmet keltsenek azokban, akik felemelik a hangjukat a magyarságért.

Kitért arra: minden jogrendszerben vannak hibák, de itt nem tévedésről van szó. Azt nem lehet tévedésnek nevezni, ha valakiket kétszáz, szilveszterre vásárolt petárda, egy magyar zászló, egy Wass Albert-kötet és egy szórakozóhelyen felvett, a román államot kritizáló hangfelvétel miatt ítélnek el a román államrend erőszakos megdöntésére tett kísérlet miatt.

Ez az ítélet a legsúlyosabb diktatúrák időszakát idézi. Ahol előfordulhat, hogy a politika irányíthatja az igazságügyi szervezeteket, ott nincs jogállam

- tette hozzá Bajkai István.

Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára kiemelte: Isten mindig az igazság oldalán áll, és az egyház feladata is az igazság oldalára állni. A rend is hozzátartozik Isten igazságához, és ok nélkül fogva tartani valakiket rendetlenséghez vezet.

"Jézus igazságot, szeretetet és békét hoz, és várjuk ezt nemzetközi viszonylatban is érvényesülni, különösen most, karácsonyhoz közeledve"

- fogalmazott a MEÖT főtitkára.

Illési Mátyás katolikus pap azt mondta, ez a "koncepciós eljárás" arra az időszakra emlékezteti, amikor a román-magyar határon minden, a magyarságra utaló tárgyat, jelvényt elkoboztak tőle a román hatóságok.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt júliusban ítélte öt-öt év börtönbüntetésre terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

(MTI)

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
@Nessy: És most igazat is mondott (csak véletlen lehetett), mert nekik ő az isten. Sőt, több mint isten, a pénzcsap.
Hogy is mondta a Hofi?
-Mi különbség Isten és Orbán között?
-Isten nem akar Orbán lenni.
Az évek teltek és a vàgyak csak nőttek. Ezt a rajongóknak is követni kell(ett).
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
anima
Te azt hiszed, az erőszak szüli.
Pedig nem.
A tehetetlenség szüli.
Bocsánat!
anima
Majd biztos szarul érzem magam, hogy egy fideszes beszól.
Darabokra váglak, egy spéci elektromos fűrésszel, ha úgy alakul.
Mit szeretnél mondani nekem, te fideszes, geci?
Darabokra váglak, ha úgy alakul.
mackoka46
Mi a [email protected] emberi méltóság tanácsa ? Mit ki nem talál ez a náci diktatúra ?
RonaGyuri
Az igazi rohadt cseresnye a tortán

Egyes bűnözőket ellopunk, míg másokért ökumenikus imát tartunk

Miközben a derék magyar /i)gazságügy hemzseg a pártállami vakvádaktól és még ennél is undorítóbb hárításoktól, ezerrel fikázunk más államokat, ha magukat magyarnak valló bűnözőket elítélnek.
A pofátlanság csúcsa, hogy ártunk és qurmányunk pribékjeinek volt bár a pofáján olyanokat szólni, hogy „az ítélet a legsúlyosabb diktatúrák időszakát idézi. Ahol előfordulhat, hogy a politika irányíthatja az igazságügyi szervezeteket, ott nincs jogállam”!
Azonban az igazi poén – hab illetve cserkó a tortán – az az, hogy kik verik a tam-tamoz: Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára, Bajkai István (Fidesz), az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának alelnöke és a derék Lomnici Zoltán. Amihez hozzátartozik, hogy – most fijjej Wazze –a derék MTI szerint ez utóbbi: „az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke ”! =))
karma1
Ugyan mar, ezt a mesterkelt tullihegest. A Terez koruti "terrormerenylo" kevesebbel rendelkezett, mint egy marek szoggel, amivel allitolag a ket rendort "felrobbantotta". Vagy az oreg mukso bacsi, aki osregi kiherelt fegyvereket gyujtott, es ugy probaltak meg letartoztatni, mint egy tudatosan felkeszulo potencialis terroristat...
A jo edes anyjat a sintersanya- fele rendori intezkedeseknek,...
Shaleonsa
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.